Izvješće pučke pravobraniteljice: Petina Hrvata živi u riziku od siromaštva. Piše: Hina
3 travnja, 2018
Boris DEŽULOVIĆ: Split: Kronika jedne propasti
4 travnja, 2018

UNESCO-ova direktorica za kulturnu baštinu upozorava da kruzeri uništavaju Dubrovnik. Piše: G.D., index.hr

KLJUČNI PODACI

  • UNESCO-va direktorica za kulturnu baštinu Mechtild Rössler kritizira turističku industriju
  • Kruzeri naročito ugrožavaju Veneciju i Dubrovnik
  • Dubrovnik ne može izdržati navalu turista
Foto: 123rf, YouTube
.

NJEMAČKI poslovni tjednik Wirtschaftswoche (WiWo) objavio je članak pod naslovom “Tko plaća za rast kruzerskog turizma” u kojemu se i Dubrovnik navodi kao jedno od mjesta koje trpe velike negativne posljedice zbog činjenice da su omiljene destinacije prevelikog broja turista, napose onih koji dolaze u hrvatski grad s velikih kruzera.

WiWo ističe da u turističkoj branši vlada “epoha kruzera” koji nikad nije bilo toliko kao sada, ali da to ima i brojne negativne posljedice. Citiraju tako Mechtild Rössler, direktoricu UNESCO-a zaduženu za kulturnu baštinu, koja kaže da kruzeri “zagađuju okolinu i stvaraju gužve na turističkim lokacijama” te da turistička branša treba investirati više u zaštitu kulture baštine koju koristi da bi na njoj zarađivala.
Vlasnici kruzera trebaju više investirati u očuvanje kulturne baštine
“Kruzeri nanose štetu mjestima na kojima zarađuju”, upozorava Rössler i dodaje kako je najviše ugrožena Venecija. “Valovi koje stvaraju veliki brodovi dovode do erozije građevina”, objašnjava UNESCO-va direktorica i podsjeća da UNESCO već razmišlja o tome da Veneciju proglasi ugroženom lokacijom svjetske kulturne baštine.
Rössler spominje i Dubrovnik kao još jedno mjesto u kojemu kruzeri nanose štetu kulturnoj baštini. Kaže da “povijesna jezgra Dubrovnika ne može primiti toliko turista” koji dolaze kruzerima i da oni proizvode “navalu turista”. Slična je situacija i u estonskom gradu Talinu.
UNESCO-va direktorica stoga apelira na vlasnike kruzera da više investiraju u očuvanje kulturne baštine i bolje surađuju s lokalnim vlastima, ali i da razviju brodove koji će manje zagađivati okoliš.
.

Preneseno s index.hr, 04.04.2018., http://www.index.hr/vijesti/clanak/unescoova-direktorica-za-kulturnu-bastinu-upozorava-da-kruzeri-unistavaju-dubrovnik/1036547.aspx

Odgovori