Odjebite, ratnici! Piše Vedrana RUDAN, rudan.info
20 rujna, 2018
KONFERENCIJA ZA NOVINARE Milorad Pupovac odgovorio braniteljima, prokomentirao Vučićeve izjave, iznimno ga je zasmetala i jedna emisija na HRT-u… Autor jutarnji.hr
20 rujna, 2018

Milorad PUPOVAC: Nisam zastupnik da bi oni koji su me birali živjeli u strahu. Piše N.J., portalnovosti.com

Nisam tu zato da bih ispunjavao zahtjeve za potpisivanjem lojalnosti. Prisegao sam šest puta na hrvatski Ustav. Onaj kome to nije dovoljno neka se zamisli u čemu je problem, rekao je predsjednik SDSS-a na konferenciji za novinare

Predsjednik SDSS-a dodao je da je već rekao što osjeća o izjavama srpskog predsjednika Aleksandra Vučića na komemoraciji žrtvama ‘Oluje’ u Bačkoj Palanci, koje su u hrvatskoj javnosti izazvale uznemirenost i povrijeđenost.

– Za svoje riječi kanim odgovarati, ali za tuđe ne. Za svoja djela kanim odgovarati, spreman sam pred bilo kim, ali za tuđa djela ni ja niti bilo tko drugi u uređenoj državi ne bi trebao odgovarati kao što ne odgovaraju ni drugi dužnosnici u Hrvatskoj. Što se tiče obilježavanja stradanja i egzodusa preko 250.000 Srba iz Hrvatske, to je nešto od čega ne možemo pobjeći i to je sastavni dio naše obveze za suočavanje s ratnim posljedicama u Hrvatskoj. Svatko tko to želi spriječiti zapravo želi spriječiti normalizaciju odnosa, želi spriječiti da svi koji su stradali u ratu budu poštovani i priznati i želi održati manipulativan odnos prema stradanjima ljudi u ratnim godinama. To nisam nikad podržavao. Za mene je prihvatljiv jedino istinski moralni odnos prema stradanjima ljudi, bili oni Hrvati ili Srbi ili netko treći. I kad je to u pitanju, neka mi ne zamjeri nitko, volio bih više da to radimo u Hrvatskoj svi i volio bih više da Hrvatska i Srbija oko rata i ratnih stradanja vode razgovor, nađu način kako da izađu iz te vrste ratnoga iskustva i vrate se na stazu normalizacije odnosa na kojoj su ove zemlje bile u više navrata u proteklim godinama – rekao je.

Nakon pitanja novinara osvrnuo se na Vučićeve izjave, kazavši da ga ‘ne vesele bilo koje poruke koje na bilo koji način mogu stvarati nestabilnost, uznemirenost ili otežavati istinski dijalog sa susjednim zemljama kao što je Hrvatska bez obzira od koga dolazile’.

– Moje prisustvo na komemoracijama za žrtve akcije Oluje, za zločine za koje se osuđeni mogu nabrojati na prste jedne ruke… to mi nalaže da budem tamo. Što se tiče izjava, one su prvi put bile ovakve.

Pupovac se u obraćanju novinarima osvrnuo i na najnovije primjere historijskog revizionizma u Hrvatskoj.

– Postoje oni koji su gluhi, slijepi i kojima odgovara da se događaju stvari kakve su se dogodile prije par dana na HRT-u, državnom mediju, da se dva dječja logora iz vremena zločinačke ustaške države, koja je okaljala hrvatsko ima i hrvatsku ideju slobode ne tretiraju kao dječji logori kao logori u kojima je stradalo, u Sisku do 2.000, a u Jastrebarskom preko 400 djece i da se dječja stradanja pripisuju pripadnicima Narodnooslobodilačke borbe, a ne režimu koji je njihove roditelje otpremio u Jasenovac, Auschwitz i druge logore. To ne samo da nećemo prihvatiti, nego to baca sjenu na svakog onog, a tu ubrajam i sebe, koji želi očuvati demokratski i antifašistički karakter ove zemlje – rekao je i zatim dodao da bi onima koji prozivaju njega bilo bolje da se pozabave spomenutim pojavama i negiranjem onoga što se dogodilo u Jasenovcu i logorima za djecu.

Naglasio je da poštuje sve koji su se, vođeni idejom slobode vlastite zemlje, sigurnosti vlastitih obitelji, mira u vlastitim naseljima i gradovima, borili za svoju zemlju.

– To ne mogu reći za one koji hrvatsku demokraciju nastoje krojiti po mjeri vojnih šatora, koji bi rušili pluralizam i toleranciju, koji umjesto borbe za ustavni patriotizam i za trajni mir u ovoj zemlju nastoje nametnuti vrijednosti ratnog patriotizma, za kojeg oni znaju kakav je, a onima koji su također prošli rat i imaju ratna iskustva, njima negiraju bilo kakvo pravo da o tome govore – rekao je Pupovac.

Na pitanje o podršci vladi čiji ministar branitelja Tomo Medved sahranjuje ustaše s vojnim počastima, Pupovac je rekao da je ‘uvjeren da se ustrajnim političkim radom mogu poboljšati, a bez toga se mogu samo pogoršati’.

– Fokusiranje na SDSS kao ključ opstanka ove vlade je etnocentrično i nepošteno i to je činjenica. Postoji 77 najmanje zastupnika, to znači 74 ostalih iz drugih stranaka, a vi me pitate zašto podržavam ako se događaju ovakve stvari. Da li to podržavam i da li sam suglasan s tim? Ne. Prema tome, ako ocijenimo da politika koju smatramo vrijednom podrške tu vrijednost počinje gubiti, to nećemo podržavati. Ako ocijenimo da ne možemo ništa učiniti, da se takvi procesi nastavljaju, to nećemo moći podržavati – rekao je i dodao da ga brine normalizacija ustaštva i ustaških zločina u mainstream medijima.

– Ako želimo imati argumente za one koji žele identificirati današnju Hrvatsku s NDH moramo se suprotstaviti takvim pojavama. Sve dok vjerujemo da se razgovorom može promijeniti nešto, mi ćemo ga voditi. Kada procijenimo da to nije moguće, više ga nećemo voditi – poručio je predsjednik SDSS-a.

.

Objavljeno portalnovosti.com, 20.09.2018., , https://www.portalnovosti.com/pupovac-nisam-zastupnik-da-bi-oni-koji-su-me-birali-zivjeli-u-strahu, pristupljeno 20.09.2018.

Odgovori