U ponedjeljak, 14. kolovoza URED OTVARA VRATA
16 kolovoza, 2017
Održana sjednica Predsjedništva Udruge USTAŠKI POZDRAV MOKOŠICI I DALJE STOJI
17 kolovoza, 2017

Spomenik na Taboru na Pelješcu u Općini Orebić i Županiji Dubrovačko neretvanskoj – A KAO DA JE NIGDJE I NIČIJI!

Spomenik na Taboru tek na prilazu i s odstojanja navješćuje pijetet i kulturu…

I pelješkom cestom za ljetnih mjeseci znatno je pojačan promet svih vrsta vozila. Mnoga od njih, naročito vozila inozemnih registracija, zastanu na platou Tabor, ponajljepšem pelješkom vidikovcu s pogledom prema Trsteniku, otocima i širokom moru, ali i neizbježnim pogledom uokolo prema zgarištu ostalom poslije požara koji je prije dvije godine poharao središnji dio Pelješca. Primjetno, ta velika opožarena površina se sanira, ali utisak je da sve to ide nekako sporo.

Pažnju motoriziranih prolaznika da u vožnji pelješkom cestom predah potraže upravo tu, na Taboru kod Pijavičina, svakako privuče velebni kameni obelisk što s brončanim reljefom hude ratne zbilje predstavlja Spomenik oslobodilačkoj borbi Pelješčana protiv fašističkih okupatora u Drugom svjetskom ratu. Spomenik koji opominje i podsjeća prolaznike i namjernike na stradanje, borbu i doprinos Pelješca i njegovih ljudi NOB-i do pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu. Podsjeća na gotovo četiri teške ratne godine, od proljeća 1941. do jeseni 1944. godine, na spaljena pelješka mjesta, na četiri stotine poginulih boraca NOR-a i žrtava fašizma, Pelješčana, žena i muškaraca, od dječje dobi do starosti, čija su imena uklesana na kamenim pločama spomeničkog kompleksa na Taboru.

Spomenik, koji sjeća i opominje s Tabora povrh Trstenika i kod Pijavičina, tek na prilazu i s odstojanja izgleda velebno i skladno, navješćuje pijetet i kulturu uže i šire zajednice. Nažalost, kad se iz vozila stupi na spomenički plato lijepu sliku mijenjaju i opterećuju devastacije spomeničkog kompleksa i zapuštenost. Kao da je Nigdje i Ničiji!

A, čiji je zapravo? Spomenik na Taboru na Pelješcu, na području Općine Orebić u Županiji Dubrovačko neretvanskoj? Hoće li se konačno netko od mnogih nadležnih sjetiti da je to velebno i zapušteno zdanje naše kulture i sjećanja tu pored nas!? Spomenički kompleks popraviti i urediti da na ponajljepšem pelješkom vidikovcu zanavijek bdije na ponos Pelješca, Općine Orebić, Županije Dubrovačko neretvanske i Republike Hrvatske.

Potpis pod sliku: Spomenik na Taboru tek na prilazu i s odstojanja navješćuje pijetet i kulturu…

Odgovori