Nenad JARIĆ DAUENHAUER: Stiže Lex Boras: Rektori će biti faraoni, a visoko obrazovanje će propasti
8 svibnja, 2017
PROJEKCIJA FILMA „SOFIJIN IZBOR“
11 svibnja, 2017

Održana Godišnja skupština SABA RH: ANTIFAŠIZAM BEZ MLADIH NEMA BUDUĆNOSTI

Kolikogod bio potreban, antifašizam bez mladih nema budućnosti, a mlade se može privući jedino budućnošću pa je uz komemoracije nužno izgraditi platformu antifašizma suvremenog društva koji će biti brana fašizaciji, posebno među mladima, i stalnom navraćanju u krvavu nam prošlost
Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske održao je u subotu, 29. travnja 2017. godine u Zagrebu svoju redovnu Godišnju skupštinu. Radnom predsjedništvu predsjedavao je antifašist iz Dubrovnika Branko Grošeta, potpredsjednik SABA RH.

Makar su udruge i zajednice antifašističkih boraca i antifašista, uključene u SABA RH snosile troškove za svoje delegate, od ukupno njih oko 140 bilo je odsutno dvadesetak posto delegata pa je Skupština pravomoćno radila i donosila odluke. A gosti!? Da su hrvatski antifašistički borci i antifašisti uglavnom prepušteni sami sebi i već dugotrajnom mučenju s brojnim problemima koji ih more, zorno kazuje činjenica da je od svih političkih stranaka jedino dr. sc. Ivo Josipović poslao pozdravno pismo u ime svoje stranke „Naprijed Hrvatska“. Ministarstvo branitelja je predstavljala pomoćnica ministra, a Grad Zagreb član Gradske skupštine. Što se, dakle, gostiju tiče, a bolje se ne može reći ni za „sedmu silu“, ukupno uzevši, jadno i tužno.

No, unatoč takvome katastrofalnom odnosu društvenih čimbenika i medija, Skupština se odvijala tečno i u radnom ozračju, pa, iako nije bilo ničeg spektakularnog i čulo se mnogo toga o čemu se godinama govori pa su doneseni i uobičajeni zaključci i odluke,  po osobnoj procjeni bila je to jedna od boljih skupština SABA RH i bilo bi lijepo kada bi se takav trend i sa manje vremešnim delegatima, nastavio u sveukupnim aktivnostima udruga, zajednica i saveza antifašističkih boraca i antifašista u Lijepoj Našoj. Ali…
U SABA RH uključeno je ukupno oko 15 tisuća članova, antifašističkih boraca i antifašista,  kroz svega 113 udruga u oko 500 gradova i općina i 15 zajednica u 22 hrvatske županije. I dok se broj članova održava na razini oko 15 tisuća u odnosu na prethodno razdoblje, ukupan broj udruga je manji za 5, manje je i jedna zajednica jer je u međuvremenu ona u Osječko-Baranjskoj županiji prestala djelovati. To je, uz ostalo, navedeno u Izvještaju o radu i položaju SABA RH u prošloj godini.

Ne treba biti previše mudar da bi se iz svega što se u hrvatskom društvu događa već više od dva i po desetljeća, zaključilo da je odnos prema antifašizmu kao civilizacijskoj vrijednosti kao i status Saveza, zajednica i udruga antifašističkih boraca i antifašista u RH, uz časne iznimke, uglavnom krajnje zabrinjavajući. Praksa i ponašanje vlasti prema antifašizmu u suprotnosti je s Ustavom RH, međunarodnim standardima i konvencijama, odnos vlasti karakteriziraju lažna obećanja.

Deklaracija o antifašizmu, koju je Hrvatski Sabor donio još u travnju 2005. godine je i dalje mrtvo slovo na papiru, državna i lokalne vlasti financiraju udruge koje baštine tradicije poraženih ideologija i vojski iz Drugog svjetskog rata, tolerira se isticanje povijesnih neistina, nacifašistička okupljanja i ispadi prolaze bez sankcija.

Odnos prema borcima NOR-a je sramotan, oduzeta su im stečena prava, a istodobno su suradnicima okupatora dodijeljene mirovine sa statusom pripadnika nikada postojeće domovinske vojske.

Nastavni programi i udžbenici povijesti iskrivljuju i falsificiraju povijesne istine o partizanskoj antifašističkoj borbi u Drugom svjetskom ratu, a uz porušenih i devastiranih oko tri tisuće antifašističkih spomen obilježja, antifašisti i antifašizam su izloženi trajnoj medijskoj blokadi, neprimjerenom, zlonamjernom i tendencioznom izvještavanju.

U takvoj situaciji, rečeno je, da jedinstvo i zajedništvo antifašista i svih njihovih struktura nikada nije bilo potrebnije, kao i jasni zaključci s jednako takvim rokovima izvršenja. Iznova je naglašena nužna orijentacija na mlade, bez kojih antifašizam, kolikogod bio potreban, nema budućnosti. Mlade se može privući jedino budućnošću i stoga je uz komemoracije nužno izgraditi platformu antifašizma suvremenog društva koji će biti brana fašizaciji društva, posebno među mladima, i stalnom navraćanju u krvavu nam prošlost. Kada govorimo o sve manjem broju mladih antifašista, upravo stariji antifašisti trebaju u kritici poći od sebe i vidjeti koliko nam je vlastite djece: sinova, kćeri ili unuka učlanjeno i uključeno u rad udruga antifašista.

Sa zahtjevom bržeg i efikasnijeg uključivanja antifašista, njihovih udruga i zajednica u aktualne društvene procese, postavljeno je upozoravajuće pitanje do kada ćemo mirno gledati mnoge društvene devijacije, krađe i korupciju i da „velike ribe jedu male“, neki su od naglasaka Godišnje skupštine SABA RH.
Na kraju su prihvaćeni podneseni izvještaj i prijedlog programa, kao i prijedlog za promjenu članka 38. Statuta SABA RH, kojim je omogućeno osnivanje Sekcije branitelja iz redova antifašista.

Odgovori