SRAMOTNO: ’91. sam u uniformi strahovao od specijalaca JNA, a sada mi nacionalisti prijete kako će mi izvaditi oči. Neće me zaustaviti’. Piše Hrvoje KLASIĆ
30 rujna, 2018
Zlatko Dizdarević na FALIŠ-u u Šibeniku: Idemo u susret fašisoidnom korporativnom imperijalizmu. Prekucao i priredio:kontrapress.com
2 listopada, 2018

Napad na manjinske zastupnike izravna je posljedica državnog toleriranja mržnje i revizionizma. novaljevica.hr

Nova ljevica najoštrije osuđuje napad na zastupnike SDSS-a u Saboru Republike Hrvatske, Milorada Pupovca i Borisa Miloševića.

Taj kukavički čin nekog pripadnika kavanske bojne koji se napadnutim zastupnicima nije usudio ni pogledati u oči, nego ih je napao s leđa, a potom podvio rep – izravna je posljedica legitimacije nasilja u ovom društvu, nasilja koje služi za rješavanje stvarnih ili izmišljenih problema, prvo verbalnog karaktera, kojim su pripadnici manjina godinama i desetljećima izloženi,  a sada, eto, i tvornog napada.

Nova ljevica naglašava da je taj čin izravna posljedica toleriranja ili širenja mržnje u društvu, čemu, na povijesnu i civilizacijsku sramotu svih nas, pridonose i najviši državni predstavnici, koji smatraju da je ploču s ustaškim obilježjima legitimno postaviti na partizanskom groblju. Ili pak smatraju da su manjine same odgovorne za ono što im se događa, kao što se Katolička crkva marljivo zalaže za reviziju ishoda Drugoga svjetskoga rata pa svoje prostore npr. otvara za promociju panegirika ustaškom ratnom zločincu, komandantu logora smrti Jasenovca.

Nova ljevica posebno ukazuje na rasap pravosudnog sistema koji ne poštuje ni odredbe Ustava ni zakone i koji ne sankcionira djela jasno opisana u Kaznenom zakonu, što izravno potiče na daljnju mržnju i nasilje.

Nova ljevica poziva sve društvene snage da se odlučno odupru nasilju, verbalnom ili fizičkom i poticanju mržnje, kako se spriječili ovakvi nemili događaji i društvo upućivalo na put tolerancije, jednakosti i slobode, a ne na put fašizacije kojim je, bojimo se, već snažno zakoračilo.

Naime, od ove Predsjednice republike i ove Vlade takav otpor očito ne možemo očekivati.

.

Objavljeno novaljevica.hr, 29.09.2018., http://novaljevica.hr/vijesti/napad-na-manjinske-zastupnike-izravna-je-posljedica-drzavnog-toleriranja-mrznje-i-revizionizma/#more-627 , pristupljeno 30.09.2018.

Odgovori