Zlatko PAKOVIĆ: Naše elite sastavljene su od pukih karijerista koji ne smiju čitati Krležu, jer tamo piše sve o njima: i tko su, i što su, i kako će završiti! Razgovarao Goran BORKOVIĆ, forum.tm
8 srpnja, 2018
Za glupost – vjerodostojno spremni! Autor: Nela VLAŠIĆ, autograf.hr
14 srpnja, 2018

VIDEO Naši mladi matematičari vratili su se s Olimpijade u Rumunjskoj s pet medalja. Piše M.V. , index.hr

Screenshot: Facebook/Index

NAŠI matematički olimpijci iz Rumunjske su se vratili s pet medalja. Osvojili su najveći broj bodova otkad se natječu i treći najbolji rezultat u povijesti. U Zagreb su stigli s četiri srebrne i jednom brončanom medaljom. Na aerodromu su ih dočekali Indexovi reporteri.

Matematičku reprezentaciju čine Tadej Petar Tukara (XV. gimnazija, Zagreb, 4. razred), Marin Varivoda (Gimnazija Franje Petrića, Zadar, 3. razred), Petar Nizić-Nikolac (XV. gimnazija, Zagreb, 4. razred), Borna Šimić (Gimnazija Matija Mesić, Slavonski Brod, 4. razred), Ilja Uzelac Bujišić (preselio se pa sad pohađa Gimnaziju u Beogradu, 3. razred, no još ima pravo nastupa za Hrvatsku), Ivan Novak (Srednja škola Vrbovec, 4. razred), te voditelji Petar Bakić i Matija Bucić.

>> Naši najbolji matematičari vraćaju se s Olimpijade u Rumunjskoj s pet medalja: “Bravo, dečki!”

Radi se o Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi na kojoj sudjeluje i Hrvatska. Nakon rigoroznih priprema i selekcije, odabrano je šestero najboljih srednjoškolaca da predstavljaju našu zemlju na ovom svjetskom prvenstvu u matematici na kojem sudjeluju učenici iz 116 zemalja.

Asistent matematičkog odsjeka PMF-a Petar Bakić ponosan je na dečke bez obzira na rezultat. “Ovo su jako ozbiljno shvatili tako da možemo biti jako ponosni što možemo raditi s takvim učenicima”, rekao je Bakić.

Nije lak put prema reprezentaciji mladih matematičara

“Naša ekipa standardno sudjeluje u toj olimpijadi još od osamostaljenja Hrvatske. Lani smo bili u Rio de Janeiru i tamo smo osvojili brojne medalje, nadamo se i ovog puta dobrim rezultatima”, rekao nam je Bakić. Dodao je kako nije nimalo lak put prema matematičkoj reprezentaciji te da je ovih šestero najboljih srednjoškolaca moralo proći brojna natjecanja da bi bili odabrani.

“Biramo ih kroz rigorozan sistem izbornih natjecanja, sve je počelo školskim natjecanjem pa potom županijskim i državnim. Odaberemo učenike od 1. do 4. razreda koji su ostvarili najbolje rezultate na državnom natjecanju iz matematike i potom oni idu na Hrvatsku matematičku olimpijadu koja traje tri dana tijekom kojih moraju riješiti tri ispita, a ta je olimpijada ujedno izborno natjecanje za svjetsku olimpijadu”, objasnio je Bakić dodajući kako su tek poslije svega odabrali gore navedenu šestoricu.

Neki iz ovogodišnje ekipe bili na natjecanju i lani

Bakić nam je otkrio da su neki iz ovogodišnje ekipe već bili na matematičkoj olimpijadi lani u Riju i osvojili medalje, te potom dodao da hrvatska matematička reprezentacija redovito osvaja medalje na svjetskim natjecanjima.

“Velik dio procesa je izbor matematičara. Što se tiče priprema za ovu Olimpijadu one su trajale zapravo cijelu godinu, no mi smo im na kraju školske godine organizirali opsežan ciklus priprema koji je trajao između 3 i 4 tjedna na zagrebačkom FER-u. Tad smo odradili simulacije natjecanja, imali su predavanja, vježbali rješavanje zadataka. Zapravo kroz taj ciklus se odradio najveći dio priprema za olimpijadu.

Uz to su imali još neke matematičke radionice tijekom godine, a koje im je organizirala udruga Mladi nadareni matematičari Marin Getaldić, a uz to postoje i ljetni kampovi matematike te zimska škola matematike”, rekao nam je Bakić, koji je s glavnim voditeljem matematičke reprezentacije, Matijom Bucićem, odveo dečke u Rumunjsku.

Obojici im je, kaže, prvi put da vode učenike na međunarodnu olimpijadu, budući da se uvijek izmjenjuju. Naime, organizacija koja vodi djecu na međunarodna matematička natjecanja je Hrvatsko matematičko društvo, unutar kojeg je Povjerenstvo za međunarodna matematička natjecanja.

Objavljeno index.hr , 14.07.2018., https://www.index.hr/vijesti/clanak/video-nasi-mladi-matematicari-vratili-su-se-s-olimpijade-u-rumunjskoj-s-pet-medalja/2011146.aspx, pristupljeno 14.07.2018.

Odgovori