Igor MIRKOVIĆ: Normalan čovjek mora se prepasti svih tih pokušaja da se začepi usta umjetnicima. Razgovarao Ivor FUKA.
26 srpnja, 2017
Nova knjiga „TITO … I DUBROVNIK“ u knjižari „ALGEBRA“
27 srpnja, 2017

Vizualni teror u Mokošici USTAŠKI POZDRAV KAO „DOBRODOŠLICA”

 

Danas – „dobrodošlica“ u Novu Mokošicu: „za dom spremni“

U doba NDH – kukasti križevi, ustaški grb, slike Pavelića, Hitlera i „za dom spremni“

Kao da Nova Mokošica, stambeno naselje s oko desetak tisuća žitelja, u poslovnom, društvenom, kulturnom, zabavnom i inom životu ima već svega u izobilju pa joj je samo još trebalo – „za dom spremni“!

Na ulazu u Novo naselje Mokošica, uz već oslikane ambleme ratnih brigada iz Domovinskog rata, čašu je prelio friško oslikani amblem HOS-a kojim dominira ustaški pozdrav iz doba zločinačke NDH: „za dom spremni“. Koja drskost i bezobraština na ulazu u prigradsko naselje Dubrovnika, svjetske prijestolnice kulture i turizma, Grada na popisu svjetske kulturne baštine i pod zaštitom UNESCO-a. Kada se sve što se ovdje događa zbroji i oduzme, čini se da je to oslikavanje amblema ratnih brigada zapravo i poduzeto da u pogodnom trenutku na red dođe i amblem HOS-a s ustaškim pozdravom kao „dobrodošlicom“. Kao da Nova Mokošica, stambeno naselje s oko desetak tisuća žitelja, u poslovnom, društvenom, kulturnom, zabavnom i inom životu ima već svega u izobilju pa joj je samo još trebalo – „za dom spremni“!

Čast ratnim brigadama Hrvatske vojske i doprinosu hrvatskih branitelja u obrani Republike Hrvatske, naročito Dubrovnika i okolice, ali je otvoreno pitanje je li ulaz u stambeno naselje primjereno mjesto za oslikavanje na zidu jambo amblema ratnih brigada. No, ako je to i dvojbeno, zasigurno je potpuno neprimjereno i izvan zdravog razuma, uvredljivo i krajnje provokativno najnovije oslikavanje amblema HOS-a, čije su postrojbe, istina, pod tim amblemom branile Domovinu, ali je definitivno neoprostiva greška što im je uopće odobren takav amblem sa zločinačkim ustaškim pozdravom u njemu. Kao takav je neprihvatljiv i tu ne može biti kompromisa. Zapravo, nije jasno kome ovakva oslikavanja trebaju i zašto, ako se izuzme vrlo vjerojatna drska i suluda nakana da se na takav način rehabilitira pozdrav iz doba NDH, zlokobni pozdrav kojeg su fašističke žrtve posljednji put vidjele i čule prije „bljeska munjevitog noža“ u ruci ustaških koljača. Tim risanjem po Novoj Mokošici nastavljen je vizualni teror nad stanovnicima i namjernicima, koje na ulazu u stambeno naselje, umjesto dobrodošlice, odnedavno dočekuje i zločinački ustaški pozdrav. Za dom spremni. Kao da ne idu doma, nego ulaze u konclogor Nova Mokošica.

Ali nije problem samo u tome. Problem su nesagledive posljedice sustavnog trovanja patvorenom povijesti već više desetka mladih generacija u hrvatskom sistemu obrazovanja, naročito u sadržajima iz novije povijesti. Bojimo se da će ti problemi tek dolaziti na naplatu.

Hoće li konačno itko od nadležnih osoba i službi u ovom Gradu i u Lijepoj Našoj, shvatiti pogubnost ove „umjetnosti“ stati na kraj i zaustaviti taj teror i sustavno sramoćenje Dubrovnika i Hrvatske!?

Želimo vjerovati da hoće. Bilo bi krajnje vrijeme.

kl

Odgovori