MRAK TARITAŠ: Crkva žestoko nasrće na obrazovni sustav, a premijer šuti. HINA, index.hr
12 listopada, 2018
Fra MARKOVIĆ za N1: Dragan Čović je potplatio župnike. Autor teksta: N1 BiH, ba.n1info.com
12 listopada, 2018

Ministrica vanjskih primila nadbiskupa iz Vatikana: “Čvrsta i trajna veza”. HINA, index.hr

Nadbiskup Gallagher, na poziv Hrvatske biskupske konferencije, boravi u posjetu Hrvatskoj prigodom obilježavanja 20. obljetnice ratifikacije Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima.

Odlični bilateralni odnosi zasnovani na čvrstim i trajnim vezama

“Na sastanku su još jednom potvrđeni odlični bilateralni odnosi zasnovani na čvrstim i trajnim vezama Republike Hrvatske sa Svetom Stolicom. Istaknuta je obostrana opredijeljenost za dalje unaprjeđenje međusobnih odnosa, te suradnja u pitanjima od obostranog interesa pred međunarodnim forumima”, stoji u službenom priopćenju.

 Sugovornici su razgovarali i o potrebi očuvanja europske perspektive svih država jugoistočne Europe, s posebnim naglaskom na Bosnu i Hercegovinu i položaj hrvatskog naroda. Riječi je bilo i o procesu kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca.

Ministrica Pejčinović Burić i nadbiskup Gallagher pohvalili su održavanje Dana hrvatske glagoljice u Vatikanu u studenom 2018. Tom će prigodom 17. studenog u Papinskoj bazilici Sv. Marije Velike, pod pokroviteljstvom Hrvatskog Sabora i HAZU-a, biti postavljena ploča na glagoljici.

Uz otkrivanje ploče, u Bazilici će biti upriličeno svečano euharistijsko slavlje na hrvatskom crkvenoslavenskom jeziku koje će služiti biskupi Hrvatske biskupske konferencije. Predviđeno je i održavanje znanstvenog skupa i otvaranje izložbe o hrvatskoj liturgiji kroz više od tisućljeće pod zajedničkim nazivom “Bogu, na svom jeziku”.

.

Objavljeno index.hr, 12.10.2018., https://www.index.hr/vijesti/clanak/ministrica-vanjskih-primila-nadbiskupa-iz-vatikana-cvrsta-i-trajna-veza/2030023.aspx, pristupljeno 12.10.2018.

Odgovori