Sonja BISERKO: O Jugoslaviji treba započeti objektivnu i ozbiljnu diskusiju. Razgovarao Boris PAVELIĆ
6 studenoga, 2017
Ove godine 9. prosinca u Splitu OBILJEŽAVANJE 73. OBLJETNICE OSLOBOĐENJA DALMACIJE
9 studenoga, 2017

Sjednica Predsjedništva Udruge antifašista Dubrovnik JEDNIMA „NI MUKAJET“, DRUGIMA ODBIJENICA

Ni mukajet“ tamo nekoj „antifa udruzi“ moglo se i očekivati, međutim, znaju, Plenković i kompanija i odgovoriti pa je tako Vlada RH na sjednici prošlog tjedna Saboru predložila odbijenicu za prijedlog IDS-a, PGS-a i Liste za Rijeku o dopuni Kaznenog zakona koja se odnosi na sankcioniranje propagiranja nacističkog, fašističkog i ustaškog režima

Sjednica Predsjedništva Udruge antifašista Dubrovnik, održana u ponedjeljak, 6. studenoga, započeta je trenucima sjećanja i odavanjem počasti nedavno preminulim članovima Udruge i učesnicima NOR-a Kati Matulović, Radi Đanoviću i Biseri Taušan, ujedno i nositeljici „Partizanske spomenice 1941.“ i sudionici legendarnih bitaka na Neretvi i Sutjesci, te Milosavi Adžović.

Predsjedništvo je, uz ostalo, izrazilo nezadovoljstvo što se gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković nije odazvao pozivu da posjeti Udrugu dubrovačkih antifašista, iako je to prošlog lipnja bio obećao, kao ni zamolbi za pomoć u osiguranju Udruzi sredstava iz proračuna Grada Dubrovnika za ovu godinu barem na prošlogodišnjoj razini, što je također obećao delegaciji dubrovačkih antifašista prilikom susreta prošlog lipnja. Rečeno je da je Udruga antifašista Dubrovnik kojoj su iz proračuna Grada Dubrovnika za ovu godinu dodijeljena gotovo prepolovljena prošlogodišnja sredstva dovedena u vrlo tešku situaciju besparice i praktično je od početka druge polovice ove godine prisiljena reducirati programe i slagati neplaćene račune. U tako teškoj situaciji punoj neizvjesnosti, ipak je izraženo uvjerenje da će gradonačelnik Franković ispuniti obećanja.

I kolikogod se, što se toga tiče, nazire neko „svjetlo na kraju tunela“, krajnje je depresivno i mučno saznanje da ni jedne riječi odgovora nije bilo na nedavno otvoreno pismo iz Udruge antifašista Dubrovnik upućeno Kolindi Grabar Kitarović, predsjednici Republike Hrvatske te predsjednicima Hrvatskog sabora i Vlade sa zahtjevom da se odmah i bez izuzetka ustaški pozdrav „za dom spremni“, kao i svi drugi nacifašistički simboli i pozdravi uklone iz javne upotrebe u Republici Hrvatskoj. Nažalost, moglo se i očekivati takvo ponašanje „Ni mukajet“ tamo nekoj „antifa udruzi“. Međutim, znaju, Plenković i kompanija i odgovoriti pa je tako Vlada RH na sjednici prošlog tjedna Saboru predložila odbijenicu za prijedlog IDS-a, PGS-a i Liste za Rijeku da se dopunama Kaznenog zakona zatvorskom kaznom od šest mjeseci do dvije godine kažnjava propagiranje nacističkog, fašističkog i ustaškog režima.

Za ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića „u Kaznenom zakonu već postoji okvir koji sankcionira kaznena djela mržnje te javnog poticanja na nasilje i mržnju, a Vlada je osnovala Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine totalitarnih i nedemokratskih režima pa se očekuje cjelokupna analiza stanja te preporuke“. Svoga ministra podupro je i premijer Andrej Plenković naglasivši da je „Vijeće za suočavanje s prošlošću već dosta odmaklo te da je za sada izradilo izvanredan dokument komparativne analize dokumenata koji postoje u ostatku Europe i kada ti dokumenti budu zreli Vlada će razmotriti zakonsko reguliranje tih pitanja“. Kada će te „jabuke sazreti“ teško je dokučiti makar, ako se misli na stvarnu djelotvornost tih dokumenata i preporuka Vijeća za suočavanje s prošlošću, to će vjerojatno biti nikad, a možda ni tad.
Vladu RH je, poslije takvog „trla baba lan da joj prođe dan“ stava i odbijenice prijedloga IDS-a, prozvao predsjednik IDS-a Boris Miletić
„da je, prijedlogom Saboru da odbije prijedlog o dopuni Kaznenog zakona koja se odnosi na sankcioniranje propagiranja nacističkog, fašističkog i ustaškog režima, službeno pozvala na normalizaciju ustaštva u hrvatskom javnom prostoru, što je potez bez presedana u suvremenoj Europi“

Rečeno je da osuda ustaštva nije političko, nego civilizacijsko pitanje, a Vlada je odbijanjem prijedloga IDS-a još jednom jasno rekla da se ne želi obračunati s fašističkim zlom koje je odnijelo nebrojene tisuće života, koje je ubijalo i slalo ljude u logore samo zato jer su druge vjere ili nacionalnosti. Time je zadala brutalan udarac demokraciji i još šire otvorila vrata mržnji, netoleranciji i šovinizmu. Hoće li saborski zastupnici prihvatiti Vladin stav o odbijanju ili će izglasati prijedlog IDS-a – pitanje je sad, ali, kako je naglasio Boris Miletić: “Antifašizam je jedan od temelja slobodne Europe – pa ne želim vjerovati da će Hrvatski sabor to dovesti u pitanje”. Ipak, prema rasporedu „snaga“ u Hrvatskom saboru, prijedlog Vladine odbijenice za IDS-ove dopune Kaznenog zakona najvjerojatnije će dobiti potrebnu većinu. I nikom ništa, ali takva vlast, rečeno je, ne može opstati, kao ni država kojoj je takva vlast na čelu.

Predsjedništvo je usvojilo tekstove pisama članovima Udruge i simpatizerima koje se krajem svake godine šalju na njihove pojedinačne adrese.

Usvojen je i Program komemoracija i obilaska spomen obilježja te plan izleta za 2018. godinu.

Prihvaćen je i Ugovor s Gradom Dubrovnikom o najmu prostora koji koristi Udruga antifašista Dubrovnik a kojim se vrijeme najma za prostor produžuje do 31. prosinca 2019. godine.

Članovi Predsjedništva su svom teško oboljelom kolegi, drugu i prijatelju Branku Grošeti, istaknutom članu Predsjedništva Udruge antifašista Dubrovnik, predsjedniku Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Dubrovačko-neretvanske županije i potpredsjedniku SABA Republike Hrvatske zaželjeli da ga i u borbi s opakom bolesti na putu do ozdravljenja održi do sada bezbroj puta iskazana hrabrost, upornost, pozitiva i optimizam.

Odgovori