Kako je, zbog ćirilice, priča o Vukovaru opet postala priča o opsadi Hrvatske. Piše Jasmin KLARIĆ, telegram.hr
27 srpnja, 2019
Osmominutna Hrvatska. Piše Tomislav JAKIĆ, portalnovosti.com
29 srpnja, 2019

Subota 27.7. Srb, 12 sati: Dan ustanka naroda Hrvatske!

Spomenik usatanku naroda Hrvatska u Srbu Foto: Wikipedija

Spomenik usatanku naroda Hrvatska u Srbu
Foto: Wikipedija

Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske pozivaju vas na obilјežavanje Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu u subotu, 27. jula, s početkom u 12 sati u podnožju Spomenika ustanku.

Na narodnom zboru u Srbu govorit će Milorad Pupovac, saborski zastupnik SDSS-a, Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH i Rajka Ranđelović, donačelnica općine Gračac i predsjednica VSNM Zadarske županije.

Iako više nije državni praznik, danas se taj dan obilјežava u slavu antifašističke borbe kao reakcije na sustavnu represiju za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske

Uz podršku fondacije Rosa Luxemburg iz Beograda, u Srb dolazi i Martine Renner, zastupnica Die Linke-a iz Bundestaga. U podnožju Spomenika ustanku nastupit će Zbor praksa iz Pule i Naša pjesma iz Beograda.

Podsjetimo, nakon tjedana izloženosti ustaškoj represiji, stanovništvo ličkog kraja 27. jula 1941. odlučilo je podignuti ustanak.

Ustanak je buknuo koordinirano, s obje strane gornjeg toka rijeke Une, na teritoriju jugoistočne Like i jugozapadne Bosne i u roku od nekoliko dana ustanici su uspjeli osvojiti područje od Drvara, Glamoča, Bosanskog Grahova do Donjeg Lapca i Srba. Sve do raspada Jugoslavije, Dan ustanka u Srbu obilјežavao se kao dan početka antifašističkog ustanka u Hrvatskoj.

Iako više nije državni praznik, danas se taj dan obilјežava u slavu antifašističke borbe kao reakcije na sustavnu represiju za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske.

.

 

Odgovori