Damir PILIĆ: Na Sutjesci je spašena i Hrvatska
6 veljače, 2018
RAJA IZ SARAJEVA GOLIM RUKAMA STVORILA JE IGRE Taksi je vozio besplatno, cijeli grad je pjevao…
7 veljače, 2018

Profesor Katoličko-bogoslovnog fakulteta smatra da je kažnjavanje nasilja nad ženama “korak unatrag”. Piše G.D., index.hr

 Foto: Screenshot
.
U OKVIRU kampanje desno-klerikalnih snaga u hrvatskom društvu protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, koja je posvećena borbi protiv nasilja nad ženama, u Europskom domu je jučer održana tribina na kojoj su govorili Ladislav Ilčić, predsjednik marginalne stranke Hrast i savjetnik ministrice kulture, predsjednik još marginalnije Obiteljske stranke Mate Knezović, te teolog i bivši dekan KBF-a Tonči Matulić.
Tribina je održana pod tendencioznim nazivom “Može li Istanbulska konvencija spriječiti nasilje u obitelji i obvezuje li ona Hrvatsku na uvođenje rodne ideologije?”, a naročito je zanimljivo bilo izlaganje profsrora KBF-a Matulića koje prenose ekstremistički portali.
Matulić je, naravno, protiv Istanbulske konvencije, a svoje je protivljenje, između ostaloga, objasnio ovako: “Neprihvatljivo je da se pozivanje na načela, norme i vrijednosti zdrave humane i kršćanske etike u sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i u obitelji obeskrjepljuje i relativizira u ime vjerodostojnosti i učinkovitosti jednog pravnog dokumenta, makar to bio međunarodna konvencija. Ako čovjek kao inherentno slobodno i razumsko, to jest moralno biće, nije u stanju na osnovama razumskog i kršćanskog vrednovanja prepoznati, osuditi i suzbiti svako nasilje, pa i nasilje nad ženama i u obitelji, onda to sigurno neće biti u stanju na pravnim osnovama Istanbulska konvencija.”
Kazne za obiteljsko nasilje su “korak natrag u poboljšanju čovjekove naravi”
No, kako čovjek kršćanstvom očito nije “suzbio svako nasilje pa i nasilje nad ženama”, Matulić tvrdi da zapravo i ne treba pokušavati.
To detaljnije artikulira u nastavku svojeg izlaganja: “Za razliku od vrijednosnih zahtjeva zdrave humane i kršćanske etike, IK kao međunarodni pravni propis uključuje institute sankcija, istrage, kaznenog progona i osude, činjenica koja pokazuje da je ona važan i snažan alat u rukama svjetovnih represivnih aparata. Stoga, kad se neće milom prestati s nasiljem nad ženama i u obitelji, djelujući slobodno prema načelima i normama zdrave humane i kršćanske etike, onda će se morati prestati silom, to jest strahom od progona i kaznenih sankcija. Je li to korak naprijed u poboljšanju čovjekove naravi ili korak unatrag? U svjetlu kršćanske etike jednoznačno je to korak unatrag, jer kršćanin nije primio duha robovanja da bi se bojao, nego Duha posinstva da bi slobodno i radosno živio i djelovao snagom darovane slobode djeteta Božjega (usp. Rim 8,15).”

Istanbulska konvencija je “utopijsko rješenje”

Za bivšeg dekana KBF-a i navodno uglednog katoličkog intelektualca Matulića zakonsko je kažnjavanje nasilja nad ženama “korak unatrag”! Matulić zapravo kao jedinu obranu žena od nasilja nudi “kršćansku etiku”. Čini se da ona, unatoč dva i pol desetljeća vjeronauka u školama, nije baš uhvatila korijena u hrvatskom društvu s 86 posto deklariranih katolika, s obzirom na to da policijske statistike pokazuju da u Hrvatskoj muškarac u prosjeku svaka dva tjedna ubije ženu.
Matulić je još izjavio da Istanbulska konvencija nudi “utopijska rješenja”, jer “čovjekova narav trajno ostaje sklona zlu i nasilju”. Teolog zaključuje da je, “pojednostavljeno rečeno, borba protiv nasilja nad ženama i u obitelji borba s vjetrenjačama”, te na kraju zaključuje da njegova “kršćanska savjest ne može ostati ravnodušna spram pokušaja nametanja iskrivljenoga poimanja čovjeka, makar bio povezan s prihvatljivom svrhom sprječavanja i suzbijanja nasilja nad ženama i u obitelji”.

Zanimljivo, Matulić na KBF-u predaje Osnovnu moralnu teologiju i Bioetiku, spolni i ženidbeni moral.

.

Odgovori