Zašto Odboru za veterane smeta Dan antifašističke borbe. Piše Damir MARKOVINA, telegram.hr
10 studenoga, 2019
Ognjen KRAUS: U Hrvatskoj se, za razliku od ostatka EU, negira holokaust. autograf.hr
11 studenoga, 2019

OTKAZANO SREDIŠNJE OBILJEŽAVANJE

Sjednica Predsjedništva Udruge antifašista Dubrovnik održana je 30. listopada ove godine.

Sjednica je započela minutom šutnje u sjećanje na nedavno preminulog člana dubrovačkih antifašista Miodraga Dobrkovića.

U nastavku sjednice bilo je riječi o središnjem obilježavanje 75. obljetnice oslobođenja Dalmacije. Naime, ove godine se središnje obilježavanje 75. obljetnice oslobođenja Dalmacije od nacifašističkih okupatora i domaćih izdajnika u Drugom svjetskom ratu trebalo održati u Dubrovniku. Obilježavanje tog jubileja je u Dubrovniku organizirano ranije, a naročito 2009. i 2014. godine, i ostalo je u lijepom sjećanju. Nažalost, ti dubrovački susreti antifašističkih boraca i antifašista Dalmacije i brojnih gostiju iz naše i susjednih zemalja ostat će i dalje samo sjećanje, jer je odlučeno da se susret, planiran 7. prosinca ove godine u Dubrovniku, otkaže. U raspravi vođenoj na sjednici Predsjedništva Udruge antifašista Dubrovnik, zaključeno je da ne mogu ostvariti mogućnosti da se ta značajna manifestacija održi u Dubrovniku barem na ranije dostignutoj razini. Izraženo je žaljenje što će izostati još jedno dubrovačko evociranje uspomena, odavanje počasti i sjećanje na slavne dane naše NOB-e, žaljenje što dubrovačkih susreta i druženja ovaj put neće biti. To je na žalost realnost života kojeg živimo. No te velike jubileje dalmatinskog antifašizma obilježit ćemo dostojno, svatko u svojim sredinama i prema svojim mogućnostima.

Predsjedništvo je odlučilo da prihvati novi ugovor o najmu prostora koji, pod uglavnom istim uvjetima kao do sada, na vrijeme od idućih pet godina, ponudio Grad Dubrovnik.

Izraženo je zadovoljstvo što se priprema stručno-znanstvena konferencija o Pelješčanima koji su nositelji priznanja države Izrael „Pravednik među narodima“. Konferencija je planirana za srpanj iduće godine i održat će se u Orebiću. Udruga antifašista ću u okviru svojih mogućnosti dati doprinos održavanju tog skupa.

Odgovori