Zašto rektor Boras tako organski ne podnosi zagrebački Filozofski fakultet? Piše Sanja MODRIĆ, telegram.hr
9 svibnja, 2020
OVO TREBATE POGLEDATI: ETO PA SLUČAJNO (II). (preneseno s mkd.mk)
9 svibnja, 2020

OVO TREBATE POGLEDATI: ETO PA SLUČAJNO (I). (preneseno s index.hr)

Orban na Facebooku opet objavio kartu velike Mađarske

.

Foto: EPA
 .

MAĐARSKI premijer Viktor Orban objavio je danas na svojem Facebooku čestitku maturantima koji danas na maturi pišu povijest.

No, budući da se radi o Orbanu, čestitka nije bilo kakva, nego karta velike Mađarske koja obuhvaća dio Hrvatske, sve do Rijeke i Dalmacije.

Usput je u objavi maturantima poželio sreću.

Nije mu prvi put

Ovo nije prva provokacija Orbana kada se radi o hrvatskom teritoriju. U prosincu je također objavio kartu velike Mađarske, kada je objavio fotografiju sastanka predsjedništva svoje stranke Fidesz, koji je održao pod golemom uokvirenom kartom “povijesne Mađarske”.

Plenković je tada rekao kako, koliko on zna, nije prvi put da se ta karta pokazuje na sastancima Fidesza. “Hrvatske granice su tu gdje jesu”, rekao je tada.

U lipnju prošle godine službena mađarska stranica na Twitteru na engleskom jeziku About Hungary objavila je ilustraciju, odnosno stilizirani zemljovid kojim se sugerira da su nakon Prvog svjetskog rata i Trianonskog sporazuma Mađarskoj otete dvije trećine teritorija, uključujući čak 63 tisuće kilometara kvadratnih koji su dio današnje Hrvatske, Slovenije i Srbije, odnosno Vojvodine.

To je naišlo na osudu Slovenije, a Hrvatska tada nije reagirala.

Kada je Orban u lipnju posjetio Osijek gdje ga je dočekao hrvatski premijer Andrej Plenković, nostalgično je govorio o Slavoniji i Baranji kao “najbogatijim dijelovima naše (dakle mađarske) države”.

.

Objavljeno index.hr, 06.05.2020., https://www.index.hr/vijesti/clanak/orban-na-facebooku-opet-objavio-kartu-velike-madjarske/2180894.aspx, pristupljeno 09.05.2020.

Odgovori