Vizualni teror u Mokošici USTAŠKI POZDRAV KAO „DOBRODOŠLICA”
27 srpnja, 2017
Ante RADIĆ: IN MEMORIAM – LOVRE REIĆ 1920.-2017.: Pekarov sin koji je tražio kruha i rada
31 srpnja, 2017

Nova knjiga „TITO … I DUBROVNIK“ u knjižari „ALGEBRA“

Peto izdanje u biblioteci Udruge antifašista Dubrovnik „Da se ne zaboravi“, pod naslovom „Tito … i Dubrovnik“, uskoro će u ograničenom broju primjeraka biti dostavljeno dubrovačkoj knjižari „Algebra“, pa će se tako ta tražena publikacija moći nabaviti u popularnoj knjižari, na spoju Straduna i Široke ulice.

Podsjetimo se, publikacija „Tito … i Dubrovnik“, projekt kojim su dubrovački antifašisti obilježili 125 obljetnicu Titova rođenja, predstavljena je javnosti koncem svibnja ove godine. Knjiga je djelomično financirana i sredstvima za kulturu Grada Dubrovnika, a tiskana je u dubrovačkoj tiskari „Alfa 2“. U redakcijskom kolegiju: dr. sc. Antun Gavranić, dr. sc. Boško Skaramuca, Branko Grošeta, Mato Jerinić (urednik biblioteke „Da se ne zaboravi“), Andrej Napica, Ivica Valjalo, Marinko Vlašić i urednik publikacije dr. sc. Nikola Tolja, koji je bio najviše angažiran u svim fazama njena nastajanja.

Uz više od 130 fotografija, tekst u publikaciji je podijeljen u tri cjeline.

Prva prikazuje opće ozračje u hrvatskom društvu kakvo vlada na razvalinama antifašizma i s Titom u povijesnoj ropotarnici, a koje kulminira ocjenom neofašističke desnice i nemalog broja njenih istomišljenika da je Tito jedan od najvećih svjetskih zločinaca.

Kao prilog objektivnijem vrednovanju Titova lika i djela, u drugoj cjelini tom se zabludjelom mišljenju suprotstavlja više od 50 svjetskih i domaćih ličnosti, koji se osvrću na Titovu povijesnu veličinu.

U trećoj je cjelini prikazan Titov odnos prema Dubrovniku i Dubrovnika prema njemu od njegova prvog neizravnog dodira s Gradom u naredbi jedinicama NOVJ iz listopadu 1944. godine za oslobođenje od fašističkog okupatora, preko tridesetak posjeta do rastanka u svibnju 1980…

Odgovori