Dimitrije BOAROV: Zakon o Agrokoru – nacionalizacija dugova?
12 travnja, 2017
Enis ZEBIĆ: Nagrada za falsificiranje povijesti?
17 travnja, 2017

Pohod na Vrelo – SJEĆANJE NA MARKA MAROJICU

S prvim proljetnim danima, Udruga antifašista Dubrovnik je i ove godine organizirala Pohod na Vrelo u sjećanje na Marka Marojicu, župskog tribuna, borca za pravdu, organizatora ustanka i oslobodilačke borbe protiv okupatora. Od zločinačke  je ruke ubijen na Vrelu poviše Mlina prije 73 godine. Makar je pobjeda nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, na ovim našim prostorima, izvojevana nekoliko mjeseci poslije Markove pogibije, u toj je pobjedi zasigurno bio njegov veliki udio.


Sjećanje na Marka Marojicu na Vrelu, i ovaj put uz prisutnost njegove obitelji, Župljana i  dubrovačkih antifašista, sjećanje je na znane i neznane borce i heroje NOR-a iz župskog i svih drugih naših krajeva koji su dali svoje živote za pobjedu nad zlom fašizma i slobodu od okupatora, sjećanje je na župske i branitelje šireg dubrovačkog kraja i sve Lijepe Naše koji su i u teškim danima prošlih devedesetih dali svoje živote, braneći i obranivši dubrovački kraj i Republiku Hrvatsku. Istovremeno bilo je to, kako je rečeno, i sjećanje na inspiratora susreta i sjećanja na Vrelu, prijatelja i suradnika dubrovačkih antifašista Markova sina i uglednog Župljanina Paska. „Tužni smo što ga već drugu godinu nema na Vrelu, ali i sretni što smo imali priliku poznavati ga, družiti se i s njim surađivati. “ – rekao je Marinko Vlašić, tajnik Udruge antifašista Dubrovnik.
Sjetnim trenucima na Vrelu kazivanjem poezije pridružio se i pjesnik Mato Jerinić, na spomen obilježje su položeni buketi cvijeća i trenucima tišine odana počast.

Odgovori