Svečani skup povodom Dana mladosti – radosti, u Kumrovcu, u subotu 25. svibnja 2019. godine
1 svibnja, 2019
PRAVNA POMOĆ – petak 3. svibnja
1 svibnja, 2019

U PETAK, 3. SVIBNJA – SJEĆANJE NA TITA

      Svibanj je mjesec rođenja i smrti Josipa Broza Tita, jednog od najznamenitijih Hrvata u povijesti i jedne od najvećih svjetskih ličnosti dvadesetog stoljeća. Bio je vođa Komunističke partije Jugoslavije koja je pozvala i povela narode u Narodnooslobodilačku borbu protiv fašističkih okupatora. Antifašistički je vođa u pobjedi nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu i oslobođenju zemlje od nacifašističkih okupatora. Jugoslavenski su narodi odlukama AVNOJ-a i svojih zemaljskih antifašističkih vijeća utemeljili drugu Jugoslaviju, državu u kojoj su u Hrvatsku po prvi put u povijesti uključeni svi njeni krajevi.

            Od Titove smrti 4. svibnja 1980. godine prolazi 39 godina. Makar već više godina još uvijek ima onih koji lažima blate Titovo ime i povjesno djelo, Tito je u većini naroda poštovan i ljudi se s nostalgijom sjećaju Titovog vremena. Baš kako je u jednoj od tisuće pjesama spjevanih Titu i o Titu zapisao pjesnik: „Na mojim se očima nikad neće uhvatiti paučina i nikad srce u korov zarasti. Ja nikad riječ smrt uz njegovo ime od milijun života izgovoriti neću kroz svoj život – jer živ je Tito!“

Povodom 39. godišnjice Titove smrti, u petak, 3. svibnja, s početkom u 18 sati, Udruga antifašista Dubrovnik, Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Dubrovačko-Neretvanske županije i Društvo Tito Dubrovnik, u prostoru Udruge organiziraju prigodni program u znak sjećanja na Tita, proslavljenog vođu antifašističke borbe, državnika, tvorca socijalističkog samoupravljanja i pokreta nesvrstanosti.

Odgovori