Izet PERVIZ: Ovi što sada bježe, nikome neće slati devize
17 svibnja, 2017
Najsramnije stranice hrvatske povijesti RIMSKI UGOVORI MUSSOLINIJA I PAVELIĆA
18 svibnja, 2017

Predsjedništvo Udruge antifašista Dubrovnik: IZAĐIMO NA IZBORE!

U nedjelju, 21. svibnja 2017. godine

IZAĐIMO NA IZBORE!

  • Neizlazak na izbore je ničim opravdano skrivanje, kukavičluk i u konačnici ustupanje glasa onima za koje ne bismo glasali ni u bunilu

Predsjedništvo Udruge antifašista Dubrovnik započelo je sjednicu u ponedjeljak, 15. svibnja ove godine tužnim trenucima šutnje u sjećanje i počast nedavno preminulim: članu Udruge Peru Miloglavu te suradniku i simpatizeru dubrovačkih antifašista, kojima je po uvjerenju i sam pripadao, ali i puno više od toga, prijatelju i velikom čovjeku, kapetanu dr. sc. Antunu Ničetiću.

U nastavku sjednice, uz podsjećanje na brojne ostvarene aktivnosti u vremenu od prošle sjednice održane krajem prošlog ožujka, donesena je odluka o ovogodišnjim dobitnicima priznanja i zahvalnica Udruge antifašista Dubrovnik, koja će biti uručena na proširenoj Svečanoj sjednici povodom ovogodišnjeg obilježavanja Dana antifašističke borbe.

Donesena je i odluka da se Programsko – izborna skupština Udruge antifašista Dubrovnik održi koncem kolovoza ove godine.

Bilo je riječi i o predstojećim izborima za vijećnike gradskih i općinskih vijeća, županijske skupštine, gradonačelnike i načelnike gradova i općina i župane županija. Izbori su u nedjelju 21. svibnja, a biračka mjesta će biti otvorena od 7 do 19 sati. Kao uglavnom u većini Lijepe Naše i kandidati političkih stranaka i nezavisnih lista Grada Dubrovnika, drugih općina i Dubrovačko-neretvanske županije vodili su žestoku kampanju za stolice u Gradu, općinama i županiji. Padala su obećanja, ali će tek postizborno vrijeme pokazati jesu li oni što će osvojiti raspoložive mandate davali obećanja bez pokrića i s figom u džepu pa ćemo s uzdahom i zdvojno reći „samo prazna obećanja“, ili će izabrane ekipe odmah prionuti ostvarivanju onoga što su obećali. Naravno, ako sve to bude moguće. No, o tom, po tom, kako budemo izabrali, tako će nam i biti, ali jedno je sigurno – svakako ćemo dobiti vijeća u Gradu i općinama, Županijsku skupštinu, čelnike Grada, općina i Županije, dakle lokalnu vlast, onakvu kakvu zaslužujemo. Stoga je u nedjelju pred nama biračima časno građansko pravo ali obaveza da izađemo na izbore i po osobnom opredjeljenju i savjesti zaokruživanjem izabranog broja dademo svoj glas kandidatima i listi kojima najviše vjerujemo ili u koje najmanje sumnjamo. Neizlazak na izbore je ničim opravdano skrivanje, kukavičluk i u konačnici ustupanje glasa onima za koje ne bismo glasali ni u bunilu.

U raspravi na Predsjedništvu Udruge je rečeno da su u proteklom vremenu dubrovački antifašisti od političkih subjekata Grada i Županije, imali istinsko razumijevanje, suradnju i podršku od gradonačelnika dr. Andra Vlahušića, koji se nije libio otvoreno isticati svoje antifašističko opredjeljenje. Na tome mu i ovom prilikom hvala.

Istini za volju, u susret predstojećim izborima, Udrugu antifašista Dubrovnik su posjetili i o budućoj suradnji s njenim predstavnicima razgovarali najviši predstavnici Dubrovačkog demokratskog sabora (DDS), i to u dva navrata, predvođeni predsjednikom Perom Vićanom, i Gradske organizacije SDPH predvođeni predsjednikom Mladenom Gojunom i kandidatkinjom za gradonačelnicu dr. Tatjanom Šimac Bonačić. Susreti su bili prijateljski ugodni i bez ikakvih zahtjeva i pritisaka. I DDS i SDP tim su gestom pokazali da poštuju i podržavaju aktivnosti dubrovačkih antifašista u očuvanju i promicanju antifašizma kao civilizacijske tekovine. I ništa više od toga. Međutim, rečeno je da će nedjeljni izbori na dubrovačkom području zasigurno biti krajnje neizvjesni, kao ni jedni od uspostave hrvatske samostalnosti. Za Grad Dubrovnik i gotovo svaku drugu lokalnu zajednicu na području Dubrovačko-neretvanske županije puno je lista i puno kandidata. Čini se previše da bi konačni rezultat izbora bio jedino ono što se očekuje u svakoj sredini a to je iskorak naprijed.

Predsjedništvo Udruge antifašista Dubrovnik poziva svoje članove i simpatizere, građanke i građane Dubrovnika, gradova i općina u Dubrovačko-Neretvanskoj županiji da izađu na izbore u nedjelju te da i u takvoj situaciji razmrvljenih političkih ambicija, gdje je svatko htio svoju stranicu, prepoznaju predizborne programe te jasno izraženi pozitivan stav prema antifašizmu kao civilizacijskoj tekovini na kojoj je utemeljena Republika Hrvatska, Lijepa Naša s dostojnom perspektivom življenja za sve njene građane, za djecu i mlade koji dolaze, one u radu, i one koji još traže rada, naročito mlade, ali i one koji su svoj posao odradili i otišli u treću dob. Sretno nam bilo!

Odgovori