KOMEMORACIJA NA BONINOVU u četvrtak 17. listopada 2019. godine u 17 sati
9 listopada, 2019
Revizionistički ispit savjesti: Jesmo li zaista odrasli i živjeli u zločinačkom režimu i državi? Piše Branimir POFUK, vecernji.hr
10 listopada, 2019

USKORO DNEVNIK DIANE BUDISAVLJEVIĆ

Prema obavijesti iz Kinematografa Dubrovnik u dubrovačkim kinima će se od idućeg tjedna prikazivati film „Dnevnik Diane Budisavljević“. To je hrvatski film redateljice Dane Budisavljević iz 2019. godine. Premijerno je prikazan 18. srpnja 2019. godine na Pulskom filmskom festivalu. Film je proglašen najboljim filmom festivala, a dobio je i nagradu publike kao i nagrade za najbolju režiju, montažu i glazbu. Film je istinita priča o najboljim ljudima u najgorim vremenima.

Diana Budisavljević bila je zagrebačka humanitarka i socijalna aktivistkinja koja je organizirala akciju spašavanja i zbrinjavanja srpske djece iz ustaških logora za vrijeme Drugog svjetskog rata. Koristeći svoje austrijsko podrijetlo, Diana je apelirala na vlast, crkvu i Crveni križ da iz logora spase barem djecu.

Nakon što nitko nije preuzeo odgovornost, odlučila je sama iz svog stana organizirati akciju kojom će do kraja rata od sigurne smrti biti spašeno više od deset tisuća djece!

Odgovori