Robert FABER: Borasova autonomija potpisivanja
9 veljače, 2017
Stipe Mesić podnio ostavku na dužnost počasnog predsjednika SABA-e
24 ožujka, 2017

Otrgnuto od zaborava: BOŽO BROKETA – FAŠISTIČKI ROBIJAŠ I HAJDUKOVA LEGENDA

O Božu Broketi obično se, istina sve rjeđe, piše isključivo kao nogometašu i nadasve legendi “Hajduka”. Preskaču se pritom njegove plemenite ljudske kvalitete, antifašizam i domoljublje iskazano u teško vrijeme Drugog svjetskog rata.
Rođen pred Božić 1922 godine, otud i ime Božo, već kao mladić uključuje se u aktivnosti radničke omladine, a potom u revolucionarni radnički pokret i borbu protiv okupatora. Poslije mnogih uspješnih akcija, kobna je bila ona u kojoj je s grupom skojevaca i omladinaca, u noći između 26. i 27. ožujka 1942. godine, sudjelovao u ispisivanju parola protiv terora, izrabljivanja i fašističkih okupatora. Zajedno s drugim aktivistima uhapšen je i zatvoren u dubrovačkom „Kazbeku“, potom sproveden u Šibenik, gdje ga je specijalni vojni sud talijanskih fašističkih okupatora za Dalmaciju osudio na internaciju i višegodišnju kaznu zatvora, koju je služio u Pisi u Italiji. Tako je ovaj talijanski grad, čuven po kosom tornju, ostao u sjećanju Boža Brokete kao robijašnica u kojoj su mu misli stremile pobjedi nad fašizmom i njegovoj slobodnoj domovini i Dubrovniku.

Poslije oko dvije godine robijanja i oslobođenja od fašizma vraća se Božo svojoj mladenačkoj ljubavi nogometu i kreće putem pune sportske afirmacije koju je i ostvario je igrajući u splitskom Hajduku. Božo Broketa, legendarni bek, u dresu ” Hajduka” odigrao je 493 utakmice i postigao 70 golova. Nezaboravan je njegov gol postignut 29. listopada 1950. godine na Hajdukovom placu iza stare splitske plinare, u utakmici protiv “Crvene zvezde”, glavnog konkurenta u borbi za naslov prvaka Jugoslavije. Kod rezultata 1 : 1, koji je „Zvezdi“ osiguravao titulu šampiona, svega nekoliko minuta prije kraja utakmice Božova bomba u 86 minuti zakoprcala je loptu u gol Beograđana i donijela veliku pobjedu i titulu prvaka „Hajduku“, osvojenu bez ijednog poraza.
Kao vrstan nogometaš Božo je igrao i u reprezentativnim vrstama, bio je član je nogometne reprezentacije Jugoslavije koja je na Olimpijskim igrama u Londonu, 1948. godine, osvojila drugo mjesto i srebrenu medalju, a 1950. godine bio je sudionik i Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu. Nogometni stručnjaci svrstavaju Boža Broketu u najbolji tim “Hajduka” svih vremena.

Poslije „Hajduka“, uspješnu nogometnu karijeru nastavio je u čuvenom “Ajaxu”, a završio u svom Dubrovniku kao igrač i trener svojevremeno velikih gradskih rivala, nogometnih klubova GOŠK-a i „Dubrovnika“. Više od često ispraznog rivaliteta, zagovarao je nogometno umijeće, kao jedini pravi mamac za dolazak gledatelja na utakmice, a kao trener pravilan odgoj mladih sportaša. Jedno je vrijeme bio i trener nogometaša „Slavena“ iz Grude. Zaljubljenik u nogomet, Božo Broketa ostao je zapamćen i po telegramu kojeg je poslao nogometašima zagrebačkog “Dinama” nakon pobjede nad “Crvenom zvezdom “, citirajući čuveni stih Antuna Gustava Matoša: “I dok je srca bit će i Kroacije!”.

Pored osvojenih sportskih trofeja dobitnik je brojnih klupskih i društvenih priznanja, a Škola nogometa u Dubrovniku, u kojoj mladi naraštaji uče osnove nogometa, nosi ime nogometnog velikana Boža Brokete.

Mnoge Dubrovkinje i Dubrovčani ga se sjećaju kao uvijek vedrog i nezaboravnog službenika Općinske organizacije Saveza omladine i pri kraju radnog vijeka tajnika Općinske organizacije Crvenog križa.

Skrhan teškom bolešću, otišao je u vječnost kao i sve legende, u srpnju 1985. godine, ispraćen na dubrovačkom groblju Boninovo od rodbine, brojnih poštovatelja i prijatelja, mnogih delegacija, predvođenih onom njegovog “Hajduka”.

Božo Broketa nam je ostao u sjećanju kao nogometna legenda, ali i velika ljudina, skroman, samozatajan, odgovoran, ali i uvijek spreman na šalu. Kao takav Božo Broketa je besmrtan!

Dubrovnik, osobito onaj sportski, trebao bi se s više pažnje i poštovanja odužiti ovom vrsnom sportašu, koji je dao značajan doprinos u afirmaciji Dubrovnika, kao antifašista, vrhunski sportaš, društveni radnik i nadasve skroman i plemenit čovjek. Na njega su posebno ponosni Primorci, osobito mještani sela Trnovice iz kojeg potiču Brokete.

Božo Broketa, borac za slobodu i pravdu, antifašist, robijaš fašističkih kazamata, nogometna legenda i plemeniti naš čovjek, zasigurno zaslužuje da jedna od dubrovačkih ulica nosi njegovo ime.

Odgovori