IZLETI U 2016. GODINI – pregled troškova
3 rujna, 2017
Izborna skupština Udruge antifašista Dubrovnik. Piše Vedran SALVIA
3 rujna, 2017

PLAN RADA

PLAN RADA

Udruge antifašista Dubrovnik u 2018. godini

Aktivnosti se temelje na Ustavu Republike Hrvatske, statutima: SABA Republike Hrvatske, Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Udruge antifašista Dubrovnik te na Deklaraciji o antifašizmu, donesenoj 13. travnja 2005. godine u Saboru Republike Hrvatske, koja naglašava da su vrijednosti i doprinos hrvatskog naroda u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu ugrađeni u temelje Republike Hrvatske i u izvorišnim osnovama njenog Ustava. Time su afirmirane i Odluke Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske i potvrđeno je da su temeljne vrijednosti antifašizma prihvaćene u Republici Hrvatskoj.

Udruga na dobrovoljnoj osnovi okuplja antifašističke borce i antifašiste, bez obzira na spol, nacionalnu, vjersku, rasnu ili stranačku pripadnost s ciljem čuvanja, njegovanja i razvijanja ideja antifašizma i tradicija antifašističke NOB-e, suprotstavljanja pojavnim oblicima fašizma i neofašizma, reviziji povijesti i ugrožavanju ljudskih prava, nacionalnoj, rasnoj, vjerskoj ili spolnoj mržnji, netoleranciji, neravnopravnosti i svakoj vrsti izrabljivanju tuđeg rada i života.

Nažalost, pojavni oblici fašizma i neofašizma, učestali pokušaji revizije povijesti, netolerancija razni oblici mržnje često su oko nas. To zahtjeva još organiziranije i djelotvornije djelovanje antifašista, spremnih na stalno ukazivanje i suprotstavljanje tim devijacijama i društvenom zlu, ma u kojem se obliku javljali, i na još odlučnijim zahtjevima za otkrivanje i otklanjanje uzroka i uvjeta za njihovo javljanje.

U vezi s tim pred Udrugom antifašista Dubrovnik su i u 2018. godini slijedeća područja i pravci djelovanja:

 • Razvijanje svijesti o ulozi i rezultatima antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu, posebno Narodnooslobodilačke borbe na području Republike Hrvatske, a zbog zajedničkog karaktera NOB-e tre jedinstvene NOV i POJ, i na području bivše zajedničke države;

 • Prepoznavanje biti fašizma i nacizma i u tom smislu odlučno suprotstavljanje svakoj reviziji hrvatske povijesti 20. stoljeća, naročito povijesti vezane uz Drugi svjetski rat na hrvatskom i drugim jugoslavenskim prostorima, NOB-u, njezin tok, ciljeve i ostvarenja te presudne i neizostavne uloge u njoj KPJ i Josipa Broza Tita;

 • Makar u obnovi spomeničke i druge baštine antifašizma i NOB-e nisu postignuti zadovoljavajući rezultati, prije svega zbog izostanka svijesti i političke volje na razini hrvatskog društva, obnova devastirane i uništene spomeničke baštine NOB-e i antifašizma ostaje trajna preokupacija, kao znak sjećanja i zahvalnosti generacijama koje su ostvarile pobjedu nad fašizmom u NOB-i i Drugom svjetskom ratu, poštovanja i pijeteta prema onima koji su poginuli u NOB–i i kao oblik usmjeravanja novih generacija vrednotama antifašizma;

 • Ostvarivanje programskih i drugih uvjeta za neprestano obnavljanje članstva Udruge novim, naročito mlađim članovima i po mogućnosti prenošenje na njih težišta aktivnosti i vodeće uloge;

 • Afirmirati pozitivne dosege: antifašizam, samoprijegor, odlučnost i hrabrost hrvatskih branitelja u obrani samostalnosti i slobode Republike Hrvatske od četničke agresije s početka prošlih devedesetih;

 • Zalaganje za društvene, gospodarske i političke odnose usmjerene na dobrobit i bolji život čovjeka te u vezi s tim suprotstavljanje svim oblicima ugrožavanja ljudskih prava, nacionalne, rasne, vjerske ili spolne mržnje i diskriminacije, netoleranciji, neravnopravnosti i svakoj vrsti izrabljivanju tuđeg rada i života;

 • Zalaganje za dalji razvoj demokracije, prepoznavanje i protivljenje svim oblicima društvenih deformacija i zloporaba, te neodgovornosti izabranih prema onima koji su im izborom dali povjerenje.

 1. TRADICIJE ANTIFAŠIZMA I NOB-e

Za Udrugu antifašista Dubrovnik će i 2018. godina, u svim prigodama i aktivnostima, od izleta, pohoda, komemoracija, tribina i tome slično, biti u znaku temeljnog zadatka – njegovanja i razvijanja tradicija antifašizma i NOB-e. 2018. godina bit će u znaku obilježavanja velikih 75. obljetnica epopeja i legendi NOB-e BITKE NA NERETVI u IV. neprijateljskoj ofenzivi i BITKE NA SUTJESCI u V. neprijateljskoj ofenzivi, svake na svoj način presudne za dalji tok NOB-e i Drugog svjetskog rata, bile najava sloma okupatora i njihovih slugu i pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Jednaki je značaj 75. obljetnica utemeljenja ZAVNOH-a u Otočcu i Drugog zazjedanja u Plaškom iste godine te Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu.

Zemaljsko antifašističko narodnog oslobođenja Hrvatske – ZAVNOH, opće političko predstavništvo u vrijeme Narodno oslobodilačke borbe na području Hrvatske, utemeljeno 1943. Prvo, osnivačko zasjedanje održano je u Otočcu 13. lipnja 1943., dok je druga sjednica održana idući dan, 14. lipnja 1943. godine, na Plitvičkim jezerima. Tada je bio izabran Izvršni odbor ZAVNOH-a od 11 članova i njegov predsjednik veliki hrvatski književnik Vladimir Nazor. Prihvaćena su dva dokumenta: Rezolucija (Plitvička rezolucija) i Proglas narodima Hrvatske. Prema Rezoluciji, ZAVNOH je najviše političko tijelo Hrvatske i rukovodstvo NOP-a, dok su u Proglasu bili objavljeni ciljevi ZAVNOH-a. Na Drugom zasjedanju ZAVNOH-a, održanome 12–15. listopada 1943. godine u Plaškom, izabrano je 15 vijećnika u novi Izvršni odbor te Tajništvo, koje je s odjelima ZAVNOH-a obavljalo ulogu hrvatske vlade, sve do osnutka Narodne vlade Hrvatske u Splitu 1945. godine.

Drugo zasjedanje AVNOJ-a je održano 29. i 30. studenoga 1943. godine u Jajcu. AVNOJ je konstituiran u zakonodavno i izvršno predstavničko tijelo Jugoslavije, uspostavljen je Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije (NKOJ), a izbjegličkoj vladi i kralju Petru II. Karađorđeviću zabranjen je povratak u zemlju do završetka rata. Jugoslavija se ima izgraditi na demokratskom principu kao državna zajednica ravnopravnih naroda. Kao posebna odluka AVNOJ-a, u odluci br. 7, Josipu Brozu Titu je dodijeljen naziv “Maršal Jugoslavije”. Na Drugom zasjedanju AVNOJ-a u Domu kulture u Jajcu ukupno je bilo prisutno 142 delegata. Vrata Doma kulture su bila širom otvorena za sve radoznale građane…

 1. Povodom 8. ožujka, Međunarodnog dana žena, Udruga antifašista Dubrovnik tradicionalno polaže vijenac na grob Kate Radeljević, žene i majke dubrovačke, koja je u antifašističkoj NOB-i izgubila supruga Bruna, borca za prava radnika, i kćeri partizanke: Mariju i Anušku. Sjećanje na Katu Radeljević sjećanje je na borbu i žrtve žene i majke kroz hrvatsku povijest, naročito pak od antifašističke NOB-e do rata za obranu Hrvatske s početka prošlih devedesetih, ali i na sve žrtve žena i majki diljem svijeta u borbi za općenito bolji svijet i ljudskije odnose, da se zla ratova ne ponavljaju, a da uspomene čuvamo. Organizirati i polaganje vijenca i na spomen ploču strijeljanim ženama u Potomju i Mariji Radeljević u Gornjoj Vrućici.

Nosilac: Komisija za njegovanje tradicija, predsjednik i tajnik.

Rok: 8. ožujka 2018. godine. Priprema od početka veljače 2018. godine.

 1. U okviru programa prekogranične suradnje, a u suradnji s Kantonom SABNOR-a Sarajevo, tradicionalni izlet, ovoga puta dvodnevni, povodom Međunarodnog dana žena organiziramo u to mjesto s obilaskom značajnijih spomen obilježja, susret i druženje s tamošnjim antifašističkim borcima i antifašistima.

Nosilac: Komisija za njegovanje tradicija, predsjednik i tajnik Udruge.

Rok: 10. i 11. ožujka 2018. godine. Priprema od početka veljače 2018. godine.

 1. U suradnji s našim članovima i simpatizerima iz Župe dubrovačke, povodom 74. godišnjice pogibije župskog tribuna i prvoborca Marka Marojice, polaganje vijenca na spomen obilježje na Vrelu, gdje je Marko Marojica mučki ubijen u noći između 22. i 23. ožujka 1944. godine.

Nosilac: Komisija za njegovanje tradicija i za organizaciona pitanja, i organi Udruge.

Rok: 24. ožujka 2018. godine. Priprema od početka veljače 2018. godine.

 1. U suradnji s Društvom Tito Dubrovnik i ZUABA DNŽ prigodnim programom obilježiti 38. godišnjicu Titove smrti, pripremiti komemorativni skup s prigodnim kulturnim programom.

Nosilac: Udruga, Društvo, Zajednica

Rok: 4. svibnja 2018. godine. Priprema od početka travnja 2018. godine.

 1. Po mogućnosti u suradnji s organima Grada i Županije pripremiti i organizirati obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom i Dana Europe. Prirediti prigodan s polaganjem vijenaca na Spomen groblju boraca NOR-a na Boninovu i prigodni program kulturno-zabavnog sadržaja.

Nosilac: Udruga i ZU u suradnji.

Rok: 9. svibnja 2018. godine. Priprema od početka ožujka 2018. godine.

 1. Proljetni višednevni izlet, povodom 75. obljetnice ZAVNOH-a organizirati posjet Plaškom, mjestu održavanja Drugog zasjedanja ZAVNOH-a, i Malom Lošinju uz obilazak prirodnih i kulturno-povijesnih znamenitosti područja, naročito spomen obilježja NOB-e..

Nosilac: Radna tijela i organi Udruge.

Rok: 17. do 20. svibnja 2018. godine. Priprema od početka ožujka 2018. godine.

 1. Povodom 75. obljetnica epopeja Neretve i Sutjeske u kojima su u velikom broju sudjelovali i dalmatinski partizani, pokazavši pritom neviđeno herojstvo i kojih je veliki broj položio živote u borbama na Neretvi i Sutjesci, organizirati jednodnevni izlet autobusom ili prisustvovanje delegacije Udruge na proslavama u Jablanici, odnosno na Tjentištu, u suradnji sa Savezom antifašističkih boraca NOR-a i antifašista BiH. Položiti vijence na centralna spomen obilježja i, ukoliko bude moguće, cvijeće na spomen obilježja dalmatinskih brigada: Prvoj dalmatinskoj na Tjentištu i Drugoj dalmatinskoj na Donjim barama.

Nosilac: organi Udruge i ZUABA DENŽ u suradnji

Rok: svibanj, lipanj 2018. godine. Priprema od sredine travnja 2018. godine.

 1. U susret državnom prazniku, Danu antifašističke borbe, zatražiti da po tradiciji čelništvo Grada po tradiciji primi delegaciju Udruge te, uz ostalo, iznova predati zahtjev da se dio Trpanjske ulice u Lapadu, u kojoj je živio trideset godina prvi komandant Sisačkog partizanskog odreda Vlado Janjić – Capo, nazove Ulica Vlada Janjića – Capa.

Povodom 77. obljetnice osnivanja Prvog sisačkog partizanskog odreda i početka Narodno oslobodilačke borbe protiv nacifašističkih okupatora, organizirati komemorativni skup pred Spomen grobnicom boraca NOR-a na Boninovu, i uz prigodni program položiti vijenac. Također organizirati posjet Spomeniku braniteljima na predjelu Vjetreni Mlin kod Stupe, položiti vijenac i odati počast poginulim braniteljima u ratu za obranu Hrvatske te položiti vijenac na spomen obilježja NOB-i u Trnovici, na Taboru kod Pijavičina, u Trpnju i Orebiću.

Nosilac: Radna tijela i organi Udruge.

Rok: 21. i 22. lipnja 2018. godine.

 1. Jesenski višednevni izlet autobusom, povodom 75. obljetnice Drugog zasjedanja AVNOJ-a, organizirati u Jajce, Travnik i planinu Vlašić. Susreti i druženja sa udruženjima SABNOR-a BiH, posjeta spomen obilježjima NOB-e i obilazak prirodnih i kulturno-povijesnih znamenitosti.

Nosilac: tajnik i radna tijela Udruge

Rok: konac rujna ili početak listopada 2018. godine, Priprema od sredine lipnja 2018. godine.

 1. Obilježavanje 74. obljetnice oslobođenja Dubrovnika i Južnodalmatinskog područja. U Dubrovniku organizirati svečanu sjednicu Udruge antifašista Dubrovnik s prigodnim programom uz prigodno izlaganje neke javne osobe, te polaganje vijenca na Spomen groblju boraca NOR-a na Boninovu. Tim povodom organizirati prigodni jednodnevni izlet u Ploče, uz kulturno-rekreativne sadržaje u Baćini, organizirati i posjetu i polaganje vijenaca na spomen parku u Pločama, te odati počast poginulim borcima NOR-a, žrtvama fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu te poginulim braniteljima iz prošlih devedesetih.

Nosilac: Radne tijela i organi Udruge i Zajednice udruga.

Rok: 17. i 20. listopada 2018. godine Priprema od početka rujna 2018. godine.

 1. Uz dane sjećanja na mrtve posjetiti Spomen groblje boraca NOR-a na Boninovu te spomen obilježja: na mjesnom groblju Dunave, na Grudi i na Taboru kod Pijavičina i položiti cvjetne aranžmane uz odavanje počasti poginulim borcima NOR-a, žrtvama fašizma i braniteljima.

Nosilac: Radna tijela i organi Udruge.

Rok: konac listopada 2017. godine.

 1. Organizirati sudjelovanje na središnjem obilježavanju 74. obljetnice oslobođenja Dalmacije od nacifašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu u suradnji sa Zajednicom udruga ABA Dubrovačko-neretvanske županije. U mjesto održavanje proslave (vjerojatno u Zadru) organizirati dvodnevni izlet autobusom za članove Udruge i ostale do popune mjesta u autobusu.

Nosilac: Radna tijela i organi Udruge.

Rok: početak prosinca 2018. godine. Priprema od početka studenoga 2018. godine.

.

 1. Raznovrsnim sadržajima i aktivnostima obilježiti četničku agresiju na Republiku Hrvatsku. Podsjetiti se patnji i stradanja na agresijom zahvaćenim područjima, posebno Dubrovnika i dubrovačkog područja, poginulih branitelja i stradalih civila.

Uključivati se u programe odavanja počasti palim braniteljima iz rata za obranu Hrvatske prošlih devedesetih, na području djelovanja Udruge, povodom državnih praznika: Dana državnosti – 25. lipnja, Dana domovinske zahvalnosti – 5. kolovoza i Dana neovisnosti – 8. listopada te Dana dubrovačkih branitelja . 6. prosinca.

Nosilac: organi i tijela Udruge.

Rok: tokom godine

 1. U okviru mogućnosti nastaviti aktivnosti na izradi novog Spomenika borcu te na povratku poneke od obnovljenih spomen obilježja (spomen ploča) na mjesta s kojih su uklonjeni i uništeni. Za ostala spomen obilježja nastaviti napore za osiguranje odgovarajućeg prostora u kojem će biti pohranjena i izložena javnosti, kao i osvježena zbirka ranijeg Muzeja revolucije koji je bio smješten u Sponzi.

S Općinom Orebić pokušati dogovoriti uređenje spomen kompleksa na Taboru, posebno okoliša Spomenika opožarenog u požaru u ljeto 2015. godine.

Nosilac: tijela i organi Udruge.

Rok: u toku godine.

 1. Pokušati ući u škole. U tom zasigurno dugoročnom procesu, započeti kontakte i poticati suradnju s ravnateljima osnovnih i srednjih škola i preko njih naročito s učiteljima i profesorima povijesti. Organizirati radne sastanke i okrugle stolove na temu zastupljenosti antifašizma i NOB-e u nastavi povijesti, staviti im na raspolaganje prostor, knjižni fond, filmsku građu i drugo.

Nosilac: tijela i organi Udruge

Rok: u toku godine, za vrijeme zimskih ili ljetnih praznika.

 1. ORGANIZACIONA PITANJA:

 1. Nastaviti napore za stvaranje materijalnih i kadrovskih pretpostavki za uspostavljanje radnog mjesta tajnika Udruge antifašista i uspostavljanje Ureda antifašista.

Nosilac: predsjednik, tajnik i Predsjedništvo Udruge u suradnji sa ZUABA DNŽ i Društvom TITO.

Rok: 2018. godina.

 1. U suradnji s čelništvom Grada, nastaviti aktivnosti za povećanje prostora, odnosno proširenje postojećeg prostora Udruge. Osigurati sredstva za nužno uređenje i u cjelokupno obnovljenom vanjskom i unutrašnjem prostoru, pored ureda, smjestiti manju muzejsku zbirku (koju bi priredili u suradnji s Dubrovačkim muzejom) biblioteku, obnovljena spomen obilježja u odgovarajuće opremljenoj dvorani za raznovrsne aktivnosti.

Nosilac: predsjednik, tajnik i Predsjedništvo Udruge u suradnji sa ZUABA DNŽ i Društvom TITO.

Rok: 2018. godina.

 1. Na temelju Statuta Udruge stalno ažurirati evidenciju članstva i nastaviti usklađivanje i donošenje odgovarajućih pravilnika.

Nosilac: tajnik Udruge, predsjednici komisija i Predsjedništvo.

Rok: tokom 2018. godine.

 1. U okvirima mogućnosti dalje u ukvirima mogućnosti poticati osnivanje podružnica ili ogranaka Udruge ili novih udruga na području djelovanja Udruge antifašista Dubrovnik na područjima općina: Konavle, Mljet, Dubrovačko primorje, Župa dubrovačka te na području Pelješca.

Nosilac: tajnik i Predsjedništvo Udruge u suradnji sa ZU.

Rok: u toku godine.

 1. Predložiti zaslužne pojedince i organizacije za dodjelu priznanja i zahvalnica Udruge antifašista Dubrovnik i SABA RH te odlikovanja Predsjednice RH.

Nosilac: radna tijela, tajnik Udruge i Predsjedništvo

Rok: početak svibnja 2018. godine.

 1. Nastaviti aktivnosti za pristupanje novih članova, posebno mlađih u Udrugu.

Nosilac: Komisija za organizaciona pitanja, Predsjedništvo i predsjednik Udruge

Rok: tokom godine.

 1. III. SOCIJALNA PITANJA

 1. U okviru mogućnosti pratiti socijalno i zdravstveno stanje članstva Udruge, uspostavljati timove volontera za posjećivanje oboljele i nemoćnih članova. Pozivom na telefon, elektroničkom poštom ili slanjem prigodne čestitke poštom, a na temelju evidencije članstva, svakom članu i prigodno čestitati rođendan s izrazom najboljih želja

Nosilac: Komisija za socijalna pitanja

Rok: u toku godine.

 1. Stalno poticati interes članova za raznovrsne programe druženja (kulturne programe, jednostavnije kazališne predstave u gradu i na izvan gradskom području, večeri poezije, projekcije filmova, tribine na različite teme, zabavne igre…).

Nosilac tajnik u suradnji s komisijama za socijalna i za organizaciona pitanja

Rok: tokom godine.

 1. S dužnom sućuti i pažnjom popratiti smrti članova Udruge antifašističkih boraca i antifašista, a na temelju odgovarajućeg Pravilnika.

Nosilac: organi Udruge

Rok: u toku godine

 1. U suradnji s JP “Boninovo” ekshumirati jednu grobnicu na Spomen groblju boraca NOR-a na Boninovu. Na Predsjedništvu propitati i po potrebi osvježiti i doraditi novi Pravilnik o pravu na ukop u Spomen groblje boraca NOR-a i naknadama za osigurano grobno mjesto.

Nosilac: tajnik Udruge i Odbor za Spomen groblje boraca NOR-a na Boninovu.

Rok: veljača 2018. godine.

 1. IV. INFORMATIVNA DJELATNOST

 1. Uz suradnju i sufinanciranje sredstava za izdavačku djelatnost putem Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika, ukoliko to bude moguće, pripremiti i tiskati reprint knjige našeg uglednog sugrađanina Mata Jakšića „Dubrovnik 1941.“ kao šesto izdanje biblioteke Udruge !Da se ne zaboravi“.

Nosilac: organi Udruge u suradnji sa ZUABA DNŽ i Društvom Tito Dubrovnik

Rok: listopad 2018. godine. Priprema od početka 2018. godine.

 1. Češće prakticirati i u tom smislu veći značaj davati Tribini na kojoj se uz različite predavače propituju uglavnom teme iz naše novije povijesti, naročito one povezane uz NOB-u i antifašizam jučer, danas i sutra, ali i druge posebno aktualne teme. U okviru mogućnosti, ciklus Tribine u 2018. godini definirati do konca 2017. godine. Posebno mjesto u povodu obilježavanja 75 obljetnice ZAVNOH-a dati povijesno književnom pristupu životu i stvaralaštvu borca NOR-a i jednog od najvećih stvaralaca u hrvatskoj književnosti, predsjednika ZAVNOH-a i prvog predsjednika Sabora NR Hrvatske Vladimira Nazora.

Nosilac: organi Udruge.

Rok: lipanj 2018 godine.

 1. Dalje unapređivati i osuvremenjivanje već afirmirane www stranice Udruge www.antifa-dubrovnik.hr na Internetu, Povećavati broj suradnika, naročito iz članstva Udruge i motivirati ih na pisanje i javljanje o raznolikim sadržajima, kako iz povijesti antifašizma i NOB-e, tako i suvremenim pristupima, stanju i problemima antifašizmu danas, i drugim aktualnim temama, stanju i problemima suvremenog društva, lokalne i šire zajednice. Odgovarajuće motivirati na suradnju i mlade i sve ih više uključivati u kreiranje i uređivanje. www.antifa-dubrovnik.hr je internetski info pult Udruge antifašista Dubrovnik, ZU ABA Dubrovačko-neretvanske županije i Društva Tito Dubrovnik.

Nosilac: Komisija za informiranje i drugi organi Udruge antifašista Dubrovnik, u suradnji s urednikom www.antifa-dubrovnik.hr, Zajednicom udruga ABA Dubrovačko-neretvanske županije i Društvom Tito Dubrovnik.

Rok: tokom godine.

 1. O značajnijim aktivnostima Udruge javljati se prilozima u Glasu Grada te u tiskanim i elektronskim izdanjima SABA RH.

Nosilac: Komisija za informiranje, tajnik Udruge

Rok: tokom godine.

 1. Povremeno i u granicama mogućnosti pripremiti i organizirati sastanke s novinarima tiskanih i elektronskih medija koji djeluju u Dubrovniku.

Nosilac: Komisija za informiranje, tajnik Udruge

Rok: po potrebi.

  1. V. SURADNJA

 1. U skladu s programom i na temelju statutarnih odredbi i mogućnosti dalje razvijati i unapređivati suradnju u okviru Stalnog foruma antifašističkih boraca i antifašista zemalja jadransko-jonskih obala. Nosilac: Predsjednik, tajnik i Predsjedništvo Udruge.

Rok: tokom. godine.

 1. U granicama mogućnosti razvijati različite oblike suradnje s udrugama i zajednicama udruga antifašističkih boraca i antifašista, posebno u našoj Županiji i na dalmatinskom području. U okviru mogućnosti nastaviti i širiti suradnju s odgovarajućim udruženjima i društvima iz Republike Bosne i Hercegovine (planiran posjet, susret i druženje u Sarajevu) i Republike Crne Gore te s područjima drugih zemalja.

Nosilac: predsjednik, tajnik i Predsjedništvo Udruge

VI. FINANCIJSKA PITANJA:

 1. Gradonačelniku, Županu i drugim nadležnim tijelima Grada i Županije blagovremeno dostavljati planove i programe aktivnosti s obrazloženim zahtjevom, financijskim planom i troškovnikom, a za financiranje aktivnosti Udruge u 2019. godini i uspostavljanje stabilnog financiranja iz Proračuna Grada Dubrovnika.

Pokušati se s programima javljati i na natječaje za financiranje programa iz sredstava EU.

Nosilac: Predsjednici radnih tijela, Predsjedništvo, predsjednik i tajnik Udruge.

Rok: srpanj, kolovoz 2018. godine

 1. Blagovremeno organizirati prikupljanje članarine i ostalih doprinosa članova Udruge na temelju Statuta Udruge i odgovarajućih Odluka, a za njene potrebe u 2018 godini

Nosilac: Komisija za organizaciona pitanja i organi Udruge.

Rok: početak prosinca 2018. godine

 1. Angažiranije poraditi na prikupljanju donacija od fizičkih i pravnih osoba za financiranje aktivnosti Udruge.

Nosilac: organi Udruge.

Rok. tokom godine.

U Dubrovniku, 26. kolovoza 2017. godine

Odgovori