PAZINSKE ODLUKE
21 rujna, 2021
Komemoracija posvećena ratnoj siročadi zatočenoj i umorenoj u Sisku tijekom 2. svjetskog rata
5 listopada, 2021

SJEĆANJE NA STRADANJA SELA GLUŠCI

Delegacija udruge antifašista Dubrovnik je u nedjelju, 26. rujna bila je prvi put zajedno s predstavnicima Srpskog nacionalnog vijeća, predsjednikom, dr.sc. Miloradom Vukanovićem u posjetu selu Glušci kod Metkovića povodom obilježavanja 77 godina od zarobljavanja i mučkog ubojstva devedeset mještana. Predvođeni predsjednicom Udruge dr.sc. Radmilom Šutalo u Glušcima su tom prilikom bili i: Jadran Barač, Marinko Vlašić, Ljiljana Zita, dr.sc. Zdravko Bazdan, Milan Anđušić, Kemal Tursunović, Krešimir Ivanišević i Salih Hrustić. Pred spomenikom u središtu mjesta položen je vijenac i odana počast žrtvama fašističkog terora.

Pred kraj Drugog svjetskog rata, ni mjesec dana prije oslobođenja Dubrovnika i šireg područja od nacifašističkiih okupatora i njihovih slugu, 23. rujna 1944. godine, ustaše su opkolile selo Glušci, zarobili devedeset mještana sela, djece, žena i staraca, odveli ih i pobili u zlokobnom ustaškom Koncentracijskom logoru Jasenovac.

Glušci su jedino srpsko selo na velikom prostoru između Dubrovnika i Šibenika, a nakon stradanja u selu je ostalo četrdesetak mještana. Najmlađa žrtva imala je nepunu jednu a najstarija 90 godina. I u ratu prošlih devedesetih selo je pretrpjelo stradanje, a više od 20 muškaraca odvedeno je u logor Lora kod Splita. Prije Drugog svjetskog rata selo je imalo više od 200 stanovnika, a danas ih je svega četrdesetak mještana koji uglavnom žive od poljoprivrede, a usprkos velikom stradanju i pritiscima u prošlosti  uspjeli su opstati i sačuvati svoj identitet.

Sedamdeset sedam godina od mučkog stradanja devedeset mještana sela Glušci obilježeno je bogoslužjem uz prisutnost velikog broja mještana kako iz sela tako i iz Mostara, Metkovića i Dubrovnika. Nakon bogoslužja dubrovački antifašisti razgovarali su sa svojim domaćinima. U ugodnom druženju izražena je želja da se zlokobna prošlost više nikada i nigdje ne ponovi.

polaganje vijenaca

Udruga antifašista Dubrovnik zahvaljuje se svojim domaćinima, mještanima sela Gluši, posebno gosparu Neđu Bojbašu. Nadamo se ponovnom susretu do godine u još većem broju.

Odgovori