Dubrovnik: Red History Museum
13 studenoga, 2018
Ante TOMIĆ: Današnji ustaše bi se, bez ikakvog problema, svečano zakleli poglavnici. slobodnadalmacija.hr
14 studenoga, 2018

U Dubrovniku se otvara Muzej crvene povijesti. Piše Mašenjka BAČIĆ, portalnovosti.com

Skupina mladih Dubrovčana vlastitim je sredstvima pokrenula projekt kojim će turistima i domaćem stanovništvu prezentirati socijalističku povijest Hrvatske. ‘Želimo mlađe generacije zainteresirati za povijest koja je vezana uz naše roditelje. Tako ćemo bolje razumjeti njih, ali i nas same’, kaže Krešo Glavinić

Nije se samo jedan turist tome začudio kad je došao u posjet Hrvatskoj, zemlji koja je iz perspektive drugih zanimljiva i zbog jugoslavenske povijesti. Ako nije naletio na kojeg govorljivijeg lokalca ili imao sreće da mu je vodič bio nešto manje bojažljiv, znatiželjni turist o tom periodu nije mogao saznati gotovo ništa. Naime, materijalna baština, odnosno antifašistički spomenici uglavnom su uništeni tijekom 1990-ih, primjeri socijalističke arhitekture većinom se nalaze izvan turističkih centara, a nekadašnji muzeji su prenamijenjeni.

No period socijalizma nije intrigantan samo turistima. Danas mladi uglavnom ne znaju puno o vremenima u kojima su njihovi roditelji proveli dobar dio svog života. Upravo iz želje da bolje upoznaju period koji je prethodio njihovom rođenju, skupina mladih Dubrovčana, ranije uključenih u kulturnu produkciju toga grada, odlučila se upustiti u nesvakidašnji projekt i otvoriti Muzej crvene povijesti. I sve to zbog građana Dubrovnika, ali i turista kod kojih interes itekako postoji. Jer, kako su nam rekli, već pregovaraju s pojedinim turističkim agencijama.

– Zalažemo se za održivi turizam, ali da istodobno budemo društveno odgovorni i da se bavimo nečim što ima veću vrijednost i kvalitetu od pukog stjecanja novca – rekao nam je Krešo Glavinić, zadužen za koordinaciju nedavno najavljenog projekta.

Uz njega postav Muzeja crvene povijesti osmišljavaju povjesničar Ivan Lujo, dizajneri Kristina Mirošević i Marko Mijatović te arhitekt Tomi Šoletić, a u timu je i Nino Glavinić, zadužen za logistiku. Muzej bi svoja vrata trebao otvoriti sljedeće proljeće, a njegova internetska i facebook stranica već su lansirane.

– Muzej crvene povijesti nije samo muzej. To je umjetničko-znanstveni projekt s više različitih dijelova – rekao je Glavinić i dodao da će se stalni postav sastojati od tri dijela: teorije, prakse i sjećanja.

– Danas mlađe generacije, a mislim i dobar dio starijih, uopće ne znaju razliku između komunizma i socijalizma. Zbog toga smatramo da je potrebno dati i teorijski temelj: što je jedno, a što drugo, koje su razlike, kako je ta ideja došla na ove prostore i kako se razvijala, kako je došla na vlast, što je i kako htjela promijeniti – objasnio nam je Krešo Glavinić.

Drugi dio, ‘Socijalizam u praksi’, bit će prezentiran kroz socijalistički stan s različitim povijesnim epohama i statističkim podacima koji će, kako je rekao Glavinić, ‘pokušati dati što je moguće objektivniju sliku te prikazati kako se život razvijao u socijalizmu’. Zdravstvo, školstvo, prava žena, ali i zanimljivosti poput one kad je prva Coca-Cola stigla na ova područja, teme su koje će biti prikazane u tom dijelu muzeja.

– Ne bježimo ni od tema poput nestašice struje, pojedinih artikala, gastarbajtera te Hrvatskog proljeća, Golog otoka, odnosa prema religiji. Nastojat ćemo sve prikazati što objektivnije, odnosno, što manje intervenirati u skladu s vlastitim stavovima – ispričao je Glavinić u razgovoru za Novosti.

Prijelaz iz objektivnog u subjektivno karakterizirat će posljednji dio stalnog postava. Tu će se naći fotografije, sjećanja i različiti predmeti. Kao jednu od zanimljivosti koja mu je posebno draga, Glavinić je istaknuo košarkašku loptu s potpisom Dražena Petrovića iz 1989. godine te UDBA-inu iskaznicu s potpisom Steve Krajačića. Bit će tu i mini televizor marke Iskra, šivaća mašina Bagat i, naravno, Yugo 45 crvene boje. Sve to bit će smješteno u dubrovačkoj tvornici ugljenografitnih proizvoda TUP, koja je bila jedno od glavnih industrijskih postrojenja za vrijeme Jugoslavije.

– Izgrađena je 1953. godine, dakle u udarnom terminu teške industrije u Gružu, dijelu Dubrovnika koji je bio nositelj industrije u gradu – kazao je Glavinić, dodajući kako im je cilj bio izmaknuti se iz središta grada koji je prezasićen turistima tijekom sezone.

– Želimo se izmaknuti iz prenapučenosti stare jezgre i stvarati nove vrijednosti u drugim dijelovima grada. To je naš lokalni poticaj – kazao je Glavinić i dodao da je ugovor s tvornicom potpisan, a uskoro se namjeravaju i useliti.

Kako je riječ o nezavisnom projektu, financiraju ga sami, uz pomoć obitelji, prijatelja i kredita, a sam Krešo Glavinić je u tu svrhu prodao svoju jedrilicu od deset metara. Iako su sakupili većinu postava, pozivaju sve da im pošalju svoje fotografije ili priče iz socijalističkog perioda. Svoje donacije možete im poslati na e-mail info@redhistorymuseum.com ili putem Facebook-stranice “Red History Museum”.

Uz stalni postav, muzej će imati knjižnicu koja će biti besplatna za građane, a namjeravaju održavati predavanja, radionice i posebne cikluse kao što je, primjerice, onaj o kinematografiji za vrijeme socijalizma u Hrvatskoj.

– Nije nam samo cilj prikazati određeni period ili dati konačni zaključak, već mlađe generacije zainteresirati za povijest koja je vezana uz naše roditelje. Tako ćemo ih bolje shvatiti, a time i nas same. Ako budemo bolje razumjeli sebe, onda ćemo bolje voditi ovo društvo – zaključio je Glavinić i dodao da su ljudi uglavnom oduševljeni njihovom idejom.

.

Objavljeno portalnovosti.com, 13.11.2018., https://www.portalnovosti.com/u-dubrovniku-se-otvara-muzej-crvene-povijesti, pristupljeno 13.11.2018.

Odgovori