KGK s Mlakarom u bolju budućnost 19. stoljeća. Autor Nela Vlašić,
12 studenoga, 2019
RAFAEL VITEZ BOBAN I 17 SPLITSKIH NARODNIH HEROJA. Piše Vedran SRŠEN, tacno.net
17 studenoga, 2019

VELIKI EP JURE SRHOJA O DALMACIJI 1941. – 1944.

  • Srhoj je izbjegavajući zamke crno-bijelog pristupa oslikao fresku Dalmacije u burnom vremenu kad je II. svjetski rat razdvajao ljude na žrtve i zločince, kukavice i heroje, izdajice i domoljube…

U prošlom broju Glasa Grada izvijestili smo da je u Dubrovniku u organizaciji Udruge dubrovačkih antifašista predstavljena knjiga „Putovanje dolinom sjenki, Dalmacija 1941. – 1944.“ Jure Srhoja.

Prenosimo tekst iz „Slobodne Dalmacije“, kojeg je u rubrici „Dalmovnica“ napisao novinar Mladen Krnić, povodom izlaska knjige iz tiska.

Korčulanin Jure Srhoj (čovjek čije me prezime – nek mi se ne zamjeri ovo zapažanje – neodoljivo podsjeća na skraćenicu naziva neke organizacije iz doba administrativnoga socijalizma) napisao je i friško objavio dalekosežno važnu antifašističku knjigu koja bez ikakve natruhe birokratske oficijelnosti ili šture administrativnosti – već naprotiv, s aurom slobodarstva, humanosti, poštenja i građanske hrabrosti – donosi autorovo viđenje jednog od najvažnijih razdoblja u milenijskoj povijesti Dalmacije: „Putovanje dolinom sjenki, Dalmacija 1941. – 1944.“.

Sa zadivljujućom akribijom Srhoj je oslikao fresku Dalmacije u Drugom svjetskom ratu stavljajući (nogometnim rječnikom kazano, iako je autor u mladosti bio vrstan vaterpolist) svoju glavu (i svoju misao u njoj) tamo gdje mnogi političari, kroničari i (kvazi)povjesničari ne bi stavili ni kopačku, ne sustežući se hrpu podataka, dokumenata, tablica i fotografija unijeti u impresivan okvir dosad nepoznatih ratnih priča. Priča od legure krvi, mesa, tuge, ponosa, herojstva, boli i istine, u kojima za partizansku stranu ne koristi isključivo bijelu, a za poraženu samo crnu boju, pokazujući se tako istinoljubivim i spremnim predbaciti pobjednicima greške, nepravde (osobito prema zasluzi i žrtvi Dalmacije prinesenoj na oltar pobjede u ratu), pa i zločine, ali – slično borcima Druge dalmatinske na Sutjesci, čije je herojstvo opisano možda dojmljivije od bilo koga dosad – ni na trenutak ne odstupajući s „položaja“ na kojem stoji zastava antifašizma.

Ovu knjigu koja u svojoj rijetko viđenoj širini pripovijeda koliko se mladića i iz kojih dalmatinskih mista nikad nije iz rata vratilo svojim maslinama i leutima, ili koliko je djevojaka zauvijek ostalo na Gornjim i Donjim Barama, ili kako su u zbjegu El Shatta sve konfesije mogle „slušati svoju misu“, ili kako je na utvrđenomu Visu svakom borcu zasluženo pripadalo po litre vina na dan… – ali javlja i o tome u kojem danu autor „više ni moga pisat“ jer je naišao na mučan podatak o nekoj ratnoj nepravdi – recenzent dr. Živan Filippi krstio je romanom toka svijesti, premda se čini da knjiga izmiče svakom žanrovskom određenju i nije daleko od svojevrsnog epa o Dalmaciji u burnim vremenima kad je (i) u njoj veliko drugo svjetsko klanje razdvajalo ljude na žrtve i zločince, kukavice i heroje, izdajnike i domoljube… Vrijedi pročitati.“

Autor Mladen KRNIĆ, slobodnadalmacija.hr

U Udruzi antifašista Dubrovnik, Splitski put 10, ponedjeljkom, srijedom i petkom od 10 do 12 sati, zainteresirani još mogu nabaviti knjigu Jure Srhoja „Putovanje dolinom sjenki, Dalmacija 1941. – 1944.“ po promotivnoj cijeni od 200,00 kuna.

Odgovori