Zaustavite siromaštvo i poniženje u starosti – SIT GLADNU NE VJERUJE!
12 listopada, 2017
Boris BUDEN: “Ustaše su se 90-ih vratile da sa sobom na Bleiburg povedu čitav hrvatski narod”. Razgovarao Denis ROMAC
12 listopada, 2017

Sjećanje – ODLAZAK BISERE TAUŠAN

U svom lapadskom domu u Dubrovniku, u 98. godini, 6. listopada je umrla Bisera Taušan, naša sugrađanka i članica Udruge antifašista Dubrovnik, žena koja se od mladih dana svoga dugog života opredijelila za borbu protiv zla, za pravdu i za život sviju dostojan čovjeka. Otišla je žena hrabra i neumorna, a nenametljiva i samozatajna i kao takva poštovana u svakoj sredini. Prošla je golgote rata, od prvih dana sve do oslobođenja, mnoge bitke i okršaje, patnje, glad, suze, krv, smrti dragih i bliskih i ostala uspravna kao planina. To je osoba zaista dostojna svakog poštovanja, takva je bila Bisera Taušan. Ta naša drugarica i gospođa, naša teta Bisera, majka i baka, koja nas je voljela i bodrila do kraja svoga života, otišla je u dugoj koloni antifašista i slobodara, boraca za slobodu i pravdu, dobrih i skromnih ljudi, otišla u beskrajna prostranstva sjećanja.

Rođena je 1920. godine u radničkoj obitelji, a poslije završene gimnazije u rodnom Mostaru, odlazi studirati u Beograd, gdje se uključuje u radnički i antifašistički pokret. Sudjeluje u masovnim demonstracijama 27. ožujka 1941. godine, zbog pristupanja nenarodnog režima Kraljevine Jugoslavije fašističkom Trojnom paktu. Početkom rata prekida studij i vraća se kući, a nakon dolaska talijanskih fašističkih okupatora i u Mostar, vođena slobodarskim idejama i prezirom prema okupatoru, priključuje se ilegalnom radu mostarske omladine, radništva i komunista. Sudjeluje u brojnim akcijama protiv okupatora, često i ne vodeći računa o opasnostima kojima se izlagala, a u proljeće 1942. godine priključuje se Konjičkom pa Mostarskom partizanskom bataljonu NOVJ te potom Desetoj hercegovačkoj brigadi. Sudionica je legendarnih bitaka na Neretvi i Sutjesci.

Po završetku rata i sudjelovanja u oslobođenju zemlje, vraća se studiju i završava pravo te kroz neumoran rad i napredovanje u struci postaje sutkinjom općinskog i kotarskog suda. Vrhunce u pravosuđu ostvarila je izborom za sutkinju Ustavnog suda.

Od početka sedamdesetih sa suprugom dolazi u Dubrovnik i Gradu kojega je voljela podarila je četrdesetak godina svoga života. Ova vrijedna i samozatajna žena za svoj je nesebičan doprinos borbi protiv fašističkih zlotvora, od prvih dana okupacije do pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu i oslobođenja zemlje, odlikovana „Partizanskom spomenicom 1941. godine“, a dobitnica je i mnogih drugih visokih vojnih, radnih i društvenih odličja i priznanja.

Odgovori