OBJAVLJEN GODIŠNJI IZVJEŠTAJ KUĆE LJUDSKIH PRAVA. kucaljudskihprava.hr
20 travnja, 2020
Opasnosti vanrednog stanja. Piše JAN-WERNER MÜLLER, project-syndicate.org, pescanik.net
21 travnja, 2020

Otvoreno pismo gospodinu Habulinu, predsjedniku SABA RH. Autor Ognjen KRSTULOVIĆ

Gospodine Habulin,
upravo sam pročitao vijest HINE prenesenu na portalu Index da ove godine sudjelujete zajedno s “državnim vrhom” na obilježavanju Dana proboja u Jasenovcu. Citiram HINU: “UZ NAZOČNOST cijelog državnoga vrha te predstavnika nacionalnih manjina i antifašista u srijedu će u Spomen području Jasenovac biti obilježena 75. obljetnica proboja posljednjih zatočenika ustaškog logora Jasenovac, njih 600 od kojih je proboj preživjelo stotinjak.”

Zadnjih godina Vi niste sudjelovali na obilježavanju obljetnice proboja u organizaciji “državnog vrha”. Citiram: “Od 2016. godine predstavnici manjina te antifašisti odbijali su nazočiti državnoj komemoraciji ocjenjujući da se u Hrvatskoj revidira povijest Drugog svjetskog rata te su počast žrtvama odavali organiziravši odvojene komemoracije.”

Iz činjenice da ove godine idete na komemoraciju zajedno s “državnim vrhom” zaključujem da “Vi sada ocjenjujete da se u Hrvatskoj NE REVIDIRA povijest Drugog svjetskog rata”.

Pozivam Vas da javno obrazložite tu svoju ocjenu tako da i mi obični smrtnici-članovi saznamo što se u Republici Hrvatskoj stvarno suštinski promijenilo u odnosu vlasti (i državnog vrha) prema povijesti Drugog svjetskog rata i posebno antifašizmu.
Očito je naime da Vi znate više od nas običnih članova pa je red da nam to kažete.
A ako se u odnosu vlasti prema povijesti Drugog svjetskog rata nije ništa promijenilo a Vi idete na komemoraciju jedini mogući zaključak je da ste se Vi promijenili.

U svakom slučaju pozivam Vas da javno obrazložite koji su Vas razlozi odnosno nove činjenice navele na promjenu stava.
Očekujem od Vas jasan odgovor na ovo moje otvoreno pismo.

Ognjen Krstulović

Odgovori