Dramatičan izvještaj UN-a: Život na Zemlji je pred masovnim izumiranjem. Piše Nenad JARIĆ DAUENHAUER, index.hr
6 svibnja, 2019
Kriva adresa ”božja”. Piše Zlatko DIZDAREVIĆ, novilist.hr
12 svibnja, 2019

SEDAMDESETČETVRTA OBLJETNICA POBJEDE

Sedamdesetčetvrta obljetnica pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu za sve slobodoljubive ljude veliki je događaj pa valja ponoviti povijesnu činjenicu da je borbu naroda protiv okupatora i njihovih slugu, organizirala i predvodila Komunistička partija Jugoslavije na čelu s Titom.

Poziv u borbu bio je svenarodno prihvaćen i velika većina antifašista i partizanskih boraca bili su radnici, ribari, seljaci, đaci, studenti, intelektualci i drugi.  Odazvali su se zovu Tita i Komunističke partije i među prvima u okupiranoj Europi, već od prvih dana brutalne nacifašističke okupacije, krenuli u mukotrpnu i dugotrajnu borbu za slobodu. Unatoč moćnim okupatorima i njihovim slugama, domaćim izdajicama, koji spremno prodaše dom, ostvarili su konačnu pobjedu, slobodu i, ispravši svemu hrvatstvu nanesenu NDH-zijsku sramotu, omogućili i Hrvatskoj da na kraju rata ponosno bude na strani pobjednika, s elementima državnosti, utemeljenim u NOB-i, na zasjedanjima AVNOJ-a i ZAVNOH-a, koji su se pokazali vrlo bitni, kada je početkom prošlih devedesetih raspadom jugoslavenske zajednice, Hrvatska voljom naroda odlučila nastaviti kao samostalna i suverena zemlja, od sredine 2013. godine punopravna članica Europske unije. To je zasluga ostvarene partizanske pobjede nad fašističkim okupatorima i značajnog doprinosa konačnoj pobjedi antifašističke koalicije nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, jer bez toga ne bi ni bilo Republike Hrvatske.

U NOR-u je od 1941. do 1945. godine u Hrvatskoj formiran 251 partizanski odred. Prema popisu stanovništva iz 1931. godine Hrvatska je imala 3.430.000 stanovnika, u NOV je bilo 250.000 partizanskih boraca, što znači da je oko 7,5 % stanovnika Hrvatske aktivno sudjelovalo u oružanoj borbi u sastavu antifašističke koalicije. Nažalost, na strani fašističkih okupatora bila je vojska fašističke tvorevine NDH: ustaše, domobrani i oružnici, koji su u Republici Hrvatskoj, “utemeljenoj na antifašizmu“, službeno i po zakonu “domovinska vojska“. Ta “hrvatska domovinska vojska“ i nije bila baš brojčano beznačajna, od oko 100.000 domobrana i ustaša koncem 1941., do kraja rata, u svibnju 1945. godine, taj se broj kretao oko 165.000 domobrana, ustaša i oružnika, koji su bili “za dom spremni“ i boreći se rame uz rame s nacifašističkim okupatorima, u četiri ratne godine svom su narodu počinili stravične zločine pa se u povijesnim izvorima može pročitati da su talijanski fašisti i njemački nacisti prema NDH-zijskim zlikovcima često bili obični šegrti.

Nažalost, u čupanju jeftinih dnevno političkih poena na stranačkim i inim okupljanjima, antifašizam, narodno oslobodilačka borba i Tito se omalovažavaju i blate. Desničarski političari s dijelom katoličkog svećenstva, kao da se takmiče ko će nabaciti više neistina, laži i blata na gorostasni Titov lik, vođu antifašističke borbe, državnika svijeta i jedne od najvećih povijesnih ličnosti prošlog stoljeća. Čak i danas, gotovo četrdeset godina poslije Titove smrti manipulira se i stalno su na tapetu partizanski zločini. Istina njih je i bilo u pojedinačnim slučajevima tokom i na kraju ratnog vihora. Ne opravdavamo ničiji, nego osuđujemo svaki zločin, bez obzira na okolnosti izvršenja, pa tako i dokazane zločine počinjene od strane pripadnika partizanske NOV-e. Međutim, neprihvatljivo je veličinu narodno oslobodilačke borbe, te četverogodišnje iscrpljujuće epopeje borbe za slobodu, pretpostavljati i umanjivati zbog Bleiburga i „križnog puta“, makar bilo sve točno što se tim povodom izgovara.

Prije sedamdeset četiri godine, 8. svibnja 1945. godine, nacistička Njemačka potpisala je bezuvjetnu kapitulaciju. Završen je Drugi svjetski rat na evropskom kontinentu, na kojem se kroz više od šest ratnih godina i jesu dogodila ponajveća zla i stradanja ljudi i dobara. Međutim, poslije bezuvjetne kapitulacije, na jugoslavenskom ratištu ratne operacije trajale su tjedan dana duže . Snage nacističkih okupatora i njegovih slugu, domaćih kvislinga, odbijale su se predati oslobodilačkoj Narodeno oslobodilačkoj vojsci. U svom povlačenju prema Austriji, stalno su vatreno djelovali prema partizanskim jedinicama, koja su u tih tjedan dana imale oko tri tisuće poginulih boraca. No predaja okupatora i njihov potpuni poraz samo je za tih tjedan dana odložena, ali se nije mogla izbjeći. Pobjeda antifašističke NOV-e je potvrđena, nažalost uz mnogo veće gubitke. Pobjeda nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu je povijesna činjenica koju ne mogu zasjeniti uporni pokušaji revizionista i drugih izokrenutih umova da ponovno pišu povijest Drugog svjetskog rata.

Golemi zločini koje su nacifašisti počinili čine Drugi svjetski rat najkrvavijim sukobom u povijesti čovječanstva. Prinoseći goleme žrtve, antifašisti su postavljali temelje svijeta što ga današnje i buduće generacije nastavljaju graditi. Pobjedom nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu ostvareni su temelji današnje Europe i svijeta, makar sve što se s Europom i svijetom događalo do današnjih dana nije kako su se pobjednici nadali i kako su obećavali. No zasigurno, ostvarenja u razvoju demokracije, ljudskih i manjinskih prava, pravne države, tolerancije i jedinstva u različitosti, ne bi bila moguća da fašizam, nacizam i rasizam nisu pobijeđeni u Drugom svjetskom ratu. Nažalost opasnost i opravdan strah od recidiva tih „izama“ zla uvijek postoji. To su, uz ostalo, pokazale i balkanske nesreće iz prošlih devedesetih, a procesi fašizacije i dalje su prisutni u mnogim zemljama pa i u Hrvatskoj. Spomenimo samo učestalo i otvoreno desničarsko koketiranje s ustaštvom, nemile ispade na sportskim priredbama, školski sistem u kojem generacije mladih uče lažnu povijesti, koja Tita, antifašističkog vođu, po kratkom postupku pretvara u krvavog diktatora i mega ubojicu.

Značenje pobjede NOV i POJ i u njima oko 250 tisuća hrvatskih partizana ne mogu umanjiti agresivna nastojanja u nas, da se povijest Drugog svjetskog rata revidira. Istinu o Drugom svjetskom ratu i o Narodno oslobodilačkoj borbi na ovim našim prostorima ispisana je prije sedamdeset i više godina. Zna se tko je počeo Drugi svjetski rat, tko je u njemu pobijedio a tko je poražen i te činjenice nitko, nikada i nigdje ne može promijeniti. Borci NOV-e i antifašisti Hrvatske i drugih zemalja na ovim prostorima su se kroz četiri surove ratne godine suprotstavili moćnoj nacifašističkoj sili, borili se, „kroz granje i nebo“ i izvojevali pobjedu.

Sjećajmo se dostojanstveno i s dužnim poštovanjem poginulih boraca i žrtava fašizma, poštujmo pozitivna nasljeđa prošlosti i antifašizam kao trajno civilizacijsko opredjeljenje i tekovinu slobode, ljubavi i mira među ljudima.

Odgovori