Od 28. rujna do 1. listopada IZLET NA KOZARU
29 lipnja, 2017
Stipe ŠUVAR: Moji obračuni s njima. Razgovarala Tena PERIŠIN, RSE.
1 srpnja, 2017

Marinko VLAŠIĆ: Opasno orgijanje po hrvatskoj antifašističkoj prošlosti – PROMJENA IMENA TITOVA TRGA NOVA JE BLAMAŽA HRVATSKE

Ponajveći hrvatski politički arlekin našeg doba, Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik u šestom mandatu, bez imalo srama, na tezgu u svojoj non-stop otvorenoj političkoj butizi, stavio je i ime zagrebačkog Trga maršala Tita. Za svoju sigurnu vladavinu glavnim hrvatskim gradom, kao ustupak fašistoidnoj desnici, omogućit će konačno ostvarenje njihove žarke želje – uklanjanje Titovog imena iz imena toga trga. Tako bi ovih dana, većinom glasova na prvoj sjednici, trebala odlučiti zagrebačka Gradska skupština. Preimenovanje Trga maršala Tita Milan Bandić je najavio na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak, 26. lipnja, hvaleći se kako on „zna čitati puls naših ljudi”. Međutim, to njegovo „znanje“ ubrzo su demantirali rezultati ankete Tportala u kojoj se među oko 16 tisuća učesnika ankete većina od oko 56 posto izjasnila da taj trg zadrži Titovo ime. I što sada?

Jasno da je od raspisivanja dugo najavljivanog referenduma „pa neka narod odluči hoće li u imenu trga izbrisati Titovo ime ili ne“, Bandić odustao pritisnut u trgovanju sa zastupnicima HDZ-a i Liste ekstremno desne Brune Esih, koja je u kompi sa Zlatkom Hasanbegovićem, o većini u Gradskoj skupštini.

Jednostavno rečeno, adio ionako krhka hrvatska demokracijo. Nova blamaža, bruka i sramota pred licem svijeta. Sramotno je da se na pijaci te ljigave političke trgovine cjenka s Josipom Brozom Titom, hrvatskom povijesnom veličinom, među najvećim svjetskim ličnostima 20. stoljeća. Predsjednici Republike, koja je počela prva „šutiranjem“ Titove biste iz Predsjedničinih dvora na Pantovčaku, pa predsjedniku Vlade, Sabora i svim njihovim korifejima, zaokruženim znakovitim prezimenom zagrebačkog gradonačelnika, za ovu nečasnu rabotu može se samo i s gađenjem reći – sramite se!

Ali i ne stati na tome, jer se konačno mora zaustaviti to opasno desničarsko i klerofašističko orgijanje po slavnoj hrvatskoj antifašističkoj prošlosti i po ličnostima koje su je stvarale.

Marinko Vlašić

Odgovori