Škoro i Raspudić – nakalemljeni Hrvati. Piše Ante TOMIĆ, slobodnadalmacija.hr
8 lipnja, 2020
Valtere, Valtere, gdje si više, ne treba te samo Sarajevo! Piše Ivo JOSIPOVIĆ, autograf.hr
9 lipnja, 2020

Slavko KULIĆ: Danas samo nerazuman čovjek može poželjeti da dođe na vlast u Hrvatskoj. Podcast Velebit, projektvelebit.com

Gost u Podcastu Velebit je Slavko Kulić, angažiran u znanstvenim krugovima od Bruxellesa pa do Kine. Aktivan na filozofskim i znanstvenim forumima u svijetu, član Lisabonskog savjeta, Ekonomskog foruma, Komisije za denuklearizaciju Europe i Komisije za etiku. Napisao 400 znanstvenih radova, 70 knjiga prevedenih i uvrštenih u svjetske biblioteke, četiri fakulteta, diplome za znanost na Oxfordu i Cambridgeu.

► Koliko je politička scena u Hrvatskoj slobodna i koliki je stvarni manevarski prostor političkih stranka s obzirom na financijsku ovisnost o bankama i kapitalu?
► Je li korupcija isključivo pitanje lakomosti i brze zarade ili se radi o deformaciji vrijednosnih sustava društva prije svega morala, ali i poslovne tradicije?
► Kako je politička korupcija u demokraciji dobila društveni legitimitet?
► Temelji li se partitokracija u Hrvatskoj na parlamentarnoj i stranačkoj korupciji?
► Kako podjela državnih resora postaje podjela plijena?
► Kako je politička neodgovornost postala instrument za upravljanje državom?
► Kako se u Hrvatskoj poslovno štetne odluke odgovornih osoba rješavaju smjenom pojedinca, parlamentarne stranke ili smjenom vlasti na izborima, ali bez pitanja osobne ili stranačke odgovornosti?
► Kako se rješavanje problema ostvaruje novima zaduženjima i gura u neka buduća vremena?
► Kakva je to ekonomska mudrost rješavati probleme posuđenim novcem?
► Privatizacija i uloga Zagrebačke banke u kadroviranju Hrvatske narodne banke i kadroviranju političkih elita glavnih stranaka?
► Život na kredit i pretvaranje slobodne Hrvatske u kmetovski, robovlasnički feud banaka i velikih koncerna bivših socijalističkih direktora?
► Kako se stvara privid suverene državne vlasti?
► Zašto rebalansi proračuna i zaduživanja kod komercijalnih banaka po komercijalnim uvjetima umjesto korištenja vlastitih rezervi i uloga HNB-a u tome?
► Prenormiranost sustava zakonima i pravilima administracije u funkciji onemogućavanja promjena.
► Poduzetništvo kao problem i pljačkaško leno sustava.
► Trgovina umjesto proizvodnje, uvoz umjesto proizvodnje, turizam umjesto proizvodnje, stanogradnja umjesto proizvodnje.
► Utjecaj turizma na moral i društvene vrijednosti.
► Iseljavanje mladih u funkciji održanja sustava.
► Iseljavanje u funkciji razbijanja hrvatskog identiteta, zakonsko odbacivanje iseljenika i kidanje veza s identitetskim korijenima.
► Kako je financijska šteta od epidemije korona virusa u Hrvatskoj dvostruko veća nego li je bila financijska šteta od Domovinskog rata?
► Kako izaći iz ovakvog duhovnog, moralnog i materijalnog zarobljeništva?
► Zahtijevaju ju li ovakve ekstremne situacije u Hrvatskoj, ekstremne političke opcije?

.

Čitav razgovor u kojem Slavko KULIĆ komentira postavljena pitanja možete vidjeti ovdje.

.

Objavljeno projektvelebit.com, 29.05.2020., https://projektvelebit.com/podcast-velebit-slavko-kulic-danas-samo-nerazuman-covjek-moze-pozeljeti-da-dode-na-vlast-u-hrvatskoj/, pristupljeno 08.06 .2020. https://projektvelebit.com/podcast-velebit-slavko-kulic-danas-samo-nerazuman-covjek-moze-pozeljeti-da-dode-na-vlast-u-hrvatskoj/

Odgovori