Zlatko DIZDAREVIĆ: Kad padne tama
4 svibnja, 2017
Andrej NIKOLAIDIS: Devet teza o budućnosti ljevice: Desnici je dovoljan strah, ljevica mora pokazati vrlinu!
7 svibnja, 2017

OBILJEŽAVANJE DANA POBJEDE NAD NACIFAŠIZMOM – DANA EUROPE

OBILJEŽAVANJE DANA POBJEDE NAD NACIFAŠIZMOM – DANA EUROPE

Drugi svjetski rat je u Europi završio bezuvjetnom kapitulacijom nacističke Njemačke 9. svibnja 1945. godine. Taj najgrozniji rat u povijesti čovječanstva je na ratištima diljem svijeta, ponajviše u Europi, pomeo šezdeset milijuna ljudi. Podatak je to koji držićevski opominje da je zaista rat „poguba ljudske naravi“, a fašizam najveće zlo od svih zala.

Rat na jugoslavenskom ratištu potrajao je do 15. svibnja 1945. godine jer su nacifašističke formacije domaćih izdajnika ustaša, četnika, bjelogardejaca u pokušaju bijega prema Austriji borbeno i dalje djelovale prema partizanskim borcima unatoč potpisanoj bezuvjetnoj kapitulaciji. Ipak predaja okupatora i njegovih sramnih pomagača ustaša, četnika i drugih izroda je bila neminovna, ali su zbog neprihvaćanja bezuvjetne kapitulacije posljedice nažalost bile daleko teže.

VIJENCI NA SPOMEN GROBLJU

U sjećanje na borce Narodnooslobodilačkog rata poginule u borbi s fašizmom u Drugom svjetskom ratu, na žrtve nacifašizma, povodom sedamdeset druge obljetnice pobjede nad fašizmom i završetka Drugog svjetskog rata, na sam Dan pobjede – Dan Europe, u utorak 9. svibnja 2017. godine, u 18 sati, položit će se vijenci i odati počast na Spomen groblju boraca Narodnooslobodilačkog rata (NOR-a) na Boninovu.

PRIKAZIVANJE FILMA “KOZARA

Nakon toga Udruga antifašista Dubrovnik organizira u 18,30 sati u prostoru Udruge prikazivanje filma „Kozara“ režisera Veljka Bulajića, obilježavajući tako i sedamdeset petu obljetnicu bitke na Kozari u drugoj neprijateljskoj ofenzivi, heroizam i ogromno stradanje ljudi kozaračkog kraja.

Odgovori