74. obljetnica Sutjeske – PRESUDNA PARTIZANSKA BITKA ZA POBJEDU
15 lipnja, 2017
Svečanom sjednicom Predsjedništvo Udruge antifašista Dubrovnik obilježit će državni praznik Dan antifašističke borbe, 22. lipnja i 76. obljetnicu osnivanja Prvog sisačkog partizanskog odreda
15 lipnja, 2017

Otrgnuto od zaborava – ZAVNOH – TEMELJ HRVATSKE DRŽAVNOSTI

U 1943. godini vojno jača Narodnooslobodilački pokret, koji rezultira oslobađanjem velikog dijela teritorije Hrvatske. Javlja se potreba formiranja organa narodne vlasti. U Ponoru kod Korenice 1. ožujka 1943. godine osnovan je Inicijativni odbor ZAVNOH-azemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske. Nakon obavljenih priprema prvo osnivačko zasjedanje ZAVNOH-a održano je 13. lipnja 1943. godine u Otočcu, a druga sjednica idući dan 14. lipnja na Plitvičkim jezerima. ZAVNOH je postao najviše političko tijelo Narodnooslobodilačkog pokreta i vršio ulogu najvišeg organa vlasti. Za provođenje zaključaka izabran je Izvršni odbor od 11 članova s Vladimirom Nazorom na čelu. S prvog zasjedanja upućen je Proglas narodima Hrvatske i Rezolucija (Plitvička) u kojima su objašnjeni razlozi i ciljevi osnivanja uz poziv u borbu za oslobođenje od okupatora i domaćih izdajnika.

Tijekom rata održana su još dva zasjedanja ZAVNOH-a. Četvrto zasjedanje održano je po oslobođenju zemlje 24. i 25. srpnja 1945. godine u Zagrebu. Na njemu je ZAVNOH promijenio ime u Narodni Sabor Hrvatske.

U SR Hrvatskoj 14. lipnja obilježavan je od 1982.-1990. godine kao Dan ZAVNOH-a.

Odluke ZAVNOH-a unesene su u izvorišne osnove Ustava Republike Hrvatske i bile su ustavno pravni temelj za međunarodno priznavanje suverene Republike Hrvatske u njenim današnjim granicama.

Odgovori