Ovo je program HRT-a na dan obilježavanja Bleiburga. Piše Gordan DUHAČEK, index.hr
13 svibnja, 2020
Svjetski židovski kongres pozvao hrvatske vlasti da prestanu veličati ustaški režim. Piše Tamara OPAČIĆ, portalnovosti.com
14 svibnja, 2020

Mi plaćamo katoličko sveučilište, a oni u goste zvali obožavatelja četnika. Piše Gordan DUHAČEK, index.hr

Foto: Wikipedia/Screenshot Youtube
.

HRVATSKO katoličko sveučilište (HKS) je za danas, 13. svibnja, pripremilo veliki simpozij nazvan “Ubojstva u znaku crvene zvijezde”, koji se bavi “poslijeratnim zločinima jugoslavenskog komunizma”.

Organizator ovog simpozija, koji se trebao održati online zbog situacije s koronavirusom, je povjesničar Ivica Miškulin, u javnosti najpoznatiji kao biograf Vladimira Šeksa. 

Sudionici simpozija: Šeks, Hasanbegović, Cvetković…

Među sudionicima su već spomenuti Šeks, pa Zlatko Hasanbegović i drugi hrvatski desničarski nastrojeni povjesničari, ali i beogradski povjesničar Srđan Cvetković s tamošnjeg Instituta za savremenu historiju, koji je imao istaknutu ulogu u srbijanskoj Državnoj komisiji za tajne grobnice.

Zanimljivi su stavovi povjesničara Cvetkovića o četničkom zločincu Draži Mihajloviću. On je za Cvetkovića “pravedno rehabilitiran”, a njegova uloga u Drugom svjetskom ratu se može usporediti s onom Charlesa de Gaullea.

Cvetković: Generala Mihailovića je moguće usporediti samo s generalom De Gaulleom

“Usporediti generala Mihailovića je moguće samo s generalom De Gaulleom, a Petain bi u Srbiji bio Nedić, dok Ante Pavelić nema pandana na evropskom nivou za poređenje. To nije nikakvo veličanje uloge ministra vojske jugoslovenske vlade, to je činjenica potkrepljena s hiljadama dokumenata. Nedić je bio predsjednik kolaboracionističke vlade, a Mihailović ministar vojne vlade u egzilu i vođa pokreta otpora”, izjavio je svojedobno Cvetković u intervjuu za srpske medije.

Cvetković je i autor revizionističke izložbe U ime naroda! o političkoj represiji od 1944. do 1953. godine u Srbiji, u kojoj su partizani prikazani kao negativci, a četnici kao pozitivci. Tragao je i za posmrtnim ostacima Draže Mihailovića.

Po Cvetkovićevoj Komisiji nevina žrtva partizana je upravitelj koncentracijskog logora na Banjici

Zanimljive rezultate je dala i Komisija za tajne grobnice u kojoj je Cvetković bio ključan akter. On je tako u nevine žrtve komunista uvrstio, primjerice, i suradnika nacista Svetozara Vujovića, upravitelja koncentracijskog logora na Banjici, najvećeg na prostoru okupirane Srbije.

Povjesničar Milan Radanović, autor hvaljene knjige Kazna i zločin. Snage kolaboracije u Srbiji, koji danas radi u Arhivu Srba u Hrvatskoj, Cvetkovićev je historiografski i javni rad opisao kao “demonizaciju narodno-oslobodilačke borbe”, no vjerojatno je baš zbog toga Cvetković dobrodošao na HKS-u.

HKS je privatno sveučilište, ali dobiva milijune javnog novca

Inače, HKS je privatno sveučilište, koja RH proteklih godina sve više financira javnim novcem. Kako je Index pisao, državna potpora HKS-u je od 2011. do 2018. narasla s oko 1,2 milijuna na gotovo 18,1 milijun kuna godišnje, dakle oko 16 puta.

>> Zašto je Katoličko sveučilište jedino privatno koje država financira i to sa sve više novca?

Sve to znači da Republika Hrvatska novcem poreznih obveznika preko HKS-a financira i afirmaciju Srđana Cvetkovića, apologeta Draže Mihailovića.

Suradnja filoustaških i filočetničkih krugova nije novost

Naravno, nisu zabilježeni nikakvi javni protesti iz krugova tzv. domoljuba zbog pozivanja pročetničkog povjesničara na simpozij HKS-a.

Ovo i nije prvi put da hrvatski i srpski desničari surađuju u reviziji povijesti. Tako je Zlatko Hasanbegović, dok je bio ministar kulture, financirao izdavanje knjige beogradskog povjesničara Bojana Dimitrijevića u Hrvatskoj. Dimitrijević je pak poznat po tome što ne samo da podržava rehabilitaciju Draže Mihailovića nego i Milana Nedića.

Simpozij je promovirao i portal udruge Željke Markić, koji inače izjednačava partizane i četnike, a rehabilitira ustaše, no Cvetković im, zanimljivo, nije zasmetao.

Koronavirus pokvario planove

No, planove HKS-a je u zadnji trenutak poremetio covid-19.

Sinoć oko ponoći se na Facebook stranici ovog kontroverznog simpozija pojavila sljedeća obavijest: “Zbog pojave simptoma COVID-19 kod tehničkog osoblja angažiranog u pripremi simpozija ‘Ubojstva u znaku crvene zvijezde – 75 godina od poslijeratnih zločina jugoslavenskog komunizma’ on se nažalost mora otkazati.”

Obavijest je potpisao već spomenuti organizator Ivica Miškulin.
.

Objavljeno index.hr, 13.05.2020., http://Mi plaćamo katoličko sveučilište, a oni u goste zvali obožavatelja četnika, pristupljeno 14.05.2020.

 

Odgovori