Franjo HABULIN: Istina će uvijek ostati istina! Srb, 28.07.2018.
29 srpnja, 2018
Lana BARIĆ: Prvi put u životu policiji sam prijavila prijetnje, govor mržnje, diskriminaciju i uznemiravanje. Razgovarao Goran BORKOVIĆ, forum.tm
30 srpnja, 2018

U Srbu obilježen Dan ustanka naroda Hrvatske: Predsjednica zaboravila na Srb i svoj netom otkriveni antifašizam. tris.com.hr, 28.07.2018.

U Srbu obilježen Dan ustanka naroda Hrvatske: Predsjednica zaboravila na Srb i svoj netom otkriveni antifašizam
.

Dan ustanka naroda Hrvatske protiv ustaškog režima i fašističkog terora, 27.srpnja 1941., koji se u socijalizmu slavio kad državni praznik, a u samostalnoj Hrvatskoj tek je “antifašistički datum u državnom kalendaru” , obilježen je tradicionalno u Srbu, kao čin sjećanja na ličke ustanike koji su se suprotstavili neprijatelju i njegovoj represiji.  S obje strane rijeke Une, na području Like  i  Bosne, ustao je narod toga dana u obranu svoje zemlje i svojih prava, što je za samo nekoliko dana dovelo do oslobođenja  područja od Srba i Donjeg Lapca do Bosanskog Grahova i Drvara.

Obilježavanje povijesnog 27. srpnja 1941., podno Spomenika ustanku, organiziralo je Srpsko narodno vijeće ( SNV ), općina Gračac i Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske ( SABA ). Skup je pratio i prosvjed desničarskih skupina predvođenih, uobičajeno, s predstavnicima Autohtone hrvatske stranke prava i Dražena Keleminca, koji traže zabranu proslave, i zbog kojih je obilježavanje Dana ustanka u Srbu bilo pod jakim policijskim osiguranjem.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac izjavio je za HRT da  antifašizam i proslava Dana ustanka u Srbu “znači borbu za slobodu, znači bratstvo različitih naroda, prije svega hrvatskog i srpskog koji su za tu slobodu učinili toliko da ih se mi današnji trebamo sjećati i ne smijemo zaboraviti to što su zajedno učinili za zajedničku zemlju”.

-Bilo je za sve mjesta, za sve ideje koje simboliziraju ovi pozdravi, i za socijaliste, i za liberale, i za konzervativce, a danas svjedočimo da se to  mjesto sužava i da postepeno tvrde kako treba biti mjesta samo za jedne, samo za one desne, i što dalje to sve desnije – kazao je na proslavi Dana ustanka u Srbu, Milorad Pupovac.

Nasuprot Pupovčevom zazivanju sjećanja i poštovanja ustaničkih žrtava, antifašista iz Drugog svjetskog rata, državni vrh već godinama pati od zaborava. Nitko iz državne nomenklature nije bio u Srbu, čak ni naša odnedavno antifašistički osviještena predsjednica  Kolinda Grabar Kitarović koja je još prije koji dan izraelskog predsjednika Reuvena Rivlina  uvjeravala u svoj antifašistički senzibilitet čak i zajedničkim odlaskom u Jasenovac, najveći i najstrašniji ustaški logor na tlu Hrvatske. Kamo inače, odlazi sama, bez pratnje kamera i publiciteta. Nikad kao dio državnog izaslanstva koji će se pokloniti jasenovačkim žrtvama. Kamoli s obiteljima žrtava i osvjedočenim antifašistima. Toliko o iskrenosti prigodno probuđenog antifašističkog duha naše predsjednice .

Umjesto državnog vrha koji ne dolazi jer na antifašističkim obljetnicama nema što reći, došao je notorni “autohtoni pravaš” Dražen Keleminec koji, navodno, ima što reći i u svemu vidi Jugoslaviju.

– Ovo je vrijeme Jugoslavije. Ovo nije Hrvatska. Ovo je Jugoslavija. Ovdje su prvo bili četnici – govorio je kontraprosvjednik Keleminac kojemu su to rijetke prilike u godini za publicitet. Makar i negativni…

A ako u Srbu i nije bilo hrvatskog establishmenta, nadoknadile su to stotine antifašista iz Hrvatske i susjedstva koje sa svojim antifašizmom ne licitiraju, niti kalkuliraju. Položili su vijence palim partizanima na mjesnom groblju i, unatoč desničarskim provokatorima, odslušali poruke onih koji se antifašizma ne srame, nego se njime ponose.

.

Objavljeno 28.07.2018., http://tris.com.hr/2018/07/u-srbu-obiljezen-dan-ustanka-naroda-hrvatske-predsjednica-zaboravila-na-srb-i-svoj-netom-otkriveni-antifasizam/, pristupljeno 29.07.2018.

Odgovori