III. KORČULA AFTER PARTY – Forum za raspravu o izazovima i nasljeđu ljevice.
22 kolovoza, 2020
Bjelorusija 2020: Bjelorusija između imperijalizma EU i okupacije Rusije. Autor: IFIMES, ifimes.org
22 kolovoza, 2020

Uzurpacija vlasti u Hrvatskoj. Piše Damir GRUBIŠA, autograf.hr

Damir Grubiša

Damir Grubiša

Sve je bilo dobro zamišljeno: u prvoj fazi Covid-pandemije hrvatski je stožer za borbu protiv pandemije – ad hoc tijelo bez legitimiteta državne vlasti, one zakonodavne koja je nositelj suverene vlasti građana, objelodanio rigorozne mjere kojih se građani moraju pridržavati u pandemiji.

Postupno su ublažene rigorozne mjere koje su naišle na podršku građana i pridonijele popularnosti ministra zdravlja Vilija Beroša. Ublažene na pritisak crkvenih vlasti, jer su se vjernici pokazali kao grupa za pritisak negacionista pandemije, a crkveni autoriteti nisu ništa učinili da obuzdaju razuzdane građane koji su nagrnuli u crkve, na vjerske svetkovine, na krštenja, vjenčanja i ostale obrede koje su u seljačkom mentalitetu naroda poprimili gotovo faraonske proporcije.

Vlast je, nakon što su se pripadnici stožera krotko identificirali kao članovi vladajućeg HDZ-a i obzirni vjernici, popustila pred crkvom i dopustila sva ta okupljanja, koja su se pokazala kao rasadište novih slučajeva.

Nakon toga je vlast popustila pred privrednicima trećeg, uslužnog sektora, a među njima je i velik broj režimskih klijenata, koji su došli do prostora i kapitala za svoju zaradu koruptivnim vezama s vrhovima lokalnih i državnih vlasti.

Postupno su ublažene rigorozne mjere koje su naišle na podršku građana i pridonijele popularnosti ministra zdravlja Vilija Beroša. Ublažene na pritisak crkvenih vlasti, jer su se vjernici pokazali kao grupa za pritisak negacionista pandemije, a crkveni autoriteti nisu ništa učinili da obuzdaju razuzdane građane koji su nagrnuli u crkve, na vjerske svetkovine, na krštenja, vjenčanja i ostale obrede koje su u seljačkom mentalitetu naroda poprimili gotovo faraonske proporcije

Ti su privrednici, vlasnici kafića, restorana i hotela izvršili pritisak na vlast da im omogući ponovno otvaranje, a iako su propisane mjere distanciranja i u ugostiteljstvu, malo se njih pridržavalo i to nitko nije ni kontrolirao.

Zatim su na red stigli turistički djelatnici, pa je režim obrane od pandemije još više olabavljen, zbog straha od kolapsa turističke sezone.

Na kraju, kada su takve mjere rezultirale najvišim brojkama zaraženih i oboljelih, i kada je Hrvatska došla na crvenu listu mnogih susjednih i drugih europskih zemalja, režimski mediji su digli buku kako su naši europski partneri nepravedni prema Hrvatskoj, jer situacija ipak nije toliko teška…

Tako da su Slovenci gotovo anatemizirani, Austrijancima se prijeti da ćemo im uzvratiti istom mjerom za vrijeme skijaške sezone, a u javnosti se širi dojam da su nas Europljani izdali – nas, koji smo ih tako gostoljubivo opet dočekali i ovog ljeta.

I, naravno zarazili ih tako da sada svi uvode zaštitne mjere hrvatskim građanima koji putuju u inozemstvo, a svojim građanima nameću karantene, tampone, testiranja i druge oblike šikaniranja.

Na kraju se došlo i do toga, da mašinerija koja fabricira laži proklamira sigurnost škola na početku školske godine, iako svaki roditelj dobro zna da su hrvatske škole ionako prenapučene, nema dovoljno prostora za držanje distance, i nema dovoljno novaca da se provede efikasna zaštita od moguće zaraze Covidom.

I na kraju balade, donesena je mudra odluka da se preporuča maturalcima da ne idu na putovanja u inozemstvo nego u zemlju, a da se nije smoglo snage da se uopće ove godine odgode maturalna putovanja za bolja vremena.

I sve to radi stožer za borbu protiv pandemije, a njihovi članovi nam se predstavljaju kao obzirni liječnici i stručnjaci puni humanog razumijevanja za (nerealne) prohtjeve stanovništva, grabežljivih poduzetnika, bigotnih vjernika, prevarantskih restoratera i hotelijera i poreznih prevaranata svake vrste.

I sve to radi, dakle, stožer koji ima amen samo vlade, izvršnog tijela vlasti koje odgovara parlamentu, i koja na taj način uzurpira svoje ovlasti, pa tako gura te dobre tete, stričeke i barbe da otvore širom vrata drugom valu pandemije (iz kojeg se nećemo samo tako lako izvući) i da tako i sami postanu uzurpatori.

Kada je Hrvatska došla na crvenu listu mnogih susjednih i drugih europskih zemalja, režimski mediji su digli buku kako su naši europski partneri nepravedni prema Hrvatskoj, jer situacija ipak nije toliko teška

U ovakvoj situaciji, stožer popušta svima koji spadaju u nedodirljive kategorije ovog društva: kleru i vjerničkim stadima, braniteljima koji se i dalje guraju i dišu jedan drugome za vratom na državnim i njihovim proslavama, poduzetnike trećeg sektora koji žive od usluga, a povremeno i od utaje poreza, privrednike koji su pupčanom vrpcom povezani s političkom vlasti, a sve to još pomiješano s popularizacijom hrvatskog jet seta (čitaj: džep seta) na čijim se okupljanjima slikaju i članovi stožera u pozama koje zacijelo ne šalju poruku o potrebi poštivanja distance i ostalih mjera opreza.

Kako prekinuti taj circulus vitiosus u kojem se našla Hrvatska zahvaljujući ovoj uzurpaciji, za koju odgovornost snose i sami članovi stožera, ali i oni koji su ih ovlastili da tako čine i da promiču poželjne oblike ponašanja kojima ova vlast demagoški hrani svoju pastvu?

Postoji jedan, i samo jedan način da se prekine ovaj začarani krug: odlučivanje treba vratiti u Sabor, jer je to jedino tijelo koje ima legitimitet da donosi tako dalekosežne odluke po zdravlje stanovnika. Modeli ponašanja koje sugerira taj famozni stožer moraju biti doneseni u zakonom predviđenoj formi – o njima moraju raspravljati zastupnici i o njima se moraju donijeti odluke na razini najviše političke odgovornosti.

Inače će ova uzurpacija otvoriti vrata i drugim uzurpacijama kao po lančanoj reakciji, a građani će rezignirano prihvatiti i sljedeće uzurpacije, ako se tome ne stane na kraj u ovome trenutku, kada su pokazatelji širenja zaraze najviši od početka ove pandemije.

.

Objavljeno autograf.hr, 21.08.2020., https://www.autograf.hr/uzurpacija-vlasti-u-hrvatskoj/, pristupljeno 22.08.2020.

Odgovori