Predmet Branimir Glavaš i dr. / Pregled ključnih činjenica i kontroverzi. Documenta.hr
20 listopada, 2017
Na Tribini Udruge antifašista Dubrovnik – TUMAČENJE POVIJESTI (DubrovnikPress Portal)
20 listopada, 2017

Susret s gostima iz Danske – ZABRINJAVAJU POJAVNI OBLICI FAŠIZMA

Grupa od pedesetak članova danske nevladine udruge DEO – Demokracija u Europi, za vrijeme svog boravka u Dubrovniku, u četvrtak, 12. listopada se susrela s predstavnicima Udruge antifašista Dubrovnik. DEO je organizacija koja obilazi zemlje EU, a područja interesa u razgovorima s pojedinim društvenim grupacijama na terenu su: uvjeti života, prava radnika i djelovanje sindikata, problematika nestajanja ”socijalne države”, tumačenja prošlosti i prepoznavanje fašizma u suvremenim uvjetima, obrazovanje, odnos društva i problemi mladih te je li se ulaskom u EU tranzicijskih zemalja, među kojima je i Hrvatska, unaprijedila demokracija, gospodarsko, društveno i političko stanje. Neke od tih tema su dotaknute i na ovom susretu gostiju iz Danske i predstavnika dubrovačkih antifašista koje su predvodili predsjednik dr. sc. Boško Skaramuca i potpredsjednici Mato Jerinić i Jadran Barač.

U ugodnom i prijateljskom ozračju, domaćini su predstavili svoju Udrugu antifašista, njene programe i ciljeve za koje se zalaže, među kojima je temeljni očuvanje sjećanja na na NOB-u i promicanje civilizacijskih tekovina antifašizma na kojima je utemeljena i EU. Bilo je riječi i o aktualnim problemima hrvatskog antifašizma, od revizije povijesti do pokušaja reafirmacije zločinačke fašističke NDH i sve učestalijih pojavnih oblika fašizma, kojima su sve izloženiji mladi članovi hrvatskog društva. Goste iz Danske su šokirali podaci o hrvatskim mirovinama te da gotovo sto tisuća umirovljenika mjesečno prima 500 kuna mirovine. Rečeno je da, uz izrabljivanje i potplaćenost radnika i mizerne mirovine većine hrvatskih umirovljenika, kojima se iz mjeseca u mjesec krpa život ispod ljudskog dostojanstva, zabrinjavaju, između ostalog i pojavni oblici fašizma u hrvatskom društvu.

Domaćini su, i ovaj put, uz pomoć Turističke zajednice Grada Dubrovnika, svakom danskom gostu poklonili prigodne promotivne materijale te po jednu knjigu iz biblioteke Udruge antifašista Dubrovnik „Da se ne zaboravi“.

Odgovori