Saša KOSANOVIĆ: Mutna voda Zrina
15 listopada, 2017
Kome smeta zastava proletera? Znate li kako izgleda zastava iz antifašističke pjesme “Bandiera rossa”?
15 listopada, 2017

Rabljena sedmica: Sveti Andrej. Piše Milorad KRSTULOVIĆ

Ako je Plenkovićeva zadaća upravljanje Vladom u sekularnoj državi, nije se u Vatikanu trebao zamarati pitanjem hoće li Katolička crkva proglasiti Alojzija Stepinca svetim; ako mu je pak misija bavljenje svecima, pogriješio je stranku

Sveci

Čemu služi hrvatski premijer Andrej Plenković? Izbjeći ćemo zamku prvoloptaškog, ali i najtočnijeg odgovora – koji glasi: ničemu! – te iz zadnjih aktivnosti zaključiti kako je njegova ovozemaljska misija titranje svega što misli da treba titrati crkvenjacima. Posjet Vatikanu i razgovor s papom Plenković je, prenose mediji, iskoristio i da bi diskutirao o procesu proglašenja Alojzija Stepinca svecem.

‘Moj je dojam da taj proces ide dobro, da ide u pravom smjeru. Volio bih kada bi se to dogodilo, da posjet pape Franje bude i u tom kontekstu’, izjavio je premijer. Uz to, već se rutinski, u skladu s navadom novovjekih hrvatskih vladara, poglavaru Katoličke crkve ponudio za domaćina. ‘Naravno da sam iskoristio ovu prigodu da Svetoga Oca pozovem u Hrvatsku. To bi puno značilo hrvatskom narodu, svima koji ga cijene, koji očekuju njegov posjet. Moj je dojam da će se to dogoditi, na njemu je da odabere trenutak koji bi bio najprimjereniji za takav posjet’, nabrajao je dojmove šef hrvatske Vlade, produbljujući našu dilemu s početka teksta – čemu služi?

Ako mu je zadaća upravljati sekularnom državom, pogriješio je izgovarajući sve ono što je rekao u Vatikanu. Njega se ne bi trebala ticati unutarcrkvena pitanja, a vjerovanja u svete i proklete morao bi, kao čelnik svjetovne vlasti, zadržati za sebe. On to ne radi te tako nastavlja klerikalizaciju države započetu još u vrijeme Franje Tuđmana. Ujedno, cmakanjem s najvišim crkvenim autoritetom Plenković pokušava neutralizirati krajnje desne i ekstremno konzervativne pokrete kojima je Crkva podrška i nadahnuće.

Ako mu je pak misija voditi računa o svecima, onda je definitivno ušao u pogrešnu stranku.

Preneseno s portalnovosti.com, 13.10.2017., https://www.portalnovosti.com/rabljena-sedmica-sveti-andrej

Odgovori