GOSTOVALA TANJA PETOVAR IZ BEOGRADA
13 listopada, 2021
VLATKO KOMARICA
27 listopada, 2021

OBILJEŽENA 77. OBLJETNICA OSLOBOĐENJA

Prigodno je govorila Radmila Šutalo, predsjednica Udruge antifašista Dubrovnik

Prigodno je govorila Radmila Šutalo, predsjednica Udruge antifašista Dubrovnik

OBILJEŽENA 77. OBLJETNICA OSLOBOĐENJA

            U  organizaciji Udruge antifašista Dubrovnik u ponedjeljak, 18. listopada na Spomen groblju boraca NOR-a na Boninovu obilježena je 77. obljetnica oslobođenja Dubrovnika i južne Dalmacije od fašističkih okupatora u Drugom svjetskom ratu. Partizanski borci NOR-a, s Titom na čelu donijeli su toliko željnu slobodu ovim našim krajevima. U  prisutnosti antifašista i građana, komemoraciji u povodu sedamdeset sedme obljetnice oslobođenja prisustvovale su delegacije Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika i Gradska organizacija SDPH Dubrovnik. Govorila je Radmila Šutalo, predsjednica Udruge antifašista Dubrovnik, data je počast i zahvalnost poginulim borcima te u kriptu Spomen groblja položeni su vijenci.

            U prigodnom govoru Radmila Šutalo je rekla: Obilježavamo 77. obljetnicu oslobođenja Dubrovnika i šireg dubrovačkog područja od gotovo četiri godine fašističke okupacije. Okupili smo se da odamo počast i zahvalnost svima onima koji su poginuli ili su se borili za oslobođenje našeg Grada i njegove šire okolice. Barem na trenutak prisjetimo se tih teških ali slavnih dana koji su imali povijesni značaj za naš Grad i za konačno oslobođenje naše zemlje. Tih dana, prije sedamdeset sedam godina, vrhovni komandant, Maršal Tito, procjenjujući značaj ovoga područja naredio je 29. Hercegovačkoj i 26. Dalmatinskoj diviziji da što prije oslobode Dubrovnik i južnu Dalmaciju uz prethodnu likvidaciju četničkih jedinica u pozadini. U dobro organiziranoj i uspješno vođenoj akciji na vrlo nepovoljnom terenu Trebinje – Dubrovnik, jedinice 10. Hercegovačke brigade su 17. i 18. listopada 1944. godine izvršile snažan napad, razbile neprijateljske snage i zajedno s jedinicama 2. dalmatinske brigade, Konavoskog i Dubrovačkog partizanskog odreda oslobodili šire dubrovačko područje i 18. listopada 1944. godine ušle u Dubrovnik.

            Na ovom području izvršen je ratni zločin od strane njemačkih i talijanskih fašista, ustaša i četnika nad 9.147 civilnih žrtava od kojih je 1505 ubijeno. Ljudi su bili zatvarani i maltretirani, masovno odvedeni u logore u kojima su mučeni na najstrašnije načine, nisu bila pošteđena ni djeca. Stravične brojke žrtava fašizma ne možemo i ne smijemo zaboraviti. Ne zaboravimo ljude koji su bili proganjani i mučeni zbog svoje vjerske i nacionalne pripadnosti, ljude kojima je oduzimana imovina a čija su ljudska prava zakonskim odredbama zatirana, ljude koji su dovedeni do ruba osnovne ljudske egzistencije a neki i do suicida.

            Narod Dubrovnika i šireg dubrovačkog područja, u toku fašističke okupacije iako je podnio velike ljudske i materijalne žrtve, nije se dao pokoriti već je u velikom broju učestvovao u antifašističkoj borbi i u Narodnooslobodilačkom ratu. Tako je na području bivših općina Dubrovnik, Metković, Ploče i Korčula bilo preko 14 tisuća aktivnih učesnika u NOR-u, od kojih je nažalost poginuo svaki deveti, odnosno ukupno 1680 boraca – partizana. Tih hrabrih partizana i civilnih žrtava danas se s pijetetom sjećamo i ističemo njihov neizmjerni doprinos našoj slobodi i miru.

            To su povijesne činjenice koje su našu zemlju svrstale među zemlje pobjednice nad zlom nacifašizma. Nažalost, kod nas se već više od tri desetljeća falsificira povijest, negira se ili umanjuje značaj naše antifašističke borbe, raspiruje se nacionalna mržnja, i dalje se uništava antifašistička spomenička baština. Najnovije je ovog ljeta znatno oštećenje spomenika na Taboru kod mjesta Pijavičino na Pelješcu. Promijenjeni su nazivi skoro svih ulica, trgova, kulturnih i drugih objekata koji su nosili imena istaknutih boraca NOR-a ili jedinica NOV, umjesto njih dana su im imena suradnika okupatora. U školskim udžbenicima povijesti izostavlja se ili drastično umanjuje antifašistički pokret a ističu se i veličaju sluge okupatora. Time se mladima uskraćuje mogućnost upoznavanja povijesne istine o fašizmu i antifašizmu na ovim prostorima i šire. Antifašistički borci NOR-a nazivaju se mnogim pogrdnim imena, omalovažavaju, oduzeta su im i stečena prava.

            Također, pojedinci, profašistički i šovinistički pišu, objavljuju i promoviraju knjige u kojima ističu samo zločine i nevine žrtve partizanskog pokreta (kojih je na žalost ponegdje i bilo u obliku ekscesa ili kao čin osvete od strane neodgovornih pojedinaca – učesnika NOB-e). Mi antifašisti te zločine osuđujemo kao i svaki drugi zločin. Tendenciozno se prešućuju brojne nevine civilne žrtve fašističkog terora. Takvi pokušavaju reafirmirati i opravdati fašističku tvorevinu NDH i rehabilitirati fašističke ratne zločince. Takvi oslobođenje našeg Grada od fašističke okupacije nazivaju komunističkom okupacijom i tome slično. Pored ovih proustaški i profašistički orijentiranih pojedinaca, posljednjih se godina pojavljuju i takozvani “neutralni znanstvenici” koji pod firmom znanstvenog istraživanja sve relativiziraju pa pišu samo o negativnim pojavama u partizanskom pokretu, generaliziraju partizanske ratne zločine kao masovnu pojavu i klaonicu (a na temelju pojedinačnih slučajeva i ekscesa), podcjenjuju ili negiraju vodeću ulogu KP i komunista u organiziranju i vođenju antifašističke narodnooslobodilačke borbe nazivajući antifašističke borce-komuniste zločincima, pišu o staljinizaciji NOB-e i poslijeratnog društvenog uređenja i razvoja, zaboravljajući pritom naš otpor IB i Titovo povijesno “ne” Staljinu.

            Nakon 77 godina od Drugog svjetskog rata, antifašiste se provocira, vrijeđa, omalovažava, iznose se grube laži o antifašističkoj borbi, reafirmira se ustaštvo i potiče nacionalistička mržnja, pa iako to nismo željeli, prisiljava nas se da reagiramo na takve pojave i da im se suprotstavimo argumentima i istinom kako se više nikada ne bi ponovilo zlo fašizma, netolerancije i međusobne mržnje. Mi želimo živjeti u miru i toleranciji, u suživotu, poštujući druge, poštujući različitosti, uvažavajući sva ljudska prava i slobode temeljem odredbi Ustava RH. Zato pozivamo antifašiste i ostale demokratski orijentirane ljude da svojim ponašanjem i djelovanjem šire istinu i toleranciju te da se usmjere na rješavanje aktualnih problema našeg društva, kao što je razvoj demokracije, pravne države, a posebno unapređenja gospodarstva i životnog standarda građana.             Prisjećajući se danas teških dana fašističke okupacije našega Grada i okolice, a istovremeno ponosni na veliki doprinos naroda Dubrovnika i šireg dubrovačkog kraja antifašističkoj borbi i na hrabre partizanske borce koji su oslobodili Dubrovnik i južnu Dalmaciju, izražavamo vječnu zahvalnost svima njima za njihovo humano i slobodarsko djelo. Neka je vječna slava borcima poginulim za oslobođenje Dubrovnika i južne Dalmacije kao i svim poginulim borcima za slobodu!” – rekla je Radmila Šutalo.

Odgovori