IN MEMORIAM – Prof.dr.sc. RADE PETROVIĆ
17 siječnja, 2020
Ivo LUČIĆ: Krško podzemlje je depo naših iracionalnih strahova. Razgovarao Igor LASIĆ, portalnovosti.com
25 siječnja, 2020

„OČI STRAGA GLAVE“ – 27. KNJIGA MATA JERINIĆA

U organizaciji Udruge antifašista Dubrovnik u utorak, 7. şiječnja organizirano je druženje s poezijom i gitarom na kojem je pjesnik Mato Jerinić predstavio svoju novu knjigu „Oči straga glave“. Uz autora Mata Jerinića na predstavljanu su sudjelovali dr.sc. Zdravko Bazdan i konavoski trubadur Toto Rilović.

Knjiga epigrama „Oči straga glave“ je dvadeset sedma knjiga u više od šezdeset godina dugom spisateljskom opusu pjesnika i publiciste Mata Jerinića kome je kao šesnaestogodišnjaku objavljena priča u časopisu „Dubrovnik“.

„Ovom knjigom završavam trilogiju epigrama (Sktruktura grijeha, Jednoumlje u višestranačju i Oči straga glave), rijetku u našoj epigramatici. Odužio sam se tako ljubavi prema humoru i satiri, o čemu svjedoče i prethodne knjige: Igra vatrom, Uši na nogama, Tako je govorio Mačun i S narodom na kavi. Na tome, međutim, ne namjeravam stati. Kanim napisati roman u kojemu humora neće manjkati. Hvala dobrim ljudima koji su omogućili tiskanja ove knjige“ – napisao je u predgovoru svoje 27. knjige autor Mato Jerinić.

Iz ove „cakane“ knjige koja lako stane u torbicu ili džep, među osamdesetak epigrama objavljujemo dva: Izvoz – Naš izvoz sve više raste,/ u državi se optimizam budi/ izvezli smo rekordan broj/ mladih školovanih ljudi. U naslovnom epigramu Oči straga glave Mato Jerinić je zapisao: Oni što budućnost ne spominju/ već prošlost žive i bučno slave/ ne znaju da je rođen gledati unatrag/ čovjek bi imao oči straga glave.

Odgovori