Sramota u Dalmaciji: čekićima je stučen spomenik na kojem su i imena 96 žrtava koje su pobili njemački vojnici divizije “Prinz Eugen”, pogledajte video. Piše Anita Belak Krile, www.slobodnadalmacija.hr
29 kolovoza, 2021
OD SUTJESKE DO SISKA: JOŠTE IMA ŽIVIH PROLETERA!
4 rujna, 2021

NAPAD DIVLJAKA NA SPOMENIK NOB-e NA PELJEŠCU

Obavijest o posljednjem brutalnom fašističkom napadu i sramotna devastacija spomenika NOB-i na predjelu Tabor kod Pijavičina na Pelješcu, nakon tri desetljeća nebrige i neprestane  devastacije čekićima i sprejevima, izazvala je zgražanje dubrovačkih antifašista kao i, vjerujemo, velike većine stanovnika peljeških mjesta i Dubrovačko-Neretvanske županije. Posljednja devastacija je očito trajala satima. Fašistoidni divljaci su se iživljavali maljevima po obelisku i kamenim pločama, uništavali ih i bacali naokolo. Obaviještena je policija, načelnik općine Orebić, komunalci, udruga antifašista, ministarstvo kulture i u mjesec dana se ama baš ništa nije dogodilo. Osim što su kamenoklesari na licu mjesta štetu procijenili na desetke tisuće eura.

I prije je ovaj spomenik bio na žestokom udaru fašista koji su po njemu šarali svoje nacističke simbole: ušata U i kukaste križeve. Oni su očišćeni no nakon čišćenja isprala se i sva boja sa 395 imena palih boraca i žrtava fašizma. Fašisti su i čekićem tukli po tekstu na spomen pločama. A po obelisku su vidljive rupe od metaka. Također je ciljano rešetano po brončanom reljefu tako da su rupe vidljive samo po partizanima ali i ne i po SS-ovim vojnicima, fašistima, ustašama i četnicima. U neposrednoj blizini spomeničkog kompleksa bio je sagrađen, ali i nikad dovršen objekt u kojem je bio planiran muzej i restoran, koji je potpuno devastiran i išaran svakojakim i neprimjerenim grafitima.

Spomenik palim borcima, žrtvama fašističkog terora i umrlim u zbjegu s područja poluotoka Pelješca, podignut je na Taboru predjelu kod Pijavičina s kojeg se pruža pogled na pučinu. Spomenik je idejno razrađen i postavljen kao spomenički kompleks u kojem se ističu dva elementa – stilizirani obelisk, visine 15,5 m i umjetnički reljef u bronci, dimenzija 12 x 2,3 m. Obelisk je najuži u temelju i postupno, šireći se prema vrhu, simbolizira početak ustanka, njegovu snagu i razvitak. njegovu snagu i razvitak. Brončani reljef je postavljen na podlogu izgrađenu u obliku konkavnog zidnog segmenta od pravilnih kamenih blokova. Na reljefu teku simbolični prikazi okupacije, zločina okupatora, borbe, te oslobođenja i poslijeratne izgradnje. Na poleđini reljefa, odnosno zidnog segmenta, ugrađeno je 6 kamenih ploča s uklesanim i obojenim slovima imena 395 Pelješčana koji su poginuli u borbi, pali kao žrtve terora ili umrli u zbjegu. Na prvoj kamenoj ploči, ispisane su riječi druga Tita koje je izgovorio 21. prosinca 1951. „Iz vatre i pepela iz krvi i suza rađala se nova Jugoslavija – Tito“.. Spomenik je otkriven na velikom narodnom zboru održanom 16. listopada. 1983.godine, povodom proslave 40. obljetnice oslobođenja Dubrovnika i dubrovačkog područja. Autori spomeničkog kompleksa su akademski kipar Ivan Mitrović i ing. arh. Zlatko Jerić.

Odgovori