Krešimir Prvi Najveći. Piše Vedrana RUDAN, rudan.info
1 rujna, 2018
Odgoj djece u NDH. Piše M.C., portalnovosti.com
1 rujna, 2018

Neprijateljska propaganda: U oj, u oj. Piše Boris POSTNIKOV, portalnovosti.com

Amateri

Ne ide pa ne ide: koliko god se veterani trudili da uvedu reda u hrvatsku kulturu, uvijek nekako završi polovično. Tek što potjeraju Bajagu iz Karlovca, eno Momčila na koncertu u Varaždinu. Zasmeta li im splitska svirka Hladnog piva, gradonačelnik Opara skrušeno pojašnjava da zbog zakonskih propisa nastup, nažalost, ne može zabraniti. Čak i kada su od vodstva HRT-a – instaliranog na Prisavlje da unaprijed pogađa njihove želje – zatražili cenzuru ‘Ministarstva ljubavi’, film je samo pomjeren u kasniji termin. U redu, zgražaju se nad njihovim inicijativama svakodnevno liberalni komentatori, histeriziraju oko zabraniteljskog terora lijevi kolumnisti, povlače se bezobrazne paralele sa SUBNOR-om: svejedno, veterani znaju da to nije to. Jer evo, recimo, taj SUBNOR: usporedba zamišljena kao prvorazredna uvreda na kraju ispada laskavi kompliment. Zadrti stari partizani bili su, naime, respektabilna cenzorska organizacija koja je posmicala svjetski razvikane režisere crnog talasa, napadala najprovokativnije jugoslavenske rokere, a u svojim zlatnim godinama znala se ostrviti na kompletnu stripovsku umjetnost zbog pogubnih utjecaja s truloga Zapada. U poređenju s takvim akcijama, ovo su danas nedorasli amateri: smetaju im benigne filmske komedije, ocvali kantautor koji pjevuši ljubavne pjesmice i pop-pankeri na pragu krize srednjih godina. A ni s njima se ne umiju obračunati kako treba.

Zato su, valjda, veterani u Petrinji – predvođeni Darkom Dumbovićem, lokalnim HSP-ovcem poznatim po fotografiji na kojoj s veselim društvom za kafanskim stolom pozdravlja nacističkim pozdravom, e da bi se kasnije vadio kako je jedini, umjesto desnice, u zrak podigao lijevu ruku – naumili da zabrane Festival ojkače. Ojkanje vam, znamo, možda ne djeluje spektakularno, ali eno ga na službenom popisu ugrožene svjetske nematerijalne baštine UNESCO-a, fascinantnoj listi koja kao da je kompilirana sa stranica najrazigranijih romana magijskog realizma: skupa s rijetkim turskim govornicima čudnovatog ‘jezika zvižduka’, nekolicinom preostalih poznavaoca drevnih tehnika mongolske kaligrafije i rasplesanim mudracima iz tajnog malijskog društva Kôrêdugaw, ojkači su ondje jedini predstavnici Hrvatske. Ništa čudno, jer kriteriji za uvrštavanje itekako su strogi: popis ugrožene baštine obuhvaća jedva pedesetak vještina i običaja, tek ih je osam iz Evrope, samo dva s Balkana i jedan jedini, eto, iz države čiju baštinu ugrožavaju ljudi koji tvrde da tu državu brane. Konačno idealna meta: prilika za obračun pred očima čitavog kulturnog svijeta. Beskrajno revoltirani činjenicom da festival organizira Srpsko kulturno društvo Prosvjeta, novopečeni su se folkloristi i muzikolozi narogušili, sazvali presicu i odaslali upozorenja pa uz bojni poklič – u oj, u oj, za narod svoj – pokrenuli veliku ofanzivu na manjinsku kulturu. Jer nemaju Srbi šta ojkati u hrvatskoj Petrinji, niti nam treba baština koju moramo dijeliti sa Srbima: ein Volk, ein folklor! Da bi nakon čitave gungule, umjesto ukidanja, ovogodišnji Festival ojkače bio odgođen za bijedna dva mjeseca, tamo u drugu polovicu oktobra. Opet, dakle, kao obično: poslovično polovično.

Nije, doista, lako veteranima koji samo žele uvesti malo reda u hrvatsku kulturu. Samozvani branitelji u zemlji koju već 23 godine nitko ne napada, i sami neka vrsta nematerijalne baštine u vječitoj borbi za svoje materijalne privilegije, opsesivno angažirani oko kulturnih pitanja koja im baš i nisu najjasnija: ne ide pa ne ide. A nešto je, čini se, i do loše kadrovske selekcije. Jer ako vam se u kafani okupi veselo društvance pa mahne kameri drevnim nacističkim pozdravom, onda za vođu kulturne revolucije ne birate onog nesretnika koji, vidno zbunjen, dolje u kutu stola jedini podiže pogrešnu ruku. To se jednostavno ne radi: ne može se, dovraga, s neprijateljskom kulturom obračunati netko tko ne poznaje ni osnove vlastite kulturne baštine.

.

Objavljeno portalnovosti.com, 01.09.2018., https://www.portalnovosti.com/neprijateljska-propaganda-u-oj-u-oj, pristupljeno 01.09.2018.

 

Odgovori