HND oštro osuđuje privođenje novinara Indexa Gordana Duhačeka. Autor Hrvoje ZOVKO, autograf.hr
19 rujna, 2019
Dubrovački policajci usred radnog vremena poslani da nose križ na procesiji. Piše Vladimir MATIJANIĆ, index.hr
19 rujna, 2019

RASPRAVA NA GODIŠNJOJ SKUPŠTINI UDRUGE

      Na Godišnjoj skupštini Udruge antifašista Dubrovnik, koja je održana 24. kolovoza ove godine, poslije podnesenih izvještaja o radu u protekloj godini dana i prijedloga programa rada u 2020. godini, otvorena je rasprava o podnesenim materijalima, stanju i problemima.

     Najprije je Andrija Pobran govorio o stalnoj pojavi lažnih informacija u našim medijima koje ne doprinose smirivanju tenzija u društvu. Čak se lažima često služe mnogi dužnosnici, pa i predsjednica Republike koja zna izgovoriti neistine kako su partizani pobili žene i djecu. Smatra da Udruga antifašista svojim programima i aktivnostima promiče antifašizam te ukazuje i bori se protiv fašizma.

      Osvrnuvši se na pojavu da se većina novih članova uključuje u članstvo uglavnom kada steknu uvjete za mirovinu, Mileva Ljepava je istaknula da se i mladi i stari boje učlaniti u Udrugu antifašista zbog posljedica, mladi radi bojazni za posao, a stari se boje zbog mogućih problema i pritisaka na svoju djecu.

      Salih Hrustić je mišljenja da Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, Udruga ne bi trebala obilježavati odvojeno, jer je to državni praznik. Država bi trebala dolično obilježavati taj praznik uz naše prisustvovanje. I ne bi trebalo duplirati to obilježavanje, obzirom da je i ove godine Županija poslala svog predstavnika da položi vijenac palim borcima na Boninovu. Predložio je da se umjesto vijenaca na ispraćaju preminulih članova Udruge doniraju sredstva za humanitarne svrhe, kako često čine druge udruge. Ne slaže se da se program za Dan oslobođenja Dubrovnika smatra komemoracijom.

      Mato Jerinić je izrazio mišljenje da Dan antifašističke borbe Udruga treba obilježavati i biti suorganizator kao do sada. Ističe da je ove godine bio pozvan na obilježavanje Dana antifašističke borbe u organizaciji Županije i vidio je koliko je to bilo neprimjereno. Prošlo je bez ijedne prigodne riječi, a pred Križem je svećenik održao misu i nakon toga su se ljudi razišli. Stoga je važno da Udruga antifašista nastavlja obilježavati Dan antifašističke borbe kao i do sada, jer je to uvijek s prigodnim programom i pijetetom prema onima koji su dali život za slobodu i nas.

      Marinko Vlašić također smatra da nema razloga da Udruga i dalje ne bude organizator ili suorganizator obilježavanja Dana antifašističke borbe, koji je kao državni praznik utvrđen kalendarom značajnih datuma u Republici Hrvatskoj. Upoznaje s tekstom koji je Marko Sjekavica objavio na facebooku, koji odražava kritiku mladih prema fašizaciji u društvu.

     Jadran Barać smatra da Županija obilježava Dan antifašizma, jer joj je to obaveza, obzirom da se radi o državnom prazniku, a zapravo bi ga najradije preskočili i kao svoj praznik proglasili neke druge neprihvatljive datume.

      Andrej Napica ističe da nitko nikome ne brani da ide na obilježavanje koje organizira Županija. On je jednom (ne)prilikom greškom prisustvovao i bio šokiran kada se išlo i na Vojničko groblje, sada često preimenovano u Domobransko groblje, u Gospinu polju. Nadalje ističe da mladost ima i drugačije stavove od onih koje je napisao na facebooku Marko Sjekavica. On je čitao sasvim suprotno od napisanog na tom istom faceu. Odnosi se na sportaša koji se zbog prijetnji morao iseliti, a kojega u tom tekstu nazivaju pogrdnim imenima i prijete mu.

     Jozica Đivović predlaže da se javnosti upozna tko je sahranjen u Spomen groblje boraca NOR-a.

     Ivo Margaretić smatra da kada govorimo o pristupanju mladih našoj Udruzi, trebamo prvo pogledati jesu li naša djeca i unuci učlanjeni, pa tek onda možemo očekivati od drugih da pristupe Udruzi.

      Luka Stojić smatra da je posve jasno kakvi su pozdravi bili u nacističkoj Njemačkoj i NDH i kako se Njemačka danas odnosi prema tom pozdravu, a kako Hrvatska koja čak i Thompsona, koji izvikuje „Za dom spremni“, financira iz proračuna.

     Andrej Napica se sjeća kada su, nakon što je uvažena članica uvažene stranke zamoljena za kometiranje natpisa Torcide u Mokošci, u Udrugu izravno došli i pitali zašto se Udruga miješa u to.

     Zaključujući raspravu predsjednik Udruge antifašista Dubrovnik Mato Jerinić je istaknuo da mladi kažu da ulaze u HDZ radi posla i to je svima poznato, a što se tiče mnogih napisa na facebooku, neka ih čita tko hoće, makar mnogi poslije zaključe da to niti je vrijedno niti to treba čitati.

kl

Odgovori