RIMSKI UGOVORI MUSSOLINIJA I PAVELIĆA
12 svibnja, 2020
UZP (7): – Tuđmanov zločinački plan: da nestanu bosanski Hrvati. Piše Ivo KOMŠIĆ, autograf.hr
13 svibnja, 2020

Plenković slavi Poglavnika kao borca ”za slobodu i nezavisnost”. Piše Drago PILSEL, autograf.hr

pavelicKao što znate, ne stišava se galama na vrhbosanskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića, zbog toga što će iduće subote u sarajevskoj katedrali predvoditi misu zadušnicu, kako kaže, za ”nevine bleiburške žrtve”.

Nema spora da su partizani od 16. svibnja na dalje osvetnički pobili na tisuće ljudi bez suđenja. Tko nije pročitao, neka pročita moju kolumnu ”Democroacia” od ovog ponedjeljka. Neću se baviti tom (bleiburškom) misom o kojoj, inače, godinama pišem. Ali nazivati Maksa Luburića i njegove ustaše, najokrutnije zločince koje pamtimo na ovim prostorima, ”nevinim žrtvama” je neviđena glupost, neki kažu da je to i ideološka zaslijepljenost.

Uostalom, sve ćemo reći o nakani da u ovakvom Sarajevu i u ovakvoj BiH, bilo tko, a kamoli kardinal Puljić nekritički izjednačava zločince i žrtve, ali nećemo moći reći ni da je to mudar, niti da je to politički promišljen, pa niti da je to potez koji ide u smjeru izgradnje pomirenja i povjerenja.

Elem, svrha ovog osvrta je upozoriti na Tuđmanov Zakon od 19. travnja 1996. odnosno na Plenkovićevu dorađenu verziju Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj (Narodne novine 110/19) na snazi od 1. siječnja 2020. odnosno, da budem precizan, na to da kolektivno sljepilo koje drži ovo društvo, pa i ekipu koja sada galami u Sarajevu protiv kardinala Puljića optužujući ga da s navedenom misom kani veličati ustaške zločince i NDH, čudi više nego pastoralni promašaj vrhbosanskog nadbiskupa Puljića.

Živio Marko Perković Thompson! Živio Željko Glasnović! Živio Velimir Bujanec! Živio Marko Jurič! Živio ”velečasni” Stjepan Razum! Živio… Odselimo mi, preostali. Oni su ipak pobijedili. Antifašisti su popušili. Ili ovako; partizani, ne kenjajte više. Predajte se!

Zašto sljepilo? Zato što, milošću oca domovine, spomenutog ćaće Tuđmana, što su blagoslovili Gordan Jandroković i ostali, Andrej Plenković i blagopočivajuća Kolinda Grabar-Kitarović u spomenutom Zakonu o blagdanima, spomendanima i neradnim danima – ostala formulacija da je među spomendanima u RH (članak 2.) i ovaj: ”subota ili nedjelja najbliža 15. svibnju – Dan spomena na hrvatske žrtve u borbi za slobodu i nezavisnost”!!!

Dakle, jest drugovi, veliki je problem što kardinal Vinko Puljić ustaške ubojice naziva ”nevinim bleiburškim žrtvama” (a tako to biva jer u njegovim izjavama nema nikakvih distinkcija), ali što ćemo reći tek kada, ako vam to uspije, postajemo svjesni da već punih 24 godina Republika Hrvatska, a sada k tomu i gospodin Plenković, kakti šef Europske unije, službeno zastupa stav da su Maks Luburić i svi drugi koljači iz Jasenovca, plus sva ta zločinačka popratna ekipa, ”pali u borbi za slobodu i nezavisnost Republike Hrvatske”?

Mi se tu natežemo s nekakvom pločom s natpisom ”Za dom – Spremni”, predsjednik Republike Hrvatske demonstrativno napušta komemoraciju u Okučanima kada vidi likove s majicama s tim sloganom i grbom HOS-a, tralalala, ali čekaj malo, burazeru, zar ti nije malo too much da se Jandroković i vojni biskup Jure Bogdan, Vice Vukojević, Vladimir Šeks i ostali koji će ove subote na Mirogoju moliti za ”nedužne bleiburške žrtve” zapravo pozivaju na Zakon u kojem, jedan kroz jedan, stoji da se Republika Hrvatska klanja Maksu Luburiću i Anti Paveliću i veliča ustaške zlotvore?

Oprostite što sam vas zagnjavio, što sam vam pokvario idilu, ta vidim kako idete po ulicama i tramvajima kao kokoši bez glave zazivajući da vas koronavirus pogodi stotinu puta, ono, ne bi se štel mešati, ali meni je ovo fantastično: Andrej Plenković, ne pretjerujem, kaže da je Maks Luburić borac za hrvatsku slobodu i nezavisnost!

Živio Marko Perković Thompson! Živio Željko Glasnović! Živio Velimir Bujanec! Živio Marko Jurič! Živio ”velečasni” Stjepan Razum! Živio… Odselimo mi, preostali. Oni su ipak pobijedili. Antifašisti su popušili.

Ili ovako; partizani, ne kenjajte više. Predajte se!

.

Objavljeno autograf.hr, 12.05.2020., https://www.autograf.hr/plenkovic-slavi-poglavnika-kao-borca-za-slobodu-i-nezavisnost/, pristupljeno 13.05.2020.

Odgovori