U susret izborima NA RAZGOVOR STIGAO I SDP
28 travnja, 2017
Linkovi
28 travnja, 2017

Na VI. kongresu SUBNORA Crne Gore: PARTNERI DEMOKRATSKIH SNAGA

Antifašisti organizirani u udruženjima SUBNORA diljem Crne Gore partneri su demokratskih snaga svoje zemlje, a u ovim trusnim vremenima Kongres daje nadu da će se barjak slobodne Crne Gore uvijek nositi s idejom antifašizma

U ugodnom radno svečanom ozračju, 22. travnja ove godine, u Podgorici je održan VI. kongres Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore s kojim već desetak godina uspješno surađuju dubrovački antifašisti u Savezu antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske. Uz propitivanje rada ovog Saveza crnogorskih boraca NOR-a i antifašista, koji među svojim najznačajnijim ciljevima imaju i aktivnosti na očuvanju slobodne i nezavisne Crne Gore na njenom putu u NATO i europske integracije, uz ostalo, su raspravljeni izvještaji o radu u proteklom razdoblju i prijedlog Programske deklaracije za iduće četverogodišnje razdoblje.

Što misle i koliko ih poštuju i vođe računa o ovim crnogorskim antifašistima organi crnogorske države sve govori činjenica da su među oko četiristo delegata i gostiju Kongresu prisustvovali i najviši čelnici države Crne Gore: Filip Vujanović, predsjednik Republike, Ivan Brajović, predsjednik Skupštine i Duško Marković, predsjednik Vlade, koji je u pozdravnom obraćanju, uz ostalo, istaknuo da su antifašisti organizirani u udruženjima SUBNORA diljem Crne Gore partneri demokratskih snaga ove zemlje, a u ovim trusnim vremenima Kongres daje nadu da će se barjak slobodne Crne Gore uvijek nositi s idejom antifašizma.

Kad se uz to u radnim tijelima i među delegatima Kongresa vidi i veliki broj mladih antifašista, onda će SUBNORA Crne Gore, o kojem odgovarajuće skrbi država, čiji organi doprinose očuvanju dostojanstva i tradicija NOB-e, crnogorskih i civilizacijskih tekovina antifašizma, i udruženja crnogorskih antifašista, i u buduće nizati uspješan rad i razvoj, na zadovoljstvo i sreću antifašističke i prosperitetne, slobodne i nezavisne Crne Gore.

S takvim osjećajem, Kongresu crnogorskih antifašista, susjeda i prijatelja, među dvadesetak gostiju, veterana i antifašista iz inozemstva, prisustvovali su i: Branko Grošeta, potpredsjednik SABA RH te Marinko Vlašić, tajnik Udruge antifašista Dubrovnik.

Podsjetimo da je suradnja antifašista susjednih zemalja prekinuta sramnom agresijom na hrvatski jug i Dubrovnik i s područja Crne Gore početkom prošlih devedesetih. Suradnja antifašista obnovljena je početkom ljeta 2008. godine, upravo sastankom u Dubrovniku, delegacija SUBNORA Crne Gore i, čija je suradnja. Delegaciju SABA Republike Hrvatske, u kojoj su bili i predstavnici dubrovačkih antifašista, je predvodila dr. sc. Vesna Čulinović – Konstantinović, predsjednica SABA RH. Delegaciju SUBNORA Crne Gore predvodio je Andrija Nikolić, predsjednik SUBNORA CG, ljudina od čovjeka, borac NOB-e i antifašist, koji je u Dubrovnik doveo svoje najbliže suradnike. Osuđena su ratna zbivanja i agresija na Hrvatski jug i Dubrovnik, izraženo žaljenje za stradanja, patnje ljudi i žrtve te velike materijalne štete te s odlučnom riješenosti da se takvo zlo više nikada ne dogodi, dogovorena obnova međusobne suradnje antifašista Crne Gore i Hrvatske.

Uspješna suradnja i susreti antifašista, susjeda i prijatelja iz Dubrovnika i Podgorice pa Žabljaka i Kolašina, Danilovgrada i Cetinja, Bara, Tivta, Kotora, Hercegnovog i Budve doprinijela je, istaknuto je na Kongresu, i obnovi međudržavnih, gospodarskih, kulturnih i drugih odnosa i veza susjednih država Crne Gore i Hrvatske.

Uvodno je govorio prof. dr. sc. Ljubomir Sekulić, vršilac dužnosti predsjednika SUBNORA CG, citiravši Titove riječi „fašizam je pobijeđen, ali nije uništen“, izrečene poslije uspješnog završetka NOB-e i pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu. Te su se riječi pokazale točnim, rečeno je, uz ostalo, jer je poslije sramnih četničkih agresija na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu i rata na Kosovu, osporavana i ugrožavana samostalnost i nezavisnost Crne Gore. Ipak, unatoč pritiscima i prijetnjama miloševićevskih pročetničkih struktura s blagoslovom Amfilohijeve SPC-e, narod je na referendumu izabrao jedini pravi put, samostalnu, slobodnu i nezavisnu Crnu Goru. Tome su svakako pridonijeli i crnogorski antifašisti iz SUBNORA CG, koji, naglašeno je, pored baštinjenja povijesti, će s još više pažnje pristupati mladima. Ideal je sloboda, a imperativ boriti se stalno, jer svijet sam od sebe neće biti bolji. Antifašizmu nije istekao rok, kao što nije niti će isteći rok slobodi i demokraciji. Mnogo smo naučili iz događaja prošlih devedesetih i sramnog pohoda na Dubrovnik. To je moralna hipoteka, ali Crna Gora više nikada neće ponoviti takvo što, nikada neće izjednačiti partizane i četnike, zločince i žrtve, nikada Crna Gora neće biti Ravna gora… samo su neki od naglasaka s Kongresa.

Uz pozdrav i želje za uspješan rad, Branko Grošeta, izaslanik SABA RH, je, uz ostalo rekao da ružni i tragični događaji iz nedavne prošlosti traže aktivnosti i pažnju da blagovremeno prepoznajemo i osujetimo one koji nam svima zajedno rade o glavi, koji stavljajući klipove na našem putu i kretanju naprijed i vraćaju natrag kotače povijesti s ciljem njene naknadne čak i nasilne izmjene.

Poslije gotovo petosatnog rada ovaj impozantni skup završio je usvajanjem podnesenih izvještaja i donošenjem Programske deklaracije, Kongres je izabrao i novi sastav Glavnog odbora SUBNORA CG i za predsjednika akademika Zuvdiju Hodžića.

Krešimir Ladik

Odgovori