Sjednica Predsjedništva Udruge antifašista Dubrovnik održat će se, u UTORAK, 11. rujna 2018. godine u 18,00 sati
9 rujna, 2018
Je li ovo udžbenik iz hrvatskog ili vjeronauka? Piše Nenad JARIĆ DAUENHAUER, index.hr
9 rujna, 2018

Tuđman od Austrije tražio naoružanje prije početka rata u Hrvatskoj. Piše G.D., index.hr

Khol je tijekom svoje duge političke karijere vodio i politički dnevnik, u koji je zapisivao razne upečatljive anegdote kojima je svjedočio ili u kojima je sudjelovao dok se aktivno bavio politikom, a nedavno je novinaru njemačkog tjednika Die Zeit dozvolio da prolista te zanimljive bilježnice. Tako je nastao članak o “Blagu anegdota dr. Khola”, u kojima je za hrvatske čitatelje naročito relevantno to što je Khol pisao o svojim iskustvima s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Sastanak u Dubrovniku

Khol se bavio pokušajem uspostavljanja Pentagonale, kako se krajem 1980-ih nazivao pokušaj da se poboljša suradnja i koordinacija između Austrije, Italije, Mađarske, Čehoslovačke i Jugoslavije, a u tom procesu imao je priliku susresti i Tuđmana. U svojem dnevniku Khol je tako zapisao dojmove sa susreta predstavnika tih pet država u Dubrovniku, u vrijeme kada je “Jugoslavija već brojila svoje posljednje dane”. Kohl je u Dubrovnik doputovao u društvu tadašnjeg austrijskog kancelara Franza Vranitzkog i ministra vanjskih poslova Aloisa Mocka, a ugostili su ih tadašnji jugoslavenski premijer Ante Marković i novoizabrani hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, kojega Khol pogrešno opisuje kao hrvatskog premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zajedničkoj večeri okupljenim gostima iz inozemstva prvi se obratio Marković koji je pozitivno govorio o Jugoslaviji. Nakon toga je Franjo Tuđman trebao pozdraviti strane goste, no on je ustao i rekao: “Jugoslavija je mrtva. Svatko tko kaže da Jugoslavija ima budućnost, taj laže.”

Tuđman: “Nama treba oružje, nama treba oružje, nama treba oružje!”

Khol se prisjeća da su svi bili šokirani tim riječima, naročito time što je Tuđman to izgovorio u prisustvu Markovića. Kasnije su strani gosti otišli u dubrovačko kazalište, u kojemu se Tuđman nije odvajao od Mocka, stalno mu ponavljajući: “Ne trebaju nam riječi, nama treba oružje, nama treba oružje, nama treba oružje!”. Mock je bio konsterniran Tuđmanovim stavom te mu je rekao da “bude tiši” i da je “Austrija neutralna zemlja”.

Nakon toga započeo je rat u Hrvatskoj, a Khol je sa skupinom austrijskih parlamentaraca doputovao u Zagreb u posjet Tuđmanu, koji ih je primio u Banskim dvorima. U jednom trenutku Tuđman je otvorio vrata susjedne prostorije, u kojoj se vidjela velika rupa u zidu od eksplozije bombe. “To je bio pozdrav od Miloševića”, rekao je Tuđman Austrijancima. Rupa je nastala nakon što je JNA raketirala Banske dvore.

.

Objavljeno index.hr, 08.09.2018.,  https://www.index.hr/vijesti/clanak/tudjman-od-austrije-trazio-naoruzanje-prije-pocetka-rata-u-hrvatskoj/2021701.aspx, pristupljeno 09.09.2018.

Izvorni članak možete pročitati na  https://www.zeit.de/2018/36/andreas-khol-oevp-oesterreich-anekdoten, pristupljeno 09.09.2018.

Odgovori