Nadbiskup UZINIĆ: Od homoseksualnih osoba molim oproštenje. fratellanzaumana.wordpress.com
19 svibnja, 2021
Predstavljanje knjige “Dubrovnik u kraljevini Jugoslaviji” autora povjesničara iz Vele Luke dr.sc. Franka Miroševića
1 srpnja, 2021

Polaganje vijenaca – Dan antifašističke borbe

Udruga antifašista Dubrovnik, njeno članstvo i poštovatelji sjećanja na NOB iznova se s poštovanjem i ponosom prisjećaju se poginulih boraca NOR-a koji su u antifašističkoj borbi svoj život ugradili u pobjedu nad fašizmom, oslobodili našu i okolne zemlje od okupatora te, na naposljetku, vratili Istru i Dalmaciju Hrvatskoj. Pozivam vas da poginulim borcima NOR-a, civilnim žrtvama fašizma i poginulim hrvatskim braniteljima trenucima tišine odamo počast i zahvalnost za njihovu žrtvu.
U samom uvodu, radi novih generacija koji rijetko imaju priliku čuti o antifašizmu, napomenuo bih što je to antifašizam i zbog čega mi iz godine u godinu njegujemo ovaj praznik.
Antifašizam je životno opredjeljenje u kojem bez imalo zadrške, dajete čitava sebe u zaštitu slabijeg, a lažno označenog kao nepoželjnoga i štetnog. Biti modernim antifašistom znači zalagati se uvijek i u svakom kontekstu za prava onoga koji je na bilo koji način diskriminiran ili mu nisu dana prava koja zaslužuje. Zbog svoje uključivosti, antifašist pokazuje da su strahovi koje fašizam siri nerazumni i neopravdani. Antifašizam nije pojedinačni i kratkotrajni čin u životu pojedinca, antifašizam je stil života koji se dosljedno i svakodnevno svjedoči. To je životno opredjeljenje u kojem se razotkriva laž, štiti slabije i obespravljene bez obzira na nacionalnost, vjersku i spolnu pripadnost.
Narodnooslobodilački pokret vodio je pravednu borbu na strani dobra, unatoč ratnim i poratnim incidentima u kojima je bilo nevinih žrtava.  Za ekonomski i društveni napredak prije svega je potreban zdrav ideološki napredak, to je osnovni preduvjet bilo kojeg drugog razvoja. Nažalost, u Hrvatskoj nazadujemo već duže vrijeme, pri tome je neprihvaćanje  povijesnih činjenica dobrim dijelom razlog pogubljenosti i u sadašnjosti. Stoga je velika odgovornost i dužnost širokog društvenog spektra intelektualaca, kulturnjaka, građanskih inicijativa i političara svakodnevno podsjećati i afirmirati vrijednosti antifašizma.

Narod Dubrovnika i okolnog područja u antifašističkoj narodnooslobodilačkoj borbi pretrpio je velike ljudske i materijalne žrtve. Od preko 14 tisuća aktivnih sudionika narodnooslobodilačkog rata iz šireg dubrovačkog područja, u temelje oslobođenja i pobjede nad fašizmom, svoje je živote položilo 1680 partizanskih boraca narodnooslobodilačke vojske.
Zahvaljujući velikim pobjedama u 2. svjetskom i u  Domovinskom ratu danas nitko više ozbiljno ne postavlja pitanje slobode i samostalnosti naše države, ali i dalje ima onih koji zazivaju na iste ideje mržnje i netolerancije i potpiruju lažnu sliku povijesti.  I zato nam je drago da na takve ideje uzvraćamo činjenicama i argumentima.
Čini se da su nužne promjene za bolji život radi generacija što dolaze, za pošteno društvo, demokratsko društvo sa jednakim prilikama za sve, društvo poštovanja i zajedništva različitosti i suživota, za društvo okrenuto pravim vrijednostima, razvoju i budućnosti. Budućnosti slobode i pravde, rada, ljubavi  i mira za sve.
Čestitamo svima državni praznik – Dan antifašističke borbe.

Odgovori