Izbori su u pitanju. Andrej Plenković i povodom Bleiburga podigrava ekstremističkoj desnici. Piše Sanja MODRIĆ, telegram.hr
15 svibnja, 2020
Drago BOJIĆ i Ivan ŠARČEVIĆ: Tuđe fašizme nećemo, svoje ne damo! prometej.ba
16 svibnja, 2020

U centru Sarajeva postavljena velika slika ljudi koje su objesili ustaše. Piše index.hr

Foto: Klix/D.S.
 .

POSTAVLJANJE velikih potresnih fotografija koje svjedoče o zločinima NDH nastavilo se danas u Sarajevu i jedna takva se sada nalazi iznad Vječne vatre u centru grada nakon što je jutros osvanula i na Marijin Dvoru.

Kako je za portal Klix.ba kazao zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić, riječ je o najpoznatijoj povijesnoj fotografiji koja svjedoči o stradanju Sarajlija za vrijeme vladavine ustaškog režima NDH kada je 55 osoba obješeno na Marijin Dvoru pred samo oslobođenje grada.

Kako je dodao Trivić, upravo je od 1941. do 1945. godine u Sarajevu ubijeno oko 10.000 osoba, među kojima je bilo 7.000 Židova.

“Sutra će se održati komemoracija kojom će se izraziti poštovanje prema žrtvama Drugog svjetskog rata u Sarajevu, a organizator komemoracije je Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR). Grad Sarajevo i Gradska uprava je podržala taj događaj i tim povodom je postavljen taj veliki baner s jednom od najpoznatijih historijskih fotografija i dokumenata iz tog perioda”, kazao je Trivić.

.

“Nije sporan vjerski nego politički aspekt mise”

Kako je pojasnio Trivić u razgovoru za Klix, komemoracija će se održati s početkom u 12:00 sati na Marijin Dvoru, mjestu na kojem su i obješeni građani Sarajeva. Kako je naglasio, neće biti organiziran poseban program, već je pozvao sve građane koji žele da dođu i na miran i dostojanstven način odaju počast i poštovanje žrtvama Sarajeva.

Trivić je posebno skrenuo pažnju da komemoracija nije nikakva vrsta protesta protiv mise jer, kako je naglasio, to je besmisleno zato što se ne može protestirati protiv vjerskog događaja.

“Problem s ovom misom je što ona ima svoj vjerski dio koji nije sporan, ali i onaj politički koji je zapravo najviše iritantan i on je odluka Hrvatskog sabora gdje je misa prebačena iz Zagreba u Sarajevo i to je pitanje naših političkih institucija i vlasti da oni na to reagiraju. Ali da u Sarajevu parlament jedne druge države organizira i nameće svoje vrijednosti pretvaranjem vjerskog u politički događaj, mislim da to nije europska politika s obzirom na to da je Hrvatska predsjedavajuća u EU. Također sam i razgovarao s kardinalom Vinkom Puljićem i predložio sam da nešto zajednički poduzmemo kako bismo smanjili tenzije, ali ništa se nažalost nije riješilo po tom pitanju”, istaknuo je Trivić.

Objavljeno index.hr, 15.05.2020., https://www.index.hr/vijesti/clanak/fotografija-koja-svjedoci-o-zlocinima-ndh-postavljena-iznad-vjecne-vatre-u-sarajevu/2183304.aspx, pristupljeno 15.05.2020.

Odgovori