Sjednica Predsjedništva Udruge antifašista Dubrovnik JEDNIMA „NI MUKAJET“, DRUGIMA ODBIJENICA
8 studenoga, 2017
Drago BOJIĆ: Naša društva su društva zlikovaca, vrline su odbačene. Razgovarao: Haris LJEVO
23 studenoga, 2017

Ove godine 9. prosinca u Splitu OBILJEŽAVANJE 73. OBLJETNICE OSLOBOĐENJA DALMACIJE

Početkom prosinca dalmatinski antifašisti tradicionalno obilježavaju obljetnicu oslobođenja od fašističkih okupatora u Drugom svjetskom ratu. U oslobođenju od okupatora i pobjedi nad fašizmom veliki je udio ljudi i boraca Dalmacije. Operacije za oslobođenje Dalmacije od fašističkih okupatora započele su tokom ljeta 1944. godine, oslobađanjem srednjodalmatinskih otoka. Po izričitoj naredbi vrhovnog komandanta NOV i POJ maršala Tita Dubrovnik je oslobođen 18. listopada 1944. godine, kao prvi veći hrvatski grad, zatim Makarska pa Split i Šibenik. Početkom studenog oslobođen je Zadar i vraćen u krilo matici zemlji poslije više od dva desetljeća fašističke okupacije.

Cjelokupna Dalmacija je, kao prva slobodna hrvatska regija, oslobođena konačnom pobjedom partizanskih jedinica NOVJ, pretežno bataljona i divizija u sastavu Osmog, dalmatinskog, korpusa, u „Kninskoj operaciji“ koja je, poslije više od mjesec dana teških borbi s okupatorom i njegovim pomagačima, okončana pobjedom 3. prosinca 1944. godine.

Kako je ljetos dogovoreno na Koordinaciji dalmatinskih zajednica antifašističkih boraca i antifašista, 73. obljetnica oslobođenje Dalmacije, ove godine u organizaciji Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Splitsko-dalmatinske županije i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Splita, obilježit će se prigodnim programom u Splitu, u subotu, 9. prosinca 2017. godine, u Domu Hrvatske vojske, s početkom u 11 sati. Poslije prigodnog programa, polaganja vijenaca i odavanja počasti osloboditeljima Dalmacije od fašističkih okupatora u Drugom svjetskom ratu predviđeno je tradicionalno druženje u restoranu „Poljud“.

Udruga antifašista Dubrovnik organizirat će za svoje članove i simpatizere odlazak autobusom na obilježavanje obljetnice oslobođenja Dalmacije. Polazak autobusa planira se u subotu, 9. prosinca u 6,30 sati ispred Jugovog bazena preko puta TC „Tommy“.

Odgovori