U KUMROVCU DAN MLADOSTI – RADOSTI!
26 svibnja, 2020
DRUŽENJE U UTORAK 2. LIPNJA U 18
26 svibnja, 2020

ODRŽANA SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA UDRUGE

Predsjedništvo Udruge antifašista Dubrovnik je na početku sjednice, održanoj u ponedjeljak, 25. svibnja 2020. godine, minutom šutnje odalo počast članovima Udruge preminuli od posljednje sjednice održane 17. veljače ove godine. To su: Nevenka Grubić, Ane Barkidžija, Branislav Tomanović, Marijam Šekuljica, Nada Žanetić – Sinković, Pero Lasić, dugogodišnji član Predsjedništva i Stipo Antičević, najstariji dubrovački antifašist, dugogodišnji član Udruge i njenog Predsjedništva.

Sjednica Predsjedništva je održana 25. svibnja na dan koji se obilježava kao rođendan druga Tita i Dan mladosti – radosti. Tom prigodom je rečeno da je 4. svibnja ove godine prošlo četrdeset godina od smrti Josipa Broza Tita, najvećeg hrvatskog sina, vođe antifašističke oslobodilačke borbe u kojoj su partizanski borci pod njegovim vodstvom, poslije mukotrpne i dugotrajne Narodno oslobodilačke borbe, oslobodili okupiranu zemlju i vratili joj oteta područja, u narodu voljenog predsjednika i državnika, jednog od najznačajnijih ličnosti svjetske povijesti dvadesetog stoljeća. Kratko sjećanje na Tita završilo je riječima zapisanim u knjizi posjetitelja Titove radne kuće u Kumrovcu, za vrijeme Titove bolesti: “Blago majci koja te rodila, blago narodu kojeg si vodio, hvala ti za sva dobra koja si nam dao”. Bilo je časno živjeti s Titom!

U nastavku sjednice članovi Predsjedništva su se podsjetili da je zbog COVID19 infekcije ured Udruge bio zatvoren od 20. ožujka do 18. svibnja ove godine i da su sve planirane aktivnosti u tom vremenu otkazane kao: Pohod na Vrelo i sjećanje na župskog tribuna Marka Marojicu, te izlet u Župu i Konavle, druženje u Udruzi u travnju i svibnju, obilježavanje četrdeset godina od Titove smrti, 75. obljetnica proboja u slobodu logoraša Jasenovca, 75. obljetnica pobjede nad nacifašizmom u Drugom svjetskom ratu, izlet u Jablanicu na 77. obljetnicu Bitke na Neretvi, te izlet u Teslin Smiljan i Titov Kumrovec. Koliko god su velike obljetnice u granicama mogućnosti dostojno obilježene na internetskim stranicama na portalu Udruge antifašista Dubrovnik i u on-line izdanju Glasa Grada, otkazani programi donijeli su i dodatne financijske teškoće Udruzi jer nisu ostvarena planirana sredstva a od Grada Dubrovnika od početka ove godine nije došla ni lipa donacije za nužne redovne troškove. Odlučeno je da se od početka lipnja nastave planirani programi, kao što je druženje, izlet na Tjentište ako se organizira obilježavanje 77. obljetnice Bitke na Sutjesci te obilježavanje Dana antifašističke borbe komemoracijom na Spomen groblju boraca NOR-a na Boninovu 22. lipnja 2020. godine.

Odlučeno je da započnu pripreme za održavanje Izborne skupštine Udruge antifašista Dubrovnik na kojoj će se podnijeti izvještaj o radu od prošlogodišnje Godišnje skupštine, financijski izvještaj i izvještaj Nadzornog odbora te izabrati članovi Predsjedništva i Nadzornog odbora. Na svojoj prvoj sjednici članovi Predsjedništva će izabrati predsjednika i tajnika Udruge antifašista Dubrovnik za mandat od dvije godine. Izborna skupština Udruge antifašista Dubrovnik je planirana u subotu, 22. kolovoza 2020. godine, s početkom u 10 sati u prostoru Udruge.

Odgovori