DRESIRANJE ČOVJEČANSTVA. Piše Ferid MUHIĆ, bosnjaci.net
13 travnja, 2020
Moji koronarni dani III. Piše Vedrana RUDAN, rudan.info
14 travnja, 2020

PRVA NARODNA VLADA DEMOKRATSKE HRVATSKE

Prije 75 godina, 14. travnja 1945. godine, u Splitu je održano izvanredno zasjedanje Predsjedništva ZAVNOH-a sa zadatkom da se izabere Prva narodna Vlada demokratske Hrvatske.

Sjednica je, uz prisustvovanje brojnih gostiju, među kojima su bili i velikodostojnici katoličke i pravoslavne crkve, održana u Gradskoj vijećnici na Narodnom trgu. O značaju formiranja Vlade govorio je književnik Vladimir Nazor, predsjednik ZAVNOH-a. Zadaća novoformirane Vlade je upravljanje zemljom do okončanja ratnih aktivnosti i uvjeta da narod može neposredno na izborima izabrati svoju vlast.

Na temelju prethodnih konzultacija najviših hrvatskih predstavnika Komunističke partije i Narodnog fronta i na prijedlog Vladimira Nazora, mandat predsjednika Vlade delegati su povjerili dr. Vladimiru Bakariću. U usvojenim kriterijima za izbor Vlade utvrđeno je da predsjednik bude Hrvat, komunista, prvi potpredsjednik Hrvat, HSS-ovac, drugi potpredsjednik Srbin. U Vladu su izabrana: 4 predstavnika KPH, 5 predstavnika HSS-a, 4 predstavnika srpskog kluba vijećnika ZAVNOH-a i 1 izvanstranački član. Mandat prve narodne Vlade demokratske Hrvatske trajao je do 21. srpnja 1945.godine.

Po izboru Vlade riječ je zatražio šibenski biskup dr. Jerolim Mileta i između ostalog rekao: “Čestitajući Vladi, izražavamo našu zahvalnost i svim hrabrim borcima Narodnooslobodilačke vojske sa svojim proslavljenim vođom, narodnim herojem, maršalom Josipom Brozom Titom, a osobito onima koji požrtvovno položiše svoje živote za domovinu. Bila sretna i od Boga blagoslovljena Federalna Hrvatska”. Kad je u 20.25 sati objavljeno da je izabrana prva narodna vlada demokratske Hrvatske, na Narodnom trgu nastalo je pravo oduševljenje. Crveni Split dostojno je proslavio ovaj povijesni događaj. Poslije intoniranja himni: “Lijepa naša domovino” i “Hej Slaveni”, narod je slavio do kasno u noć.

Sutradan po izboru, članovi Vlade su u Gradskoj vijećnici, položili zakletvu pred predsjednikom Vladimirom Nazorom i članovima Predsjedništva ZAVNOH-a.

Odgovori