OD SUTJESKE DO SISKA: JOŠTE IMA ŽIVIH PROLETERA!
4 rujna, 2021
Tribina “Antifašizam u teoriji i praksi” – pozivnica
12 rujna, 2021

POSJET RANJENOM SPOMENIKU

Prije nekoliko dana na Pelješcu je razbijen spomenik koji je podignut u čast pobijenih  nevinih civila od strane nacista u Drugom svjetskom ratu. Spomenički kompleks na predjelu Tabor kod Pijavićina djelo je poznatog dubrovačkog kipara Ivana Paja Mitrovića i arhitekte Zlatka Jerića, a otkriven je 1983. godine u povodu obljetnice oslobođenja Dubrovnika i dubrovačkog kraja. Tada se na Pelješcu okupilo mnoštvo ljudi koji su slavili čin otkrivanja Spomenika na kojemu su uklesana imena žrtava fašističkog terora s područja cijelog Pelješca. Nažalost danas, neki divljaci Spomenik razbijaju kao da nije dio hrvatske povijesti i identiteta.

Ranjeni Spomenik NOB-u na Pelješcu na predjelu Tabor kod Pijavičina prošle subote posjetili su predstavnici Udruge antifašista Dubrovnik: predsjednica Radmila Šutalo, tajnik Marinko Vlašić i članovi Predsjedništva Ljiljana Zita i Kemal Tursunović te Ivo Milat, predsjednik Udruge antifašista Korčile, Mirko Pecotić, predsjednik Udruge antifašista Smokvice, Branko Prižmić – Bašama, predsjednik Udruge antifašista Blato i Dragiša Barčot – Čangarija, iz Udruge antifašista Vele Luke.

Zgroženi su zbog devastacije i ostecenja spomenika koje je prestrašno. Odlučeno jeda se podnese kaznena prijava Državnom odvjetništvu u Dubrovniku protiv nepoznatih počinitelja, a radi oštećenja kulturnog spomeničkog nasljeđa, obilježja žrtvama iz Drugog svjetskog rata.

Oštećenja su izazvana oštrim predmetima na cijelom spomeničkom  kompleksu, od teksta na poledjini umjetničkog rada sa prizorima ubijanja nevinih žrtava, odvaljenih kamenih ploča sa obeliska, ploca na skalama i podestu gdje je obelisk.

Na osnovu viđenog rečeno je da se snovano sumnja da je u toj zločinačkoj raboti bilo više počinitelja, jer su Oštećenja tolika da to nije mogla učiniti jedna osoba. počinitelji su za napraviti takva oštećenja morali imati i određeni alat, što  ukazuje na njihovu namjeru da počine kazneno djelo iz niskih pobuda. Time je ovaj čin još opasniji po naše društvo, jer se ne radi samo o običnom oštećenju tuđe stvari, nego namjeri da se ošteti ili čak potpuno uništi vrijedno povjesno i umjetničko djelo, odraz pijeteta prema 396 ljudskih žrtava, stanovnika Pelješca. 

Ovdje se radi o pijetetu, prema našim nevinim građanima ubijenim i mučenim, jer ih se htjelo porobiti neljudskim činom kakav je sada učinjen i.prema  sjećanju na.njih. Drugo, to je skrnavljenje umjetničkog autorskog djela koje u RH ima zaštitu i po drugom zakonu ne samo ZK djelu koje spada u nasu baštinu. Čin počinitelja   je višestruko opasan po društvo. Ako ga i nisu svjesni jer su se možda sami doveli u stanje smanjene uračunljivosti, to im se nikako ne može uzeti kao olakotna okolnost

Radi se i o povredi ljudskih prava i sloboda, prava na ljudsko dostojanstvo žrtava, pravo na intelektualno vlasništvo u konkretnom povrijeđeno je to pravo autora reljefa i arhitekte koji je reljef i obelisk uklopio u okoliš i konačno pravo vlasništva RH koja je vlasnik spomenika.
Sve ovo ukazuje na veliku odgovornost počinitelja ovog zločina i obavezu organa gonjenja da ih otkriju, jer bi dodatno, zbog povrede ljudskih prava, Republika Hrvatska mogla doći i pred Europski sud za ljudska prava, što se sigurno ne želi.

Iz svega navedenog smatramo osnovanim pokrenuti kazneni postupak, otkriti počinitelje i kazniti ih po Zakonu Republike Hrvatske – zaključili su predstavnici Udruga antifašista Dubrovnika, Korčule, Smokvice, Blata i Vele Luke nakon obilaska i polaganja vijenca i buketa cvijeća na nedavno oštećeni i devastirani Spomenik NOB-i na Pelješcu, na predjelu Taboru kod Pijavičina.

Predstavnici udruga Antifašista Dubrovnika, Korčule, Smokvice, Blata i Vele Luke položilli su cvijeće na ranjeni Spomenik NOB-i na Pelješcu

Odgovori