SEDAMDESET GODINA OPĆE DEKLARACIJE O LJUDSKIM PRAVIMA. Piše Zoran PUSIĆ, tacno.net
10 prosinca, 2018
Svaki nacionalizam je negacija čovjekovih prava i demokracije. Piše Drago BOJIĆ, tacno.net
10 prosinca, 2018

‘Na suprotnoj strani’ – prosvjed protiv podizanja spomenika Franji Tuđmanu. Piše Novosti, portalnovosti.com

Protestno okupljanje organizira se na Međunarodni dan ljudskih prava, u ponedjeljak u 14 sati, na Sveučilišnoj livadi u Zagrebu, kraj novopodignutog spomenika Tuđmanu

Okupljanje organiziraju i podržavaju Inicijativa mladih za ljudska prava, stranka Nova ljevica, Braniteljska udruga Vidra – veterani i društvena akcija, Građanski odbor za ljudska prava, Antifašistička liga Republike Hrvatske, Udruga Pozitiva, Ženska mreža Hrvatske, Radnička fronta, Socijalistička radnička partija i brojne osobe iz javnog i kulturnog života.

Cilj protesta je ukazati da ne treba podizati spomenike u čast Tuđmanu koji je zaslužan za zločine i masovna kršenja ljudskih prava, posebno prema nacionalnim manjinama, čemu je pridonijela huškačka i šovinistička politika stranke na čijem je čelu bio. Također ističu da je kriv za zločinačku prirodu sudjelovanja Hrvatske u ratu u susjednoj Bosni i Hercegovini kao i za uspostavu autoritarnog poretka i zatiranja demokratskih procesa, osobito zatiranja slobode medija i kritičkog građanskog djelovanja te za koruptivni model privatizacije društvene imovine u korist 200 obitelji.

Posljedice takvih ‘zasluga’ danas osjećamo u Hrvatskoj kao zemlji neuspješne demokracije i ekonomije iz koje se masovno bježi s putnom kartom u jednom smjeru, a oni koji ostaju sve teže ostvaruju svoja elementarna ljudska prava, kažu organizatori.

‘Ako već trebamo podizati spomenike, smatramo da je došlo vrijeme za podizanje spomenika svima koji su stradali kao nevine žrtve državničke politike hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Vjerujemo da je sazrelo vrijeme da u Zagrebu, u Hrvatskoj, konačno pokažemo suosjećanje, a ne nadmoć, da propitamo što su naše pobjede, a što porazi, da se umjesto pobjedničkom vojskom hvalimo i ponosimo kreativnom i hrabrom mladošću koja želi ostati ovdje, u zemlji koja ju neće gušiti i ušutkavati’, ističe se u najavi.

Pokažimo da nismo dio čuvene hrvatske šutnje, da umjesto podsmijeha za kućnu upotrebu i čuđenja nad ‘uljepšavanjem’ našeg grada spomenicima i praznim obećanjima našeg neumornog gradonačelnika, iskažemo glasno negodovanje i pokažemo da nismo ustrašena gomila, kažu organizatori i naglašavaju da se prosvjedom želi pokazati da poštivanje ljudskih prava nije tek predmet jednog simboličnog datuma nego istina za koju se vrijedi svakodnevno boriti i živjeti.

.

Objavljeno portalnovosti.hr, 09.12.2018., https://www.portalnovosti.com/na-suprotnoj-strani-prosvjed-protiv-podizanja-spomenika-franji-tudjmanu, pristupljeno 10.12.2018.

Odgovori